Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför Manchester City- Manchester United
Ett riktigt hett derby står för dörren

Ett riktigt hett Manchester-derby står för dörren när damerna åker till Eithad Stadium på andra sidan staden. Efter vinsten mot tidigare serieledaren Arsenal och därefter Aston Villa ser det bra ut för Skinners lag i ligan. Det gäller dock också för rivalen City som vunnit sina senaste nio matcher. Det är tid för en ordentlig stormatch. 

En vinst mot City imorgon kan vara en milstolpe som ger United chansen att befästa en topplacering i år med sikte på Champions League. 

Båda Manchester-lagen är alltså i fin form och har vilat de flesta nyckelspelare under veckan när lagen spelade i ligacupen. United ligger för närvarande tvåa på samma poäng som trean Arsenal, båda tre poäng före Manchester City på fjärde plats.

Leder ligan gör Chelsea med en match mer spelad. Det är jämnt, intressant och spännande mellan fyra lag. En vinst mot rivalen City skulle definitivt befästa Manchester Uniteds chanser att slåss i toppen hela säsongen.

Matchen sänds på Viaplay med start 13.30. 

Läget i laget

Skinner roterade i stort sett hela laget mot Everton i ligacupen. Det blev vinst med 4-2 men det räckte ändå inte för avancemang från gruppen. Dessförinnan i ligan har startelvan varit intakt i segrarna mot Arsenal och Aston Villa där United gjort hela 8 mål på två matcher.

Det finns såklart ingen anledning att ändra på ett vinnande lag så det känns logiskt att en identisk startelva ställs upp. Många spelare är i form och inblandade i målen framåt. I vinsten mot Aston Villa såg vi fem olika målskyttar. Framåt är det Russo som leder linjen och där bakom finns troligen Parris, Galton och Toone. Defensivt är det Maya Le Tissier och Mille Turner som utgör mittlås mot ett ett City som också gör många mål. Avgörande i defensiven är också starka Ona Batlle.

Lagkapten Katie Zelem har varit i fin form under senare tid och blir också väldigt viktig för laget. Hon dominerade mittfältet i vinsten mot Arsenal och är ofta inblandad i målen framåt.

Tränaren Marc Skinner säger att laget är beredda och friska och att detta är den allra största matchen i ligan, särskilt i det läge lagen befinner sig. Frågetecken finns i princip bara på anfallaren Adriana Leon.

Storpublik väntar också på Eithad Stadium, något som United men inte City redan har erfarenhet av i år, bland annat senast hemma mot Aston Villa på Old Trafford. Det erfarenheten kan vara viktig.

Manchester United har aldrig slagit City i ligan och därför bör det vara dags nu. Laget har enligt Skinner mognat ordentligt under denna säsong och blivit ett riktigt bra kollektiv som tar vara på målchanser bättre än tidigare.

Kort om Manchester City

Manchester City är mycket fin form efter nio raka vinster. Det var i början av säsongen som laget förlorade två matcher men sedan har det gått som på räls. Senast städade laget av Brighton i ligan med 3-1 efter mål av Laura Combs, Viatriki Sarri och unga norskan Julie Blakstad.

Tränaren Gareth Taylor gjorde flera förändringar i ligacupvinsten mot Liverpool senast. Bland annat fick svenska Filippa Angeldahl chansen och hon tog den genom att göra matchens första mål. Taylor lär nog ändå återgå till elvan som vann mot Brighton.

Defensivt finns sannolikt mittlåset Aleixandri och Greenwood framför en fin målvakt i Ellie Roebuck. Framåt ser vi livsfarliga forwarden Khadija Shaw från Jamaica som gjort hela åtta mål denna säsong vilket är bäst i ligan bredvid Aston Villas Rachel Daly. City har gjort minst två mål i deras nio senaste matcher så de är ett klart hot offensivt.

Tidigare möten

Manchester United har som sagt aldrig slagit City i ligan och inte heller vunnit någon match borta på Eithad Stadium. På de fem senaste mötena har City vunnit tre varav två i ligan. En match har slutat oavgjort medan United har en vinst i ligacupen från förra säsongen.

Manchester City – Manchester United

Turnering: Womens’ Super League
Datum: 10 december
Avspark: 13.30
Teve: Viaplay