Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen
Halvtidssummering med mersmak

Lånekollen gör sin sedvanliga halvtidssummering och för första gången på länge är det övervägande positiva tongångar när betygen sätts. Ethan Laird, Álvaro Fernández och Amad Diallo får med beröm godkänt medan Dean Henderson inte får det. 

Det har blivit dags för den årliga höstsummeringen för de utlånade spelarna. Precis som för de ordinarie spelarna i herrtruppen sätts betygen med en tumme upp eller en tumme ner. Majoriteten av spelarna får en tumme upp, vilket förstås tarvar vissa förklaringar. Det att Ethan Laird får en tumme upp är inte det samma som att Ethan Galbraith får det. Spelarna betygsätts för hösten som sådan men också mot bakgrund av förväntningar och vilken miljö de verkar i.

Bäst omdömen ska Laird, Álvaro Fernández och Amad Diallo ha. Trion gör bra ifrån sig i The Championship och visar att de vill vara en del av Manchester United i framtiden. Dean Hendersons framtid finns knappelunda i Manchester United. Oavsett om David de Gea kritar på ett nytt kontrakt eller inte lär engelsmannen få packa väskorna i vår.

Utlånade herrspelare

Dean Henderson, Nottingham Forest 👎🏼

En av de svårare spelarna att sätta ett betyg på, och hade det funnits ett neutralt sådant hade Henderson kanske fått det. Samtidigt som han lider av att spela i ett lag som inte är ett lag (Steve Coopers hopkok är inte värdigt Premier League) så har han inte imponerat sådär överdrivet spelmässigt. Henderson snittar två insläppta mål per match i ligan och missade en plats i den engelska VM-truppen. Exakt ingenting tyder på att Henderson har en framtid i Manchester United.

Matej Kovar, Sparta Prag 👍🏼

Det är förstås inte det lättaste att sätta betyg på en spelare i den tjeckiska ligan, men samtidigt har Kovar hållit nollan i fyra av nio ligamatcher när han nu spelar seniorfotboll på allvar för första gången. Den tjeckiska ligan rankas som Europas 14:e bästa av UEFA (Allsvenskan är 22:a) och får ses som ett vettigt val av Kovar. Spelar korten rätt.

Dermot Mee, Altrincham

Svårt att betygsätta någon som är försvunnen

Ethan Laird, Queens Park Rangers 👍🏼

Spelaren det kanske är lättast att ösa superlativ över efter hösten. Laird har återigen visat att han är mogen för seniorfotboll och har varit en bärande spelare för Queens Park Rangers. Klubben sladdar en aning i tabellen och har hunnit byta tränare (Michael Beale drog till Glasgow) men det verkar inte hindra Laird. Står noterad för 20 starter i ligaspelet och har gjort ett mål och två assist. Är den som ska utmana Dalot säsongen 2023/24.

Will Fish, Hibernian 👎🏼

Tre inhopp och totalt 53 minuter fotboll under hösten för Will Fish. Lätt att vara efterklok, men är inte redo för seniorfotboll på denna nivå.

Alex Telles, Sevilla 👍🏼

Landar till sist på godkänt, med motiveringen att han spelat upp sig ju längre säsongen lidit. Spelar sig mer och mer in i startelvan och har stått för två framspelningar så här långt. Uttagen i Brasiliens VM-trupp där det blev spel i två matcher. Har ingen framtid i United men sänker inte heller marknadsvärdet i någon större utsträckning.

Eric Bailly, Marseille 👎🏼

På tal om att inte ha en framtid i Manchester United. Eric Bailly fyller 29 år i april (jo, det är sant) och borde egentligen stå på toppen av sin karriär sett till ålder och karriärval. Klart är dock att Bailly inte är byggd för att spela fotboll. Har gått skadad så gott som hela hösten i Marseille och har bara gjort två starter i ligan. I Champions League blev det fem, i den femte klev han av skadad.

Álvaro Fernández, Preston 👍🏼

Involverad i totalt 18 matcher i The Championship. Har startat tolv av matcherna och har svarat för tre framspelningar. Den näst Laird och Amad Diallo som tar bäst vara på sin utlåning av de yngre spelarna. Fernández blir 20 år i mars och tålamodet lär vara hyfsat långt i United. Det behöver det också vara då Luke Shaw och Tyrell Malacia inte lär flytta på sig i första taget.

Hannibal Mejbri, Blackburn 👍🏼

Har lite liknande statistik som Fernández i ligaspelet. Har startat elva matcher och gjort sju inhopp så här långt. Lägger vi till tre framspelningar så får Hannibals första seniorsäsong ses som godkänd så här långt. En spelare det kanske funnits högre förväntningar på men som också kräver sin tid. Fortsatt en aning oslipad (sex varningar skvallrar om det) och valpig, men inte mindre spännande än för ett halvår sedan.

Amad Diallo, Sunderland 👍🏼

Fick en något trevande start på Stadium of Light, men har spelat upp sig rejält ju närmare jul vi kommit. Diallo är uppe i fem mål och en framspelning så här långt. Spelar både på topp, till höger och som släpande anfallare och får de där värdefulla minuterna han så väl behöver. Vissa rykten har placerat Diallo i United efter nyår, men än så länge är ivorianen kvar. Mår sannolikt bäst av en vår i Sunderland, trots allt.

Ethan Galbraith, Salford City 👍🏼

Tio starter och två inhopp har gett två mål och en assist i ligaspelet för Galbraith. Det är ungefär där nivån ligger för 21-åringen. Ingen som kommer att spela seniorfotboll i Manchester United men en habil mittfältare i rätt miljö några hack neråt i seriesystemet.

Charlie Wellens, Oldham 👎🏼

Hann med sex matcher i Oldham innan lånet avbröts. Orsak? Speltiden var för liten. Är tillbaka i United och lär bli utlånad igen efter nyår.

Utlånade damspelare

Emily Ramsey, Everton 👍🏼

Fyra ligamatcher totalt för Ramsey ger med nöd och näppe godkänt betyg. Har fått förtroendet i det engelska U23-landslaget under hösten och det vore självfallet slöseri på talang att hålla hennes på bänken bakom Mary Earps. Skulle dock ha behövt nån match till under hösten för utvecklingens skull.

Tara Bourne, Birmingham 👍🏼

Får regelbunden speltid i ett Birmingham som gjort en hyfsad höstsäsong och ligger femma i tabellen. Belönades med en plats i den engelska U23-truppen till Algarve Cup. Får speltid hon inte skulle få i United.

Niamh Murphy, Blackburn 👍🏼

Har haft en ryckig säsong så här långt. Spel från start har varvats med matcher på bänken. Har fått mer och mer förtroende ju längre säsongen lidit och belönades med utmärkelsen månadens spelare i andraligan i december.

Carrie Jones, Leicester 👍🏼

Får godkänt även hon, även om klubbvalet kunder ha varit ett annat. Leicester ligger överlägset sist i den engelska damligan med noll poäng och målskillnaden 2-25 efter nio spelade matcher. Jones har varit involverad i åtta av dem och gör jobbet, utan att få särdeles mycket betalt från sin mittfältsposition. Målskytt för Wales mot Finland i höst.

Kirsty Hanson, Aston Villa 👍🏼

Involverad i totalt åtta ligamatcher i ett Aston Villa som huserar i ingenmansland i tabellen efter nio spelade matcher. Målskytt mot Arsenal före jul i ligan och mot Sheffield United i ligacupen. Får precis som mången annan minuter hon inte skulle få i United, men är samtidigt kanske den som skulle göra bort sig minst i Marc Skinners trupp.

Chloe Williams, Blackburn 👍🏼

En av flera som är svår att betygsätta beroende på klubbadressen, men Williams verkar göra det bra efter förutsättningarna i Blackburn. Fått förtroendet i cupspelet framom seriespelet under vissa perioder.

Ivana Fuso, Bayer Leverkusen 👎🏼

Drog på sig en skada när säsongen knappt hunnit komma igång nere i Tyskland och har bara matchats i sex ligamatcher så här långt. På dem har Fuso mäktat med ett mål i ett Leverkusen som har det väldigt svårt att hävda sig mot de stora elefanterna. Något märklig utlåning.