Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Everton
Uniteds momentum störs inte av lite rotation

Imorgon spelar United fotboll igen och gör så i FA-cupen mot Everton hemma på Old Trafford. Med tanke på att det mesta går Uniteds väg för tillfället lär det således inte göra någon större skada att rotera och inventera lite grann.

Måhända resonerar Erik ten Hag som så att ett tämligen starkt lag ställs på banan imorgon, för att på tisdag i nästa vecka rotera mer. Då spelar man nämligen ligacupmatch mot Charlton Athletic.

Manchester United

Som sagt, det mesta går Uniteds väg för tillfället. Sedan fotbollen var tillbaka på riktigt efter VM har det blivit seger i samtliga fyra matcher och lägg därtill noll insläppta mål.

Motståndet har visserligen varit beskedligt, men kom då ihåg att det på senare år har varit de på förhand enklare matcherna som United har haft svårt i. Den här säsongen verkar det som att Ten Hag har fått ordning på det bekymret. Och må det förbli så.

Imorgon kommer Everton på besök och det är minsann bistra tider i den blå delen av Liverpool i år. Negativ kvalplats i ligan vittnar om att saker och ting inte står rätt till och det är givetvis något United måste se till att utnyttja.

Det lär inte bli några revolutionerande förändringar i morgondagens startelva, dels med tanke på att nästa ligamatch är nästa lördag, mot självaste grannen i staden, dels eftersom FA-cupen oftast prioriteras mer än exempelvis ligacupen.

David De Gea bör givetvis vakta målet, men framför honom kan hända att vi får se ett par nygamla ansikten. Jag tänker främst på Diogo Dalot och Lisandro Martinez. Den sistnämnda bör definitivt starta, så till vida inget oförutsett inträffar.

Både Varane och Martinez har vunnit VM-guld med sina respektive landslag. Bildar duon mittbackslås imorgon?

På mittfältet bör åtminstone en av Fred och Scott McTominay spela. Min gissning är i så fall på brassen och att han då får sällskap av sin landsman i form av Casemiro.

Bruno Fernandes och Marcus Rashford känns som givna alternativ ett hack upp i banan, men med tanke på att Anthony Martial i skrivande stund är ett osäkert kort är det inte otänkbart att det blir några rockader.

Mitt utgångstips här och nu är att fransmannen spelar från start, vilket skickar ut Rashford till vänster. Ute till höger är det inte otänkbart att Anthony Elanga får chansen, för att efter en timmes spel lämna plats åt Alejandro Garnacho.

Möjlig startelva:

Everton

Att vara scouser och dessutom hålla på Everton kan, i dubbel bemärkelse, inte vara roligt för tillfället. Här uppehåller vi oss emellertid endast vid det sistnämnda. För att tala klarspråk går det bedrövligt för Everton. Sedan början på november fram till idag har man inte vunnit en match.

Bournemouth har man blivit förnedrade av två gånger om under den här perioden och senast blev det förlust hemma mot Brighton & Hove Albion med 4-1. Man lyckades dock överraskande knipa en pinne borta mot Manchester City på nyårsafton.

På tränarposten sitter Frank Lampard alltjämt kvar, men ropen på hans avgång har på sistone intensifierats. Det skulle näppeligen förvåna om karaktärer såsom Sam Allardyce och Roy Hodgson blev aktuella för att rädda kvar klubben i Premier League, även om bägge har pensionerat sig.

Sett till truppen och vad de kan ställa ut för startelva är det förhållandevis bra spelare på vissa positioner. Tillräckligt bra för att inte ligga i botten av ligatabellen. Där finns den engelske landslagsmålvakten i Jordan Pickford, ett dugligt mittbackslås i Conor Coady och James Tarkowski samt forwarden Dominic Calvert-Lewin.

Calvert-Lewin har dock dragits med en del skador under en längre tid och hittar kanske inte tillbaka helt och fullt till nivån han höll för ett par säsonger sedan.

Everton har redan åkt ur ligacupen den här säsongen och har i cupväg endast FA-cupen kvar att fokusera på. Eftersom nästa ligamatch dessutom är nästa lördag lär det inte finnas någon anledning att vila spelare. En vinst på Old Trafford skulle så klart göra gott för självförtroendet, men den känns långt borta.

Möjlig startelva:

Historik

Det senaste mötet lagen emellan slutade med seger för United på Goodison Park med 2-1. Det var så sent som i oktober tidigare den här säsongen. Målen gjordes av Antony och Cristiano Ronaldo.

Senaste gången man möttes i FA-cupen var 2016 i semifinal på Wembley. United vann med 2-1 efter stor dramatik. Den efterföljande finalen vann sedan United mot Crystal Palace.

Visste ni att…

 • Senaste gången United förlorade ett FA-cupmöte mot Everton var 2009? Även då möttes man i semifinal och Everton vann på straffar.
 • Både Michael Keane och James Garner i Everton inledde sina respektive ungdomskarriärer i United?

Matchinformation

Manchester United
Everton
Turnering: FA Challenge Cup, omgång 3
Tid: Fredagen den 6 januari 2023, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Darren England
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Van de Beek (skadad, inget datum)
 • Sancho (individuellt program, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
 • Jones (inte registrerad, tidigast januari)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Antony (skadad, stor chans)
 • Martial (oklar status, stor chans)
FORM
F7/12Cádiz CFBTR2-4
F10/12Real BetisBTR0-1
V21/12BurnleyHLC2-0
V27/12NottinghamHPL3-0
V31/12WolvesBPL1-0
V3/1BournemouthHPL3-0

Everton

Skador och avstängningar:

 • Garner (rygg, februari)
 • Keane (knä, inget datum)
 • Patterson (knä, inget datum)
 • Townsend (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Gordon (sjuk)
FORM
F5/11LeicesterHPL0-2
F8/11BournemouthBLC1-4
F12/11BournemouthBPL0-3
F26/12WolvesHPL1-2
O31/12Man CityBPL1-1
F3/1BrightonHPL1-4

United mot Everton

Totalt:20791-48-68307-286
Hemma:10055-26-19172-96
FA-cupen:126-1-510-9
SENASTE MÖTENA
O2021-02-06HPL3-3
O2021-10-02HPL1-1
F2022-04-09BPL0-1
V2022-10-09BPL2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V2018-10-28HPL2-1
O2019-12-15HPL1-1
O2021-02-06HPL3-3
O2021-10-02HPL1-1
Res med oss till Manchester!