Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Manchester City 2-1
Det mest välregisserade Manchesterderbyt på länge

Manchesterderbyt på Old Trafford har avslutats och det blev åka av till slut. Ordningen återställdes efter att gästerna tagit ledningen. Naturligtvis var det Marcus Rashford som fick sista ordet. Det hade varit svårt att skriva ett bättre manus än detta. 

United har satt extra röd färg på staden Manchester idag. Underläge 0-1 vändes till 2-1 inom loppet av ett par minuter tack vare Bruno Fernandes och Marcus Rashford.

Första halvlek var tämligen kontrollerad från bägge lagen. City dominerade bollinnehavet och United bjöd inte på många ytor. Framför allt lyckades man med att stänga ner motståndarspelare som Kevin De Bruyne, Phil Foden, och Erling Haaland.

United var ett kompakt lag där alla spelade för varandra de första 45 minuterna. I andra halvlek kändes det mer som att det stabila kollektivet förvandlades till en grupp av tio individer. United blev alltmer utdragna i presspelet och kom längre ifrån City, vilket gjorde att gästerna kunde operera på större ytor.

0-1-målet hängde lite i luften, även om City inte hade hotat nämnvärt tidigare. Men United åt sig in i matchen igen, där framför allt Casemiro och Bruno Fernandes var vitala. Portugisens kvitteringsmål blev omdiskuterat efter att Rashford påverkat (?) spelet i offsideposition. Målet stod sig i alla fall och folk får gärna klaga hur mycket de vill. Varför ska vi bry oss?

Att Rashford sedan skulle få sista ordet i det här derbyt var så oerhört adekvat. Vem annars liksom?

Betygen efter den här insatsen blir föga överraskande höga…

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 6

Alltså, han hade ju i ärlighetens namn inte jättemycket att göra. City hade ett avslut på mål. Det blev mål. De Gea kunde inget åt det göra.

Aaron Wan-Bissaka: 8

Jag tror ingen saknade Diogo Dalot idag. Inte på grund av att Dalot har varit svag, utan för att Wan-Bissaka spelat upp sig å det grövsta. Han kommer aldrig tillhöra en av de främsta på sin position i världsfotbollen, men han kan vara ruggigt stabil bakåt och lite påhittig framåt. Som idag.

Raphaël Varane: 9

Ryggraden i United bestod idag av en fransman, en engelsman, och en brasse. Samtliga kvitterar ut samma höga betyg. Det som hänför mest med Varane är hans lugn och förmåga att aldrig sätta sig i stressade situationer. Tillsammans med Shaw hade han full koll på norrmannen i motståndarlaget.

Luke Shaw: 9

Att spela på en ovan position när du möter ett av världens bästa fotbollslag kräver ganska mycket, särskilt på en så pass utsatt position som mittback. Shaw har bevisat att han bemästrar rollen som mittback på bara ett par matcher nu, och frågan är om inte Ten Hag snart får börja fundera på att skola om honom på riktigt. Ett lyxproblem.

Tyrell Malacia: 8

Läskigt på förhand, men inledde matchen positivt med bra kontroll på Mahrez. Fortsatte så matchen ut. Att få förtroende i en match av den här digniteten betyder inte bara att managern tror på dig utan det kan nog också ses som ett test. Malacia klarade det med bravur.

Casemiro: 9

Utbytt 90′. Varnad. 1 assist. Det är snuskigt vad bra han är. Jag har inte så mycket mer att tillägga.

Casemiro var en av matchens främsta spelare idag. Det är inte första gången brassen gör en stormatch den här säsongen.

Christian Eriksen: 7

Utbytt 72’. Varnad. Danskens betydelse för Uniteds mittfält går inte att ta miste på. Positionssäker och slår sällan bort en passning. Tappade en aning i andra halvlek.

Bruno Fernandes: 8

1 mål. Det klaffar visserligen inte alltid för Bruno, men hans arbetskapacitet kombinerat med förmågan att alltid vara inblandad i farligheter gör honom fullkomligt fundamental för det här laget. Bör för övrigt få ta över kaptensbindeln permanent nu.

Fred: 8

Fin inledning med pigga ben och mycket energi. Förståeligt varför Ten Hag valde att spela Fred från start framom Antony. Stängde ner Kevin De Bruyne föredömligt, även om belgaren hittade fram med en målgivande passning.

Marcus Rashford: 8

Utbytt 90′. 1 mål. Blandar och ger under matchens gång men är ständigt på språng och ett hot. Allt han rör vid i straffområdet förvandlas till guld. Att det till sist är Rashford som får sista ordet i ett Manchesterderby på Old Trafford är så välregisserat det bara kan bli.

Anthony Martial: 6

Utbytt 46’. Väldigt bra felvänd, vilket gjorde att United kunde låsa fast bollen där uppe emellanåt. Fick ut mindre rättvänd. Antagligen utbytt på grund av känning eller försiktighetsåtgärd.

Antony: 6

Inbytt 46′. Såg bättre ut än han har gjort i de tidigare matcherna. Mer resolut och bestämd.

Alejandro Garnacho: 7

Inbytt 72′. Det är i dessa lägen Garnacho är perfekt att slänga in. Det fick vi bevis på även idag. Hungrig och orädd när han tar sig an Citybackarna. Framspelningen till Rashford höjer givetvis betyget.

Scott McTominay: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Lisandro Martinez: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Harry Maguire: n/a

Inbytt 90′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 10

Jag tycker faktiskt att högsta betyg till bossen är fullt berättigat. Vad hade han om möjligt kunnat gjort bättre eller annorlunda? Draget att spela Malacia från start och Shaw som mittback föll klockrent ut. Fred i stället för Antony blev även det en fullträff. Förvandlingen Ten Hag gjort med detta lag, på så kort tid, är helt enastående.

Erik ten Hag gör precis allting rätt i Manchester United just nu.