Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Reading - Manchester United 0-1
Undermålig insats men seger ändå och Top of the League

Manchester Uniteds damlag tog över förstaplatsen i tabellen. Detta efter 1-0 borta mot Reading. Rachel Williams blev matchhjälte i matchens slutskede.

Det var ingen stor fotbollsmatch som de 5108 åskådarna – nytt publikrekord för Reading – bjöds på. United dominerade matchen men hade förtvivlat svårt att skapa stora chanser. Till slut kunde vi ändå hitta ett segermål, då Williams presenterade sig.

Marc Skinner gjorde som han brukar. Det vill säga: han valde samma startelva som senast. Leah Galton bedömdes fortfarande inte vara redo för spel.

Nyförvärven Estelle Cascarino och Jayde Riviere reste med laget till Reading, men var givetvis inte med i matchtruppen.

United brukar öppna matcherna starkt och det är tvärtom för Reading. Dagens match utgjorde inget undantag. United hade tre avslut och en hörna under matchens första tio minuter. Hayley Ladd tog två av avsluten, varav det andra mitt i straffområdet. Hon avslutade tyvärr svagt, och målvakten kunde rädda enkelt.

Reading stack sedan upp med en hörna och ett avslut från distans, men det var inget som oroade Mary Earps.

Det tycktes dock ge mod till hemmalaget och efter dryga kvarten hade de ett optimistiskt lobbförsök från mittplan. Den gången såg Earps riktigt oroad ut, men bollen seglade en bit över ribban. Detta följdes av att Earps räddade till hörna på ett avslut från snäv vinkel. Hörnan blev farlig men Earps stod i vägen.

Readings övertag gav United en sällsynt kontringschans och efter avslut från Nikita Parris nickade Lucía García tätt utanför. Därefter började chanserna rulla in för United, med Parris och García involverade gång på gång.

Överlag var prestationen emellertid undermålig. Tempot var lågt och passningsspelet slarvigt.

Några minuter före paus fick United chansen att ta ledningen på straff, sedan den före detta Unitedspelaren Diane Caldwell gått in onödigt aggressivt mot Alessia Russo. Från elva meter brukar Katie Zelem vara säker men den här gången placerade hon inte bollen bättre än att målvakten kunde rädda.

Katie Zelem besviken efter sin straffmiss.

Före paus fick Parris ett par chanser till, där hon på den andra drog bollen i ribbans överkant med ett tungt skott. Men det var mållöst efter 45 minuter och United hade mycket att fundera på under pausvilan.

Funderingarna ledde inte till några omedelbara spelarbyten.

Tendensen från första halvlek fortsatte efter paus. Reading gjorde det svårt för United och United fortsatte att underprestera.

Övertaget är förstås Uniteds, även om Reading inte känns ofarliga när de kontrar. Russo får sånär öppet mål men når inte fram till bollen medan Toones avslut styrs tätt utanför av en försvarare.

Dryga timmen är spelad när Skinner gör sitt första byte, då Martha Thomas ersätter Parris.

United får nu ett allt större övertag, men ytorna i offensivt straffområde är små.

Med kvarten kvar gör Earps en kvalificerad räddning, efter en offensiv frispark för Reading.

United jagar ett segermål under matchens slutskede. Skinner gör ett sent drag då Rachel Williams byts in istället för García. Det ger utdelning, då Williams driver in i straffområdet och till slut kan trycka in bollen bakom en chanslös målvakt.

Rachel Williams trycker in segermålet!

Det blir sju tilläggsminuter. Men United avslutar matchen professionellt och Reading får ingen kvitteringschans.

För United var det tre programenliga poäng men prestationen var undermålig. Undantaget Mary Earps i mål och matchhjälten Rachel Williams är det inga rödklädda spelare som kan hämta ut godkända betyg.

Men i slutändan är det ju poängen som räknas. Och de gick till United.

De tre poängen betyder att United tar över förstaplatsen i tabellen. Detta sedan Chelseas match mot Liverpool blivit avbruten på grund av ospelbar plan. Onekligen en skandal i London, där domaren långt före avspark slog fast att planen inte gick att spela på. Det engelska fotbollsförbundet tyckte emellertid att matchen skulle spelas ändå. Då gick det som det gick.

Därmed är United tabelletta när halva säsongen är avverkad. Detta då Chelsea sedan tidigare hade en match mer spelad. (Arsenal kan ta över serieledningen, om de ikväll vinner med minst 5-0 borta mot Brighton.)

Härnäst, på söndag, väntar Sunderland i FA-cupen för United. Ligaspelet fortsätter den 5 februari, med en hemmamatch mot Everton.

Reading – Manchester United 0-1 (0-0)

Women’s Super League, 22 januari


0-1 (87) Rachel Williams


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem; García (Williams 84), Toone, Parris (Thomas 65); Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK