Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Marcel Sabitzer
En allroundspelare som Ten Hag kommer få nytta av

Under transferfönstrets sista timmar hämtade Manchester United in mittfältaren Marcel Sabitzer på ett säsongslångt lån från Bayern München. Här går vi igenom våra tankar och förväntningar på den 28-årige österrikaren.   

På deadline day löste Manchester United till slut mittfältaren Marcel Sabitzer på lån från Bayern München. Österrikaren betraktas som en nödlösning efter att Christian Eriksen beräknas bli borta större delen av våren. Dina tankar om låneaffären?

Peter A Lilja: Något oväntat men spontant intressant. Det visar på något sätt att klubben menar allvar med att hålla nivån denna säsong.

Mikael Österdahl: Med tanke på förutsättningarna – med vår brist på disponibla transferpengar och den mycket korta tiden – så är det långt över förväntan i form av förmodad kvalitet på spelare. I princip best-case scenario givet var vi stod i tisdags morse.

Axel Klöfwer: Först och främst så är jag redigt förvånad över att Manchester United agerat tyst och snabbt i slutet av ett övergångsfönster. Han är en spelare som har visat på lite liknande saker som Eriksen tillför så jag är nöjd. Det är en väldigt bra nödlösning enligt mig.

Elias Hallström: Snabbt och bra agerat av United. Känns som en bra korttidslösning för alla parter.

På mittfältet är det bakom Eriksen och Casemiro ganska tunnsått och kvaliteten på ersättarna i truppen sviktar. Gör United rätt som plockar in Sabitzer under återstoden av säsongen?

Peter A Lilja: Jag tycker det känns bra, det är en spelare som man minns i matcher man sett i CL vilket borde betyda att han håller en hög nivå, även om han inte spelat så mycket i Bayern.

Mikael Österdahl: På pappret ser det ut som ett mycket bra beslut. En helt annan typ av mittfältare än Eriksen förstås, men det behöver väl inte nödvändigtvis vara dåligt.

Axel Klöfwer: Yes. Det var väldigt viktigt att vi plockade in förstärkning när Eriksen är borta så pass länge. Fred är väl den enda jag litar på att gå in på mittfältet brevid Casemiro så det är skönt att vi tar in en till.

Elias Hallström: Ja, det tycker jag. Eller åtminstone att man plockar in någon. Just Sabitzer känns som en vettig spelare, som nog också kan täcka upp på andra positioner. Behöver väl komma igång lite efter mycket bänk i Tyskland, men det går nog relativt snabbt.

28-åringen kommer närmast från Bayern München, men har satt störst avtryck i RB Leipzig mellan 2014-2017. Hur bra koll har du på Sabitzer?

Peter A Lilja: Se ovan, det är väl främst möten med Leipzig som gör att man minns honom gissar jag.

Mikael Österdahl: Ingen alls förrän snacket plötsligt dök upp. Nu har jag fått med mig att han tycks vara en energisk allroundmittfältare av hög klass.

Axel Klöfwer: Jag minns att han var bra när Leipzig skickade ut oss ur Champions League under gruppspelet 2020. Han är en ganska flexibel spelare som kan göra sitt på flera positioner på mittfältet.

Elias Hallström: Ingen superkoll, ska erkännas. Det är dock ett namn jag känt till väldigt länge men aldrig studerat närmare. Ska väl vara en ganska all-round mittfältare som kan spela lite varstans. Vill minnas han kom fram som ett offensivt löfte men allteftersom tagit steg ner i banan.

Med Eriksen borta ett bra tag framöver är det rimligt att tro att Sabitzer kommer användas flitigt. Hur tror du att Erik ten Hag kommer vilja använda österrikaren?

Peter A Lilja: Han kommer troligen kunna spela i Eriksens position med hög fart och bra bollbehandling. Jämförelserna med Beckham är nog överdrivna men vi hoppas på delar av sådana egenskaper.

Mikael Österdahl: Utgångstipset måste vara att han på sikt tar platsen som ordinarie bredvid Casemiro. Men jag har svårt att se att han går in i startelvan från dag 1. Det betyder att Fred får chansen att vinna platsen innan Sabitzer ens har gått upp i ringen och jag gillar det mesta jag har sett av Fred den här säsongen.

Axel Klöfwer: Jag tror att Ten Hag ser Sabitzer som Eriksens direkta ersättare, alltså att österrikaren kommer att spela samma roll som Eriksen gjort denna säsong.

Elias Hallström: Ganska flitigt. Inledningsvis blir det nog mycket Fred, men med Casemiro avstängd just nu och McTominay borta är det bara rätt in i hetluften som gäller.

Vad är dina förväntningar på Sabitzer under det knappa halvåret han kommer spela i United?

Peter A Lilja: Att han håller en hög nivå och gärna överpresterar lite när han får chans att spela fotboll. Höga förväntningar alltså! Blir det en flopp så är det trots allt ett lån.

Mikael Österdahl: Jag tycker vi ska sätta förväntningarna högt. En ordinarie plats ska han ha och han ska prestera så bra att vi blir besvikna om han inte återkommer till nästa säsong.

Axel Klöfwer: Svårt att säga med tanke på att han haft det trögt i Bayern under första halvan av säsongen. Jag tror dock att han kommer att bidra med dugliga prestationer nu när Eriksen är skadad. Jag förväntar mig inga stordåd, men jag tror att det finns en bra spelare där som jag hjälpa laget till att kämpa om titlar under våren.

Elias Hallström: Att han kommer vara en fullgod ersättare till Eriksen. Kommer naturligtvis inte ersätta danskens kvaliteter rakt av, men lär bidra med mycket energi och är förmodligen mer slipad och noggrannare rent generellt än Fred, som nog kommer vara hans främsta konkurrent om platsen bredvid Casemiro.