Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Leeds United 2-2
Stark upphämtning men en svajig prestation

Kvällens rivalmöte på Old Trafford slutade till sist med varsin poäng till lagen. Gästande Leeds var som bäst de inledande minuterna i varje halvlek och kunde gå upp i en 2-0-ledning. United gav sig dock inte och hittade tillbaka till 2-2. Starkt, men prestationen var långt ifrån bra. 

Det var en första halvlek som präglades av frustration. Domaren hann knappt blåsa igång matchen innan Leeds hade gjort 1-0 och därefter var det ett United som försökte hitta vägar framåt. Slarv kombinerat med ineffektivitet gjorde emellertid att nätkänning uteblev.

Alejandro Garnacho kom närmast med sina dubbla lägen, där det ena var bättre än det andra.

I övrigt var det många avbrott som sabbade rytmen. Vid samtliga tillfällen var det Leedsspelare som låg ner. Visserligen krävdes byten två gånger om, men det är likväl frustrerande.

Att United inledde andra halvlek precis som man startade första var så klart än mer irriterande. Baklängesmål nummer två var som en dominoeffekt av felstudsande bollar, där en hands från bortalaget också fanns med i upprinnelsen.

Det dröjde till dess att timmen var passerad innan glödhete Marcus Rashford kunde nicka in reduceringen. Tur var väl att det var Rashford som befann sig i straffområdet då, och inte Wout Weghorst.

United spelade upp sig och fick ett rejält momentum under en period på en kvart. Kvitteringen låg i luften och kom så också. Glädjande nog var det inbytte Jadon Sancho som prickade in kvitteringen. Oerhört roligt att se engelsmannen tillbaka i spel igen!

Det blev dock ingen riktig forcering att tala om, vilket kändes lite konstigt. Förståeligt om många spelare är trötta, men chansen att sänka Leeds i slutminuterna med en fulländad vändning borde ha varit bränsle nog.

Nästa rond mot samma motstånd väntar redan på söndag. Då på Elland Road. Vi lär få anledning att spänna fast oss även då.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 6

Inte mycket att göra på något av målen. Hade i övrigt inte mycket annat att göra.

Diogo Dalot: 6

Utbytt 82′. 1 assist. Idiotpassning på övertid i första halvlek som kunde straffat sig. Ringrostigheten märks av och fick stora problem med Gnonto. Spelar dock upp sig i andra halvlek. Finfint inlägg till Rashfords reducering.

Raphaël Varane: 6

1 självmål. Någon felpassning här och var men överlag en godkänd insats, trots två insläppta. Oturlig styrning på andra målet. Problemet för både Varane och Martinez ikväll är bristen på understöd från mittfältet.

Lisandro Martinez: 7

Gör ett par viktiga brytningar i sista stund och spelar uppoffrande. Finns alltid en tanke bakom det han gör och hur vass vänsterfoten är behöver väl knappt nämnas längre. Kunde möjligen försökt blockerat bättre vid Leeds första mål.

Trots två insläppta mål är det svårt att klaga på Martinez (och Varane) i mittlåset. 

Luke Shaw: 6

Har egentligen inga större defensiva åtaganden, då Leeds nästan uteslutande attackerade längs vänsterkanten. Utgjorde ett större hot framåt i andra halvlek.

Fred: 5

Brassen har stått för många bra matcher under säsongen, men ikväll blev det en aningen spretig insats. Av förklarliga skäl inte samspelt med Sabitzer och med tanke på att ingen av dem är någon renodlad defensiv mittfältare blir det ibland svårt att skönja hur rollfördelningen är tänkt. Har några rejält slarviga bolltapp i andra halvlek.

Marcel Sabitzer: 6

Varnad. Utbytt 82. Det märks att 28-åringen har saker i sin verktygslåda som kommer göra nytta i United. En smart och slipad spelare (han tillhör liksom Bayern München av en anledning), men bär näppeligen upp ett centralt mittfält på egen hand. Med en Casemiro bredvid sig kommer han nog mer till sin rätt än med Fred.

Bruno Fernandes: 5

Skakig inledning och var allmänt slarvig, till exempel vid baklängesmålet. Hittade fram med några fina bollar och höjde sig lite i andra halvlek, men på det stora hela en insats som inte imponerade.

Marcus Rashford: 6

1 mål. Uppenbart hämmad av att spela ute till höger. Faktiskt obegripligt att en av ligans formstarkaste spelare negligeras så tydligt av sin manager. Jag kan tycka att marginalnyttan borde bli större genom att skifta plats med Garnacho, även om argentinaren blixtrade till emellanåt ute till vänster. Sattes i stället upp som central forward när Weghorst byttes ut och det gav resultat ganska omgående.

Alejandro Garnacho: 6

Utbytt 59’. Ställde till oreda första halvtimmen, men blev mer och mer synad. Borde gjort mål på åtminstone ett av lägena i första halvlek.

Wout Weghorst: 4

Utbytt 59’. Visst att nederländaren är duktig i länkspelet och spelar klokt felvänd emellanåt. Det kanske hade räckt om du spelar för Leeds United, men det räcker inte när du spelar för Manchester United. Alldeles för anonym och kantig ikväll.

Jadon Sancho: 7

Inbyttt 59’. 1 mål. Kanoninhopp av Sancho. Och som vi har längtat efter att få se honom igen. Fick visserligen minuter i ligacupen, men det kändes mer på riktigt ikväll. Viktigt att få göra mål och bidrar också bra i spelet.

Sancho kom in med pigga ben och hittade också nätet. Viktigt, men framför allt glädjande, att ha honom tillbaka i spel igen. 

Facundo Pellistri: 5

Inbytt 59’. Över 800 dagar dröjde det innan Premier League-debuten kom. Det blev emellertid inga minuter som det kommer pratas om framöver. Svårt att komma rättvänd och få upp fart.

Victor Lindelöf: n/a

Inbytt 82′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Tyrell Malacia: n/a

Inbytt 82′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 5

Svårbedömd, men tycker ändå att beslutet att starta Rashford till höger var korkat. Får lite upprättelse i andra när Weghorst kliver av och Rashford sätts upp som central forward, vilket bär frukt. Att både Dalot och Sabitzer byts ut kan jag dessutom tycka var ganska märkligt. Det signalerade att rädslan att förlora var större än viljan att vinna, typ. Tio minuter till hade väl bägge klarat av?