Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Leeds United - Manchester United
Dags för rond två

Onsdagens match var precis som matcher mot Leeds brukar vara, alltså väldigt underhållande. Två trötta starter vilket resulterade i två mål för gästerna och en stark comeback till 2-2 blev slutresultatet av den första pånyttfödda duellen mellan Manchester United och Leeds denna säsong. Imorgon så är det redan dags för rond två, denna gång på Elland Road och vi kan nog förvänta oss samma intensitet även i denna match.

Manchester United

Inför veckans första möte med de vitklädda rivalerna så hade man ganska gott självförtroende, vi gick in i matchen med bra form i ryggen och statistiken mot just Leeds sedan laget gick upp i Premier League igen pekade starkt i vår favör. Det var dock ett välspelade Leeds som kom till Old Trafford och utan en viss Brasse på mittfältet så blev det helt plötsligt svårt att försvara. Efter ett trögstartat United i både den första och andra halvleken så fann vi oss i ett tvåmålsunderläge. Vi lyckades dock på klassisk Unitedmaner klösa oss tillbaka in i matchen och det blev tillslut ett kryss. Det fanns möjligheter att vinna matchen och det känns ändå ganska bra nu när vi tar den korta resan till Elland Road för att spela ut säsongens andra möte med Leeds.

Det är lätt att kritisera sina egna spelare efter ett mindre bra resultat och det är betydligt svårare att helt enkelt berömma motståndarna, särskilt när de motståndarna är en rival. Ja, försvarspelet såg ibland kantigt ut i onsdags, men Leeds-spelarna gjorde det inte enkelt för Varane och grabbarna. Det känns uppenbart att ställa upp med samma försvarslinje även i denna match, många vill dock kanske se Aaron Wan-Bissaka kliva tillbaks in i rollen som han utfört så väl under början av 2023 då Diogo Dalot inte funnits tillgänglig.

Casemiro är fortfarande avstängd. Onsdagens match var ännu en indikator på just hur himla viktig han är på vårt mittfält. Han finns dock inte tillgänglig och därför så kan vi förvänta oss samma mittfält som i onsdags med Fred och Sabitzer. Österrikaren såg spännande ut i sin startdebut och jag tror att morgondagens kamp kommer att passa hans spelstil mycket väl och när Casemiro väl är tillbaka, då kan det faktiskt bli riktigt bra med inlåningen från Bayern Munchen. Bruno Fernandes såg enligt mig bra ut senast, en klassisk Bruno-prestation där han definitivt förtjänade en assist eller två.

Nyförvärvet Marcel Sabitzer såg spännande ut senast och Österrikaren finns säkert med i morgondagens elva.

Efter Jadon Sanchos mycket positiva inhopp så känns det givet att han måste få starta denna match, desto mer Dortmund-Sancho vi får se desto bättre. Med Antony och Martial fortsatt skadade så blir det intressant att se vad Erik ten Hag hittar på till höger. Facundo Pellistri fick hoppa in senast och känns ju nästan som den mest naturliga lösningen, dock så vet jag inte riktigt om Uruguayanen är redo att starta en match som denna. Alejandro Garnacho skapade sina lägen senast men lyckades inte imponera på den nivå vi vants oss vid och därför så tror jag faktiskt att Ten Hag till testa Pellistri från start imorgon. Anthony Elanga är en annan spelare som har en bra chans att få en startchans, han har ju gjort det bra på just Elland Road tidigare. En som är totalt given i anfallet är såklart Marcus Rashford, jag vet inte vad som har hänt med honom men herregud har han blivit riktigt bra på fotboll.

Möjlig startelva:

Leeds United

Leeds United finner sig i skrivande stund på en mycket svajig 17:e placering i tabellen, bara en poäng ovanför strecket. Därför så var det extra förvänande när de kom till Old Trafford med ett sånt självförtroende och sån kvalite. Efter 2-0 så gjorde Leeds misstaget att börja backa hem och då blev det helt plötsligt jobbigt, det är lite svårt att avgöra om det helt enkelt var Uniteds förtjänst som pressande bra framåt eller om de vitklädda tog foten från gaspedalen. Det är också lite svårt att avgöra om prestationen från Leeds kan stryckas under som ett klassiskt exempel av plötslig förbättring när en tränare fått kicken eller om detta Leeds matchar upp mycket bättre mot United denna säsong än innan.

I försvaret så förväntas inga större förändringar utom att Pascal Strujik måste ersättas då han klev av skadad i den första halvleken på Old Trafford i onsdags, där blir det nog Junior Firpo som kliver in. Mittfältet fick en stor uppgradering i januari-fönstret då Weston Mckennie plockades in. Han gjorde det bra i onsdags och med landsmannen Tyler Adams så bildar de en fin liten mittfältsduo.

Offensivt så är såklart Wilfried Gnonto det stora utropstecknet efter att Italienaren hade show på Old Trafford. Han visade prov på rappt anfallsspel och fina avslut, mycket kommer att rinna genom honom. Sommarens stora nyförvärv Luis Sinisterra, som plockades in som ersättare till Raphinha som lämnade för Barcelona, gick av skadad tidigt i onsdagens match och missar förmodligen även denna drabbning. Crysencio Summerville byttes in i onsdags och låg bakom matchens 2-0 mål, han startar säkert. Jack Harrison och Patrick Bamford är två namn som också känns givna i Leeds anfall.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongen så blev det två målrika vinster för United mot Leeds, 5-1 på hemmaplan och 4-2 på Elland Road.

Innan Leeds United gick upp i Premier League igen så möttes lagen senast i ligacupen 2011, då blev det en enkel 3-0 vinst för Man United när Michael Owen gjorde två mål.

Visste ni att…

 • Bobby Charlton är spelaren som gjort mest mål i matcher mellan Man United och Leeds (9), han är också spelaren som spelat i flest möten mellan lagen (29).
 • De flesta minns ju 6-2 vinsten på Old Trafford 2020, men den största vinsten mot Leeds kom den 9:e spetember 1959 då United slog Leeds med hela 6-0.

Matchinformation

Leeds United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 23
Tid: Söndagen den 12 februari 2023, 15.00
Plats: Elland Road, Leeds
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Antony (skadad, inget datum)
 • Casemiro (avstängd)
 • Martial (skadad, inget datum)
 • McTominay (skadad, tidigast mitten februari)
 • Eriksen (fot, tidigast slutet april)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Wan-Bissaka (sjuk)
FORM
F22/1ArsenalBPL2-3
V25/1NottinghamBLC3-0
V28/1ReadingHFA3-1
V1/2NottinghamHLC2-0
V4/2C PalaceHPL2-1
O8/2Leeds UnitedHPL2-2

Leeds United

Skador och avstängningar:

 • Rodrigo (fot, april)
 • Gray (fot, mitten februari)
 • Forshaw (ljumske, mitten februari)
 • Perkins (fot, mitten februari)
 • Dallas (lår, inget datum)
Tveksamma:

 • Struijk (huvud, liten chans)
 • Cooper (skadad)
 • Roca (skadad)
 • Sinisterra (hamstring)
FORM
F13/1Aston VillaBPL1-2
V18/1CardiffHFA5-2
O22/1BrentfordHPL0-0
V28/1AccringtonBFA3-1
F5/2NottinghamBPL0-1
O8/2Man UnitedBPL2-2

United mot Leeds United

Totalt:11450-37-27169-118
Borta:5423-16-1575-67
Premier League:2916-9-452-24
SENASTE MÖTENA
O2021-04-25BPL0-0
V2021-08-14HPL5-1
V2022-02-20BPL4-2
O2023-02-08HPL2-2
SENASTE BORTAMATCHER
V2003-10-28BLC3-2
V2011-09-20BLC3-0
O2021-04-25BPL0-0
V2022-02-20BPL4-2
Res med oss till Manchester!