Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Tottenham Hotspur - Manchester United
Kliv upp på vinnartåget igen

Så har det äntligen blivit dags för premiären i Women’s Super League. Imorgon söndag reser Manchester United till London för match mot Tottenham Hotspur på Tottenham Hotspur Stadium.

Ja, premiär. Det var nämligen meningen att den här matchen skulle ha spelats den 10 september. Då blev matchen uppskjuten, till följd av att drottningen dog. Så när premiären nu spelas är det match 13 för United och match 12 för Tottenham.

För United handlar det om att hoppa upp på vinnartåget igen, efter den stora missräkningen mot Everton förra helgen. För Tottenham handlar det om att avsluta en sex ligamatcher lång förlustsvit.

Matchen blir den perfekta uppladdningen inför herrlagets bortamatch mot Leeds.

I Sverige visas matchen på V Sport Extra och Viaplay. Avspark klockan 13.00 imorgon söndag.

Läget i laget

Manchester United har alltjämt ett skadefritt lag. Nyförvärven Lisa Naalsund och Jayde Riviere är emellertid ännu inte redo att spela matcher. United hoppas att de ska vara redo till bortamatchen mot Chelsea den 12 mars, berättade huvudtränare Marc Skinner i veckan.

I övrigt får vi fortsatt sätta frågetecken för Aoife Mannion. Hon har ännu inte gjort några tävlingsminuter, efter skadan som höll henne borta i nästan ett år. Troligare är kanske att Mannion får matchas in i det irländska landslaget. I veckan bekräftades nämligen att hon byter från England till Irland. Trots utebliven speltid i United är hon uttagen till truppen inför de stundande landskamperna.

I söndags fick United nöja sig med 0-0 mot Everton trots stor dominans och enormt skottövertag. Poängtappet kostade United förstaplatsen i tabellen men Skinner har slagit fast att prestationen var mycket bra. Detta är hans förklaring till att han bara gjorde två byten under matchen. Undertecknad är inte enig med Skinner. Det är förstås bra att skapa chanser men efter åtskilliga missar tycker jag att det är rimligt att ge någon annan chansen.

Det tog stopp för United mot Everton.

Men nu är det Skinner som bestämmer och han kommer säkerligen skicka ut i stort sett samma lag som i söndags. Den enda ändringen jag kan föreställa mig – icke meddelad frånvaro undantaget – skulle vara ifall Nikita Parris går in istället för Lucía García.

Kort om Tottenham Hotspur

Tottenham har sex raka förluster i ligan. De har bara tagit nio poäng på elva matcher. Det är förstås långt under förväntan, för ett lag som inför säsongen nämndes som en utmanare om en Champions League-plats. Nu ska det mycket till om de ens ska lyckas klättra upp på övre halvan i tabellen. De ska åtminstone inte behöva oroa sig för nedflyttning.

Vi ska emellertid inte låta oss luras av tabellen och förlustsviten. Tottenham har underpresterat grovt men de är inget lag som städas av utan vidare. Förra helgen förlorade de till exempel med uddamålet mot tabelltoppande Chelsea.

United borde vinna men seger mot Tottenham är ingen självklarhet.

Tottenham har dessutom förstärkt truppen rejält i januari. Från Arsenal hämtades den japanska yttern Mana Iwabuchi på lån och från Chelsea värvades engelska landslagsforwarden Beth England. Övergångssumman för England är den största för en övergång mellan två WSL-klubbar.

Beth England (till höger) har förstärkt Tottenham i januari och återföreningen med Drew Spence (båda tidigare i Chelsea) har fungerat bra.

Det är just offensiven som har varit Tottenhams problem. De har lämnat planen mållösa i sex av elva ligamatcher. De har gjort 14 ligamål, vilket är dåligt men inte uselt i jämförelse med lag av motsvarande kvalitet. Den siffran är emellertid väldigt skev, då de vann med 8-0 borta mot Brighton.

Med Iwabuchi och, framför allt, England på plats blir laget odiskutabelt bättre offensivt. England har gjort tre mål på fyra matcher efter flytten, medan Iwabuchi noterades i målskyttet i en cupseger mot London City Lionesses.

Tidigare möten

United har ett enormt övertag på Tottenham. På åtta möten har vi sju vinster och inte en enda förlust, med den överlägsna målskillnaden 24-4. (Samtliga matcher i ligaspel.)

Förra säsongens bortamatch (november 2021) var emellertid första gången som Tottenham tog poäng mot United, då de tvingade fram en sen kvittering. Betydligt bättre gick det när lagen möttes på Leigh Sports Village för lite drygt ett år sedan. Då blev det en bekväm 3-0-seger för United, efter mål av Vilde Bøe Risa, Hayley Ladd och Leah Galton.

Tottenham Hotspur – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 12 februari
Avspark: 13.00
Teve: V Sport Extra, Viaplay