Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Barcelona - Manchester United
Tuffast möjliga motstånd, men nu med en superbrasse tillbaka

Imorgon kväll är det dags för Manchester United att studsa ut i Europa League igen. Det är troligtvis tuffast möjliga motstånd väntar i form av Barcelona på Camp Nou. 

Morgondagens möte är ett så kallat playoff över två matcher, där vinnaren tar sig in i själva slutspelet av turneringen, det vill säga åttondelsfinal i det här fallet.

Manchester United

Läget i United är på det stora hela bra. I förra veckan spelades det dubbla matcher mot Leeds United, där utfallet blev fyra poäng av sex möjliga. Det borde naturligtvis varit full pott, men matchen på Old Trafford slarvade United bort.

Mot Barcelona kommer United inte ha råd att slarva på samma sätt som mot Leeds, då blir man rejält mycket hårdare straffat givet kvaliteten som finns hos katalanerna. Det är skillnad på att möta Patrick Bamford kontra Robert Lewandowski, och så vidare. Listan kan göras längre…

Imorgon lär Erik ten Hag göra de mer märkbara förändringarna i backlinjen. Det som ställer till är att Lisandro Martinez är avstängd. Det är ett minus, men det försvagar trots allt inte United avsevärt i mittlåset. Luke Shaw har visat att han behärskar positionen och har så gjort mot bland annat Manchester City. Med Raphaël Varane bredvid ska det inte behöva bli oroligt.

Det är i stället till vänster som Shaw kommer bli saknad. På engelsmannens naturliga position lär vi få se Tyrell Malacia, vilket så klart kan bli bra, men sannolikt inte så bra som det hade blivit med Shaw.

Till höger ser jag det som självklart att Aaron Wan-Bissaka tar plats, då hans defensiva egenskaper kommer väga tyngre än Diogo Dalots offensiva.

På mittfältet är glädjeämnet att Casemiro är tillbaka. Brassen har varit borta på grund av avstängning i ligaspelet, men är alltså disponibel i Europa League. Med tanke på att Marcel Sabitzer också är avstängd blir Fred det naturliga valet bredvid. Det hade han förmodligen varit oberoende Sabritzers status.

Casemiro är äntligen tillbaka i spel.

Framåt är det lite knepigt; ska Wout Weghorst få förnyat förtroende, trots att insatserna på sistone inte motiverar det? Delarna i nederländarens repertoar är större än summan, vilket gör honom användbar i vissa avseenden men absolut inte som en komplett forward.

Hade jag varit i Erik ten Hags skor hade jag flyttat upp Marcus Rashford som central forward, flankerad av Jadon Sancho till höger och Alejandro Garnacho till vänster. Den senare gör sig tveklöst bäst som inhoppare, men hans överraskningsmoment är betydligt mer intressanta än Weghorsts.

Möjlig startelva:

Barcelona

Om Manchester United drar till sig stort medialt intresse så är Barcelona sannerligen inte sämre på den fronten. Inte sällan är det ekonomiska spörsmål som gjort att det blåst i och runt klubben.

Så sent som idag kom en nyhet om att den katalanska klubben utreds för korruption, då man misstänks ha betalat en spansk domartopp miljontals kronor under perioden 2016–2018.

Men det rent sportsliga då? Jo, Barcelona leder för närvarande La Liga hela elva poäng före Real Madrid och är obesegrade i alla turneringar sedan oktober förra året.

Det är med andra ord ett av Europas bästa och formstarkaste lag som välkomnar United till Camp Nou imorgon.

Bredden på truppen är stor och spets finns på ett flertal positioner. I målet hittar vi alltjämt tysken Marc-André ter Stegen, som varit Barcelona trogen under en lång tid och som får räknas som en av världsfotbollens främste på sin post.

Framför honom har Ronald Araujo växt ut till en nyckelspelare i mittlåset. Tränare Xavi lär inte flytta på uruguayanen och inte heller kollegan Andreas Christensen. I backlinjen skulle det eventuellt kunna bli att Jordi Alba går in i stället för Alejandro Baldé.

På mittfältet saknas trotjänaren Sergio Busquets på grund av skada, vilket är ett bakslag för Barcelona. Trots att spanjoren kommit upp i ålder så är han fortfarande en viktig kugge med sin rutin och spelskicklighet.

Namnen som troligtvis lär spela imorgon är dock inga dussinlirare i jämförelse. Frenkie de Jong, Franck Kessie, och Pedri går högst troligt in på tremannamittfältet. Den sistnämnde kan vara värd att hålla ett öga på för det rent fotbollsestetiska.

I trean längst fram vore det en skräll om inte den polske storstjärnan Robert Lewandowski återfanns. Jag tror de flesta vet vad 34-åringen är kapabel till… Längs kanterna lär den före detta Leedsspelaren Raphinha ta plats samt stortalangen Gavi.

En spelare man saknar är Ousmane Dembélé, som för tillfället är skadad. Skönt för United, då fransmannen, på bra humör, kan vara otäck att möta för vilken ytterback som helst.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången lagen möttes var i Champions League 2019. Då åkte United ur med buller och bång efter att ha förlorat bägge mötena.

Om vi backar bandet till CL-finalerna 2009 och 2011 hade United som bekant ingen lycka den gången heller.

Totalt har United vunnit tre tävlingsmöten med Barcelona och förlorat sex.

Visste ni att…

  • Sergio Busquets är den enda frÃ¥n dagens Barcelona som fanns med när laget mötte United i CL-final 2009 och 2011?
  • Mark Hughes, Henrik Larsson, och Jordi Cruyff är nÃ¥gra av spelarna som representerat bÃ¥de United och Barcelona?

Matchinformation

Barcelona
Manchester United
Turnering: Uefa Europa League, playoff 1:2
Tid: Torsdagen den 16 februari 2023, 18.45
Plats: Camp Nou, Barcelona
Domare: Maurizio Mariani (Italien)
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Sabitzer (avstängd (en match))
  • Martínez (avstängd (en match))
  • Eriksen (fot, tidigast slutet april)
  • Van de Beek (knä, juli)
  • Jones (skadad, inget datum)
  • Mengi (hamstring, inget datum)
  • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

  • Antony (skadad, liten chans)
  • Martial (skadad, liten chans)
  • McTominay (skadad, liten chans)
FORM
V25/1NottinghamBLC3-0
V28/1ReadingHFA3-1
V1/2NottinghamHLC2-0
V4/2C PalaceHPL2-1
O8/2Leeds UnitedHPL2-2
V12/2Leeds UnitedBPL2-0

Barcelona

Skador och avstängningar:

  • Dembélé (hamstring, mars)
  • Busquets (fot, ev. 20 februari)
Tveksamma:

  • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V22/1GetafeHligan1-0
V25/1R. SociedadHcupen1-0
V28/1GironaBligan1-0
V1/2BetisBligan2-1
V5/2SevillaHligan3-0
V12/2VillarrealBligan1-0

United mot Barcelona

Totalt:133-4-615-24
Borta:50-2-33-12
Europa League:00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
F2009-05-27NCL0-2
F2011-05-28NCL1-3
F2019-04-10HCL0-1
F2019-04-16BCL0-3
SENASTE BORTAMATCHER
F1994-11-02BCL0-4
O1998-11-25BCL3-3
O2008-04-23BCL0-0
F2019-04-16BCL0-3