Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Läge att visa vägen i den moderniserade fotbollsvärlden

Åtalet mot Mason Greenwood har lagts ner och Manchester United har hamnat i en svår situation. Trots att en av världens största talanger har kontrakt med klubben till 2025 hoppas jag att han aldrig mer spelar för United. Nu måste klubben öppna ögonen och stå upp för medmänsklighet och respekt. 

Tom, besviken, förbannad, äcklad. Trots att över ett år har passerat är det inte speciellt svårt att beskriva hur jag kände när nyheten att Mason Greenwood hade gripits och frihetsberövats nådde undertecknad.

Att en Manchester United-fostrad spelare var anklagad för den här typen av brott var svårt att ta in – och bevisningen mot honom kändes dessutom som väldigt stark.

Men i början på februari meddelades att åtalet hade lagts ner på grund av bristande bevisning.

Ett beslut som satte Manchester United i en svår sits. Mason Greenwood har kontrakt med klubben till 2025 och sågs, för ett år sedan, som en av världens största talanger.

Hur bör Manchester United agera nu?

För det första; åtalet mot Mason Greenwood lades ner på grund av bristande bevisning, där ett nyckelvittne sägs ha dragits sig ur. En domstol har inte, efter en rättegång, friat honom. Det tycker jag är viktigt att addera till diskussionen. Han har inte blivit friad, men inte heller blivit dömd för något.

Därför tycker jag att klubben gjorde ett klokt första drag när man tillsatte en utredning för att göra en egen bedömning i vad som faktiskt hänt.

Han har ju trots allt inte blivit dömd.

Mason Greenwood.

Det finns mängder av exempel på klubbar som blundat för liknande anklagelser tidigare (bland andra Manchester United…)

Jag har naturligtvis inte en susning om vad Uniteds interna utredning kommer fram till eller om det ens går att bryta Greenwoods kontrakt.

Men låt oss vara ärliga. I en moderniserad fotbollsvärld där pengar, och i viss mån sportslig framgång, styr vore det ”lätt” för en fotbollsklubb av Manchester Uniteds storlek att blunda. Att försöka sopa anklagelserna under mattan och låta en av världens största talanger spela fotboll i klubben igen. Tyvärr har vi sett det alldeles för ofta i fotbollshistorien.

Och det är just därför jag hoppas att Mason Greenwoods kontrakts rivs sönder och kastas i papperskorgen. Det spelar ingen roll om du är en av världens största talanger eller om det finns några miljarder att tjäna vid en försäljning längre fram.

För mig är det glasklart. Är du anklagad för ett fruktansvärt brott – och klubben anser att det finns fog för dessa anklagelser – har du inget i Manchester United att göra.

Efter hela Ronaldo- och Giggs-soppan är det här ett bra läge för Manchester United att visa var klubben står. Om utredningen visar att det finns en promille möjlighet att anklagelserna stämmer är det läge att ta avstånd och stå upp för kvinnor i den här situationen.

Vore det rätt rent sportsligt? Förmodligen inte.

Vore det rätt rent moraliskt? Onekligen så.

Som medmänniska, och supporter till en av världens största fotbollsklubbar, hoppas jag innerligt att Manchester United till slut öppnar ögonen. Det är på sin plats att visa vägen – och det är dags för den, i många fall, hemska moderniserade fotbollen att markera mot bortskämda fotbollsspelares bristande respekt mot kvinnor.

Det måste vara slut med fotbollsklubbar som blundar för problem likt detta – och Manchester United har fått en möjlighet att visa vägen.

Mason Greenwood ska aldrig mer bära en Manchester United-tröja.