Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Barcelona
Vindarna har vänt

Det är dags för returen mellan Manchester United och Barcelona i Europa League. Förra veckans match på Camp Nou bjöd på mycket bra och dåligt men i slutändan så blev det ett bra resultat att ta med sig tillbaka till borgen. Inför det första mötet så såg jag spanjorerna som favoriter men så mycket förändras på en veckas tid i fotboll. Vindarna har vänt i vår favör inför returen och vi har även Old Trafford till undsättning när grabbarna ska vidare till sextondelen.

Manchester United

Förra veckan så saknades några vitala spelare som inte fanns tillgängliga på grund av skador, avstängningar och sånt onödigt. Inför morgondagens match så får vi tillbaka många av de som inte kunde kliva ut på Camp Nou för en vecka sedan. Lisandro Martinez är såklart det största namnet som kan bli en riktig skillnadsmakare, Luke Shaw som mittback i all ära men med Argentinaren i mittlåset så ökar våra chanser betydligt. Spelet i Spanien var stundtals väldigt bra och stundtals väldigt slarvigt, det kommer därför att bli intressant att se hur denna match kommer att spelas ut. Det är två lag med väldigt högt självförtroende som ska spela match imorgon, något som sågs redan i första mötet.

Sedan vår trip till Katalunien så har vi hunnit besegra Leicester på hemmaplan, en klassisk tre-poängare som Erik ten Hag har normaliserat denna säsong. När vi kollar på spelarna som kommer att spela imorgon så hittar vi såklart David de Gea mellan stolparna, Spanjoren är i mycket bra form och det kan såklart behövas när man möter Robert Lewandowski. Med Lisandro Martinez tillbaka i backlinjen så har vi starkaste försvaret tillgängligt, Raphael Varane vilade sin andra Premier League match på raken i helgen och kommer med fullt batteri till denna match. Wan-Bissaka fick startjobbet förra veckan men jag tror ändå att Diogo Dalot får chansen imorgon.

Ännu ett namn som saknades förra veckan var nya ansiktet Marcel Sabitzer, mittfältaren har sett ganska bra ut i sina första matcher som Unitedspelare och han kan bli nyttig mot Barcelonas försvagade mittfält. Casemiro och Bruno Fernandes är såklart stornamnen på mittfältet som kommer att göra den största skillnaden, den förstnämnde hade säkert vilja spela även det andra mötet på Camp Nou men att nypa till de forna storrivalerna på Old Trafford blir nog inte helt pjåkigt heller för brassen.

Casemiro är den som kanske är mest taggad inför morgondagen.

Den som visade upp sig mest i Spanien var såklart Marcus Rashford. Han spelar som en av världens främsta fotbollsspelare under 2023 och vi får bara hoppas att det håller i så länge som möjligt. En kassse förbi Ter Stegen förra veckan och två mål i helgen, Rashford visar inga tecken på att sakna ner och när han presterar på denna nivå så är han totalt ostoppbar. Antony sägs vara tillgänglig men efter skada så är det inte säkert att Ten Hag slänger in honom i startelvan.

Erik ten Hags Weghorst experiment lär fortsätta även fast januarivärvningen inte imponerat på senaste tiden. Det kommer alltså bli väldigt mycket Rashford om vi vill vinna denna match. Jadon Sancho fick göra mål senast, han startar nog.

Möjlig startelva:

Barcelona

Det blev inte resultatet som Barcelona hade hoppats på förra veckan. Barcelona är ett fotbollslag som kanske kan beskrivas som världens bästa när man kollar till deras prestation i ligaspelet. Deras försvarsspel har ju varit speciellt imponerade med endast sju insläppta mål i La Liga. Det är framförallt målvakt Marc-Andre Ter Stegen och försvarsgeneralen Ronald Araujo som bidragit till detta fenomenala facit. Dem lyckades dock inte stoppa Marcus Rashford förra veckan, i all rättvisa så finns det ju inte många som gör det just nu men Xavis val att inte låta Araujo markera Engelsmannen kan vara en bidragande faktor till att Barcelona inte faktiskt vann den matchen, det återstår nu att se om Barcelonas huvudtränare väljer ett annat antågande inför imorgon.

En som inte imponerade förra veckan var Jules Kounde, som slarvade i passningsspelet och satte även bollen i eget nät, han bibehåller dock förmodligen sin startposition. Marcos Alonso har varit lite av en Xavi favorit under säsongen och han har därför bra chans att starta.

Barcelonas största problem inför morgondagen är frånvaron av unga stjärnduon Pedri och Gavi som båda missar match på grund av skada respektive avstängning. Detta är såklart ett massivt avbräck för Xavi och Barcelona. Pedri klev ju av redan i första mötet mellan lagen och man såg tydligt hur hans frånvaro påverkade laget negativt. Med det sagt så har Spanjorerna fortfarande några väldigt kvalitativa spelare att tillgå på mittplanen. Erik ten Hags favorit Frenkie De Jong inponerade stort i första mötet och blir väldigt viktig. Franck Kessie är en spelare som fått väldigt lite förtroende sedan han anslöt från AC Milan i somras men han lär på chansen i denna match precis som förra veckan. Sergio Busquets har missat de senaste matcherna med skada men fanns med på bänken i helgen och förväntas starta, skulle Busquets inte vara tillgänglig så finns ju alltid unge talangen Pablo Torre som ett alternativ.

Barcelona har såklart några väldigt duktiga anfallsvapen som inte heter Robert Lewandowski även fast Polacken såklart alltid blir huvudfokus för ett försvar. Raphinha spelade mycket väl i första mötet och startar definitvt. Även förra Man city spelaren Ferran Torras presterade väldigt bra i helgens ligamatch mot Cadiz och kan mycket väl bli en nyttig spelare för Xavi även på Old Trafford.

Möjlig startelva:

Historik

Senaste gången som Barcelona kom till Old Trafford så vann Spanjorerna med 0-1 tack vare ett självmål från Luke Shaw.

Lagen möttes i två Champions League finaler mellan 2009 och 2011, tråkigt nog så vann Barcelona båda matcherna.

Visste ni att…

 • Zlatan Ibrahimovic, Alexis Sanchez och Gerard Pique är tre moderna spelare som representerat både Barcelona och Manchester United.
 • Man United och Barcelona möttes för första gången 1984 i UEFA Cup Winners Cup.

Matchinformation

Manchester United
Barcelona
Turnering: Uefa Europa League, playoff 2:2
Tid: Torsdagen den 23 februari 2023, 21.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Clément Turpin
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Eriksen (fot, tidigast slutet april)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Maguire (skadad, liten chans)
 • Antony (skadad, liten chans)
 • Martial (skadad, liten chans)
FORM
V1/2NottinghamHLC2-0
V4/2C PalaceHPL2-1
O8/2Leeds UnitedHPL2-2
V12/2Leeds UnitedBPL2-0
O16/2BarcelonaBEL2-2
V19/2LeicesterHPL3-0

Barcelona

Skador och avstängningar:

 • Gavi (avstängd, en match)
 • Dembélé (hamstring, mars)
 • Pedri (muskel, mars)
Tveksamma:

 • Busquets (matchform)
FORM
V28/1GironaBligan1-0
V1/2BetisBligan2-1
V5/2SevillaHligan3-0
V12/2VillarrealBligan1-0
O16/2Man UnitedHEL2-2
V19/2CádizHligan2-0

United mot Barcelona

Totalt:143-5-617-26
Hemma:52-2-19-6
Europa League:10-1-02-2
SENASTE MÖTENA
F2011-05-28NCL1-3
F2019-04-10HCL0-1
F2019-04-16BCL0-3
O2023-02-16BEL2-2
SENASTE HEMMAMATCHER
O1994-10-19HCL2-2
O1998-09-16HCL3-3
V2008-04-29HCL1-0
F2019-04-10HCL0-1
Res med oss till Manchester!