Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Durham
Bara avancemang kan accepteras

Manchester Uniteds damlag välkomnar imorgon Durham till Leigh Sports Village för åttondelsfinal i FA-cupen. Mot ett lag på undre halvan i Women’s Championship kan bara seger accepteras, för ett United som just nu toppar Women’s Super League.

Förutsättningarna är enkla i damernas FA-cup. I samtliga omgångar är det enkelmöte och i händelse av oavgjort vid full tid följer förlängning och vid behov även straffläggning för att utse en vinnare. United har historiskt presterat dåligt i FA-cupen och en seger imorgon skulle innebära en tangering av damlagets bästa prestation i cupen.

Det är avspark klockan 13.00 imorgon. Matchen visas gratis på FA Player och såvitt jag förstår föreligger ingen geoblockering.

Läget i laget

Matchen kommer direkt efter ett landslagsuppehåll, där United har haft ett stort antal spelare iväg på uppdrag. Marc Skinner höll presskonferens redan i onsdags, så hans lagrapporter är inte särdeles färska. Han kunde emellertid rapportera om en skadefri trupp då och vi har inte nåtts av några rapporter om skador från de avslutande landskamperna.

Aoife Mannion gjorde i veckan debut i det irländska landslaget. Viktiga minuter, för en spelare som inte har gjort en tävlingsmatch på mer än ett år. Mannion skulle potentiellt kunna få göra comeback i Unitedtröjan imorgon, men i så fall är det nog som inhoppare.

Nyförvärven Lisa Naalsund och Jayde Riviere anses ännu inte vara redo för spel. Naalsund har nu börjat träna med laget men debuten lär dröja ytterligare. “Vårt mål [med Naalsund] är Chelsea [den 12 mars],” sa Skinner i veckan. “Vi är hoppfulla att kunna sikta en vecka tidigare än så, hon ser väldigt bra ut.”

Lisa Naalsund (till vänster) tränar nu med laget. Hon anses emellertid inte vara redo för spel riktigt än.

Riviere har ännu inte börjat träna med laget och för henne säger Skinner att målet är Chelsea eller veckan efter.

Skinner roterade lite smått mot Sunderland i förra omgången. Av det kan vi utgå från att han imorgon skickar ut ett starkt lag, om än kanske inte helt ordinarie. Vilde Boe Risa, Martha Thomas och Rachel Williams roterades in mot Sunderland och är säkerligen spelarna som ligger närmast en plats i morgondagens startelva.

Ella Toone blev utvisad i Uniteds senaste match. Hon är emellertid tillgänglig för spel, sedan United framgångsrikt överklagat avstängningen på tre matcher. Istället blev Tottenhams Eveliina Summanen avstängd två matcher, sedan hon lurat domaren att visa ut Toone.

Kort om Durham

Durham ligger just nu åtta av tolv lag i andradivisionen Women’s Championship. I bästa fall kan de nog hoppas nå en plats på övre halvan. Någon risk för nedflyttning ska inte finnas.

Durhams stora problem är spelet på bortaplan. I ligan har de fyra förluster och bara en vinst på fem bortamatcher. Detta kan jämföras med 3-3-2 på åtta hemmamatcher.

En stor förklaring till det kan tänkas vara att Durham spelar sina hemmamatcher på konstgräs.

Rio Hardy (5) och Saoirse Noonan (4) är lagets bästa målskyttar i ligaspelet. Sarah Robson och Beth Hepple har båda bidragit med två mål och två assists.

Hepple och Robson är de som spelar överlägset mest i laget. Annars roteras laget tämligen friskt.

Tidigare möten

Lagen möttes senast i oktober, i Ligacupen. Den matchen spelades i Durham och resultatet blev en stor missräkning för United, då matchen slutade 2-2 sedan Durham kvitterat långt in på tilläggstiden. Durham vann sedan den efterföljande straffläggningen och det blev den effektiva nådastöten för United i cupen.

Vi har dock anledning att tro att morgondagens match ska vara en enklare resa för United. Dels har vi hemmaplan nu och Durham är som noteras ovan betydligt bättre på hemmaplan. Dessutom kommer United säkerligen matcha ett starkare lag imorgon än vi gjorde då.

Manchester United – Durham

Turnering: Women’s FA Cup, åttondelsfinal
Datum: 26 februari
Avspark: 13.00
Teve: FA Player