Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Liverpool - Manchester United 7-0
Oprofessionellt, dåligt, bedrövligt, irriterande. Inte Manchester United

Manchester Uniteds största förlust någonsin är ett faktum. Det fanns absolut ingen som förutsåg det på förhand. Men United blev fullkomligt överkörda på Anfield. Slutresultatet skrevs till 7-0 till Liverpool.

Det går liksom inte att greppa. Det går inte att förstå.

Visst, Liverpool hade maximalt flyt. Alla bollar studsade deras väg efter matchens första mål. De hade åtta avslut på mål, varav sju gick i mål. Visst, vi har spelat alldeles för många matcher. Visst, det var naturligt att en reaktion skulle komma.

Men nej, det finns inga ursäkter. Gårdagens kollaps var en käftsmäll och en pungspark. Följt av matförgiftning. Och lite skoskav på det. Sedan ett aggressivt papercut.

Det var – efter paus – ett fullkomligt haveri, från alla inblandade. All form av stolthet var bortblåst. Alla var skit. Några var kanske lite mer skit. Börjar vi bakifrån så gjorde David de Gea en räddning av åtta möjliga. Det är förstås oacceptabelt. Uniteds båda ytterbackar var ännu sämre. Diogo Dalot och Luke Shaw får nog ta på sig ett par dussin mål var. Raphaël Varane såg ut som en pojklagsförsvarare på 1-0. Bruno Fernandes betedde sig som allt annat än en lagkapten.

Vad Erik ten Hag gjorde begriper jag inte. Dalot istället för Aaron Wan-Bissaka på högerbacken var ett misstag. Det större misstaget var nog ändå att Fernandes placerades som vänsterytter. Det är i stort sett en ny position för Fernandes. Det funkade inte. Men visst, en spelare fungerar inte, whatever. Problemet med det är att vi inte i någon utsträckning alls utnyttjade Trent Alexander-Arnolds svaga defensiv. Efter flera tidigare och avgörande byten den senaste tiden blev Ten Hag igår passiv. Laget som förlorade första halvlek var laget som kom ut efter paus. Jag förstår det faktiskt inte. Jag förstår heller inte att Scott McTominay gick före Marcel Sabitzer när det var dags för byte.

En fråga som måste ställas är varför vi är så dåliga på bortaplan. Hemma inledde vi med ett fiasko mot Brighton. Därefter har vi slagit Englands två bästa lag, samt Liverpool, Tottenham och Barcelona. Vi förlorade mot Real Sociedad, sedan de fått en horribel straff. Och vi spelade oavgjort mot Newcastle och Leeds. Alla andra har vi besegrat.

Borta? Extremt jobbiga förluster mot Brentford, Manchester City, Arsenal och Liverpool.

Frågan är hur Manchester United repar sig efter den här smällen. Det blir onekligen en utmaning för Erik ten Hag. Men han känns väldigt mycket som rätt man för den sortens utmaning.

Efter kollapsen mot Brentford blev det straffträning för spelarna. Det kan jag inte föreställa mig att det blir den här gången. Inte för att det inte skulle vara förtjänt. Men det går nog inte att göra med ett lag som har spelat 21 matcher på 74 dagar. Lösningen får bli en annan. Spelarna och Ten Hag måste hitta lösningen.

Det finns inga värktabletter som kan bota den här smärtan. Vi måste slå ut Real Betis i Europa League. Vi måste besegra Southampton i ligan. Vi måste besegra Fulham i cupen. Vi måste lyckas med alla tre, för att få säsongen tillbaka på rätt kurs. Men även om vi gör det kommer Liverpool fortfarande smärta när vi går på landslagsuppehåll.

Reaktionen – vad den än blir – kommer att vara väldigt talande. Det finns åtminstone ett hopp om en positiv reaktion den här gången. Så var inte fallet efter förra säsongens kollapser.

Manchester United har nu förlorat med 7-0 i fyra officiella matcher. De tre tidigare (samtliga på bortaplan) hämtar vi från mellankrigstiden: april 1926 mot Blackburn, december 1930 mot Aston Villa och december 1931 mot Wolves. Den som vill kan addera Grimsby Town i Football Alliance i februari 1890 (då som Newton Heath LYR) till 7-0-förlusterna på bortaplan.

Manchester United (som Manchester United) har förlorat med åtta mål en gång, i en träningsmatch mot amatörlaget Corinthians i november 1904, då vi förlorade med 11-3.

Då Newton Heath LYR var en ung klubb var klubben inte särdeles bra. Det resulterade i klubbens allra största förlust någonsin. I februari 1883 förlorade vi mot Bolton Wanderers med 10-1. På hemmaplan. Och nej, det var inte så illa som det låter. Det var mycket värre än så. För Bolton Wanderers kom till spel med sitt reservlag. Newton Heath LYR har även en förlust med 8-0 på samvetet, borta mot Earlestown i december 1883.

Nej, fy helvete det här var skit.

Höjdpunkter

Vi vill inte uppmana till självskadebeteende. Så den här lämnas tom.

Ten Hags presskonferens

Erik ten Hag var förstås besviken när han summerade matchen på sin presskonferens.

Ska spelarna straffas för prestationen?

”Det var oprofessionellt. Men det är en stor skillnad mot Brentford. Då låg vi under med 4-0 i halvtid.”

Ten Hag tycker att United var bättre i första halvlek men straffades för ett misstag.

”Det var en överraskning för mig att vi, efter halvtiden, så snabbt gav bort matchen.”

Det andra målet var ”irriterande” och det tredje ”oprofessionellt” i hur spelarna agerade i beslut och aktioner.

Reaktionen därefter var bedrövlig.

”Jag har inte sett det från mitt lag. Jag tycker inte att det är oss. Jag tycker inte att det är Manchester United. Det var väldigt dåligt och bedrövligt.”

Senare lägger han till: ”De samarbetade inte längre tillsammans. De utförde inte sina jobb.”

Hur har spelarna förklarat sig?

Spelarna har inte fått chansen att förklara sig. Det får vi ta imorgon.

”Jag har gett dem min åsikt.”

Laget kommer att ställa om och studsa tillbaka.

Vad var värst?

Det var mycket som gjorde managern arg. Hur enkelt laget släppte in mål var den enskilda aspekt han framförde.

Om att gå vidare

Ten Hag har upplevt det förr. Med rätt reaktion kan du lära dig mycket och stärka din mentalitet.

Är du orolig för vad som kommer härnäst?

”Nej.

”Hittills… Om det hade hänt oftare hade det varit ett mönster.”

Vi har gjort så många bra matcher på slutet. Mot Liverpool var det bedrövligt i en halvlek.

Video

Andra reaktioner

Luke Shaw snackade med MUTV:

Unitedspelarna valde i största allmänhet tystnad på sociala medier efter gårdagens fiasko. Känslan är att de förstår att supportrarna har fått nog av ursäkter efter pinsamma insatser, vilket också var vad David de Gea noterade.

Mer från matchen

Vad i helvete var det som hände?