Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Real Betis
Konsten att rädda en säsong

Det går fort i fotboll. För en vecka sedan var humöret på topp efter vändningen mot West Ham i cupen. Därefter kom Liverpool och nu är oron tillbaka.

Reaktionen på kollapsen mot Liverpool blir avgörande för återstoden av säsongen. För det går som sagt snabbt i fotboll. Om vi inte omedelbart studsar tillbaka är vårt Europa League-äventyr över. Real Betis må vara sämre än Liverpool. Men de är inte så dåliga att de inte kör över det Manchester United som spelade fotboll i söndags. Flyger vi ut ur Europa är det svårt att inte se det följas av ett uttåg ur FA-cupen också. Då har vi plötsligt bara en Champions League-plats i ligan att spela för i vår.

Så kan vi förstås inte ha det.

Erik ten Hag kommer inte tillåta det. Väl?

Spelarna i United kommer inte tillåta det. Väl?

Vi får helt enkelt inte tillåta Liverpool att bli definierande för en hel säsong. Sett till hur laget lyfte sig efter Brentford och i viss utsträckning efter Manchester city har vi anledning att tro att laget ska kunna göra det igen. Det här är inte Ralf Rangnicks ynkryggar. Det här är Erik ten Hags krigare.

Utgångsläget är att vi har vunnit Ligacupen. Vi är kvar i Europa League, efter att ha slagit ut Barcelona. Vi är kvar i FA-cupen. Vi är trea i ligan, med sju poäng ner till Liverpool på femteplatsen, efter att ha vunnit mot Liverpool, Arsenal och city. Hade vi erbjudits det utgångsläget i början av augusti hade vi förstås accepterat det.

Men om vi inte omedelbart repar oss efter söndagens fiasko, ja då betyder utgångsläget plötsligt ingenting.

Det handlar om att… Inte radera söndagen. Men att få dess betydelse att vara så liten som möjligt. Fortfarande finns all möjlighet att detta ska summeras som en bra säsong. Det får inte spåra ur nu.

Upp till bevis, helt enkelt.

Med några dagars distans till Liverpool känner jag att förklaringen nog är att luften gick ur. Professionell idrott gör ont. Unitedspelarna har krigat sig igenom ett nästan omänskligt spelschema. Fysiskt jobbigt, mentalt jobbigt. Första halvlek mot Liverpool var mestadels okej. Sen bjöd vi på ett mål, sedan flera spelare agerat oacceptabelt. Det följdes upp med ett nytt misstag direkt efter paus. Plötsligt gjorde sig smärtan påmind. Berget som skulle bestigas framstod som mycket högre än det var. Och spelarna kollapsade.

Det får inte ske, men det skedde och nu kan vi bara gå vidare.

En teori idag är att Erik ten Hag skickar ut samma startelva som mot Liverpool för upprättelse. Det finns kanske fog för det. En annan teori är att Ten Hag petar nära nog varenda en. Det finns inget fog för det.

Jag tror att Ten Hag gör någon eller några ändringar. Inte för att straffa. Men för att det ter sig naturligt. Aaron Wan-Bissaka som högerback och Jadon Sancho där framme – antingen för Antony eller Wout Weghorst – är naturligt.