Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - West Ham United
Damerna intar Old Trafford med segerkrav

Manchester United på en lördagskväll! Det har vi inte varit bortskämda med den här säsongen. Men det är vad som bjuds imorgon, då damlaget ska ta sig an West Ham United på Old Trafford i Women’s Super League.

Med herrarna på landslagsuppdrag får damerna ensamma stå för fotbollsunderhållningen i helgen. United spelar för att – åtminstone tillfälligt – ta över serieledningen. Framför allt handlar det ändå om att bärga tre poäng i kampen om Champions League-platserna. Ett litet hopp om en titelstrid i vår skulle ändå kunna tändas, ifall United vinner imorgon och Chelsea sedan förlorar mot Manchester City på söndag.

För West Ham är det inte mycket mer än äran som står på spel.

Det är avspark klockan 18.30 imorgon. Matchen visas på Viaplay och V Sport Football.

Läget i laget

Vår nya norska mittfältare Lisa Naalsund gick sönder i sin debut mot Lewes förra veckan. När Marc Skinner tidigare i veckan höll presskonferens kunde han inte ge något besked om skadan men till lokaltidningen i Bergen har Naalsund själv sagt att frånvaron blir sex till åtta veckor. Även Naalsunds landsmaninnan Maria Thorisdottir klev av skadad mot Lewes. Där har vi ännu inte fått någon prognos, men allt pekar på att hon inte kommer vara tillgänglig imorgon.

Mot Lewes saknades Hannah Blundell och Leah Galton i matchtruppen. Varför har inte bekräftats. Galton fick en smäll mot Chelsea men om det var därför hon saknades mot Lewes vet vi alltså inte. Det kan vara att de båda spelarna vilades.

Däremot ska nyförvärvet Jayde Riviere nu kunna vara aktuell för spel, så måhända får vi se henne i Uniteds matchtrupp för första gången.

Vilde Boe Risa fick chansen från start mot Lewes och bidrog med ett mål. Det gör hon ofta. Trots att hon har 14:e mest speltid i laget ligger hon fyra i den interna skytteligan med fem mål. Skinner är emellertid konservativ i sina laguttagningar och det skulle förvåna om Boe Risa får chansen från start imorgon.

Skinners föredragna elva är:

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Zelem, Ladd
Parris, Toone, Galton
Russo

På högeryttern får Lucía García nästan lika mycket speltid som Nikita Parris men i övrigt tycks startelvan närmast vara huggen i sten.

Ett alternativ för att få in Boe Risa i spel skulle vara att flytta ut Toone till höger. Det fick vi se i andra halvlek mot Lewes.

Skulle Blundell saknas blir det intressant att se vem som ersätter. Thorisdottir har varit förstareserv under säsongen. Riviere är annars den naturliga ersättaren men det känns osannolikt att hon går in i startelvan direkt. När Thorisdottir klev av mot Lewes kom Aoife Mannion in som mittback medan Maya Le Tissier klev ut som ytterback. Det är nog den troligaste lösningen. Ytterligare ett alternativ skulle vara Estelle Cascarino.

Ifall Galton saknas är det naturliga att vi får García och Parris som yttrar, men Boe Risa centralt och Toone på kant finns också som alternativ.

Hittills är United hundraprocentiga på Old Trafford, med tre vinster på tre försök och målskillnaden 10-1. Vår första match på Old Trafford var mot just West Ham, 2-0 våren 2021. För ett år sedan blev det 3-1 mot Everton och i december städade vi av Aston Villa med 5-0. Alessia Russo har gjort tre mål på två matcher på Old Trafford som Unitedspelare.

Vi ska också notera att Uniteds första mål i matchen mot Lewes nu har tilldelats Russo, efter att först ha noterats som självmål.

Kort om West Ham United

West Ham ligger för närvarande sjua i ligan, med fyra poäng upp till Everton på sjätteplatsen. Då har Everton dessutom en match mindre spelad. Så det ser långsökt ut att West Ham ska kunna ta sig upp på övre halvan av tabellen. De behöver emellertid inte oroa sig för nedflyttning.

Formen är dålig, med fyra raka förluster (varav en på straffar mot Aston Villa i FA-cupen) och fem i rad utan vinst. Även om vi begränsar oss till ligaspel så har de fyra förluster och en oavgjord på de fem senaste matcherna.

West Ham kan dock vara en lurigt lag. De fick 0-0 mot Arsenal i början i februari. Ja, generellt har de gjort det jobbigt för topplagen den här säsongen. På fem ligamatcher mot Chelsea, United, Arsenal och City har de haft oavgjort i paus i samtliga. När de mötte Chelsea i Ligacupen i februari blev det emellertid storstryk (0-7).

Inför morgondagens match har West Ham meddelat en skadefri trupp.

Franska landslagsanfallaren Viviane Asseyi bär deras offensiv. I ligaspelet har hon flest mål (6) och flest assists (3) i laget. Isländskan Dagný Brynjarsdóttir är också produktiv och räknar vi in cupspelet är hon lagets meste målskytt med tio mål.

Annars kan vi utgå från att West Ham försvarar sig lågt och satsar på fasta situationer. Risa Shimizu, Grace Fisk, Hawa Cissoko och Kirsty Smith är en trygg backlinje. Smith känner vi förstås till, hon är ju en gammal Unitedspelare.

Tidigare möten

United har bra statistik mot West Ham. På sju matcher totalt har vi fem vinster, en oavgjord och en förlust. På de senaste matcherna har vi fyra vinster och en oavgjord, med den enda oavgjorda på bortaplan för ett år sedan.

När lagen möttes i höstas vann United med 2-0, sedan Lucía García och Hannah Blundell nätat tidigt i andra halvlek.

Manchester United – West Ham United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 25 mars
Avspark: 18.30
Teve: Viaplay och V Sport Football