Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Newcastle United - Manchester United
En resa norrut i fotbollens återkomst

Efter en enormt lång vecka helt utan klubbfotboll så är vi äntligen tillbaka. Vi reser upp till Newcastle imorgon för att möta ett ganska svårslaget svartvitt lag. Newcastle har haft sig en väldigt fin säsong och är med i en oväntad kamp om Champions League-platserna. Vi minns ju alla cupsegern i februari där vi avvecklade ett ganska finspelande Newcastle. Det blir ju dock såklart lite annorlunda och lite svårare när man reser upp till St. James Park, men visst så ska vi ta dem.

Manchester United

Medans några spelare fick ladda batterierna under landslagsuppehållet så fick vissa ingen sorts paus i spelet. Bruno Fernandes spelade fortsatt en stor roll för Portugal och Scott McTominay förvandlades till en högklassig målgörare. Det är väl kul att se, men personligen så föredrar jag det landslagsuppehåll som Marcus Rashford hade, det vill säga New York och återhämtning.

Nog om landslagsuppehållet för jag tror att de flesta av oss är ganska klara med det för stunden, nu är det dags för Premier League igen och en trip upp till Newcastle är alltid spännande. Vi saknar några viktiga pjäser inför denna match, såklart så är Casemiro det stora utropstecknet men han är inte den ända som missar morgondagens match. Ska vi vara riktiga pessimister så finns ju faktiskt en värld där Marcus Rashford, Raphael Varane, Anthony Martial och Marcel Sabitzer missar denna match. Vi ska ju såklart vara lite positiva dock och vi antar därför att de flesta av dessa spelare är nog redo för att iallafall spela bänk.

Försvarslinjen bör se ganska bekant ut då jag gissar på att Raphael Varane är frisk nog för att starta i mittlåset brevid sin andra halva Lisandro Martinez. Högerbackspositionen är alltid en intressant fråga då man aldrig riktigt vet om det blir Diogo Dalot eller den pånyttfödde Aaron Wan-Bissaka. Jag sätter den sistnämnde i elvan för imorgon. Luke Shaw har ett nytt kontrakt pågång, mycket tack vare hans fina säsong och den viktiga delen han spelar i Ten Hags lagbygge, han startar garanterat.

Mittfältet saknar Casemiro och det ger mig evig oro, att Marcel Sabitzer drar med en skada gör inte saken bättre. Detta öppnar en plats i laget för Scott McTominay, som förvandlades till Lionel Messi under landslagsuppehållet där han gjorde fyra mål för sitt Skottland. Jag hade faktiskt gärna sett oss testa McTominay som forward och sätta Wout Weghorst i den defensiva mittfältsrollen men som Erik ten Hag har hintat om så blir det nog inte riktigt så tyvärr. Det låter läskigt men till minne av tiden med Ole Gunnar Solskjaer som manager så kan duon av McFred mycket väl dammas av inför imorgon.

Med Casemiro avstängd och Sabitzer småskadad så finns det en bra chans att vi får se McFred på mittfältet igen.

Offensivt så kommer Bruno Fernandes den odödlige agera spelgeneral som vanligt, den riktiga frågan är vilka han kommer att passa bollen till. Marcus Rashford har dragit med en skada som höll honom ifrån landslagsspel under veckan men väntas finnas tillgänglig imorgon så han startar nog. Anthony Martial är en till spelare som Erik ten Hag sagt är väldigt nära en återkomst till planen. Fransmannen har tränat på gräset i två veckor nu men jag tror ändå att Wout Weghorst går före just imorgon. Högerkanten är mer självklar där Antony mest troligt kommer att springa runt.

Möjlig startelva:

Newcastle United

Newcastle är ett lag som har överträffat förväntningarna denna säsong. De må vara världens rikaste klubb, men Newcastle ses inte vara speciellt långt in i processen att bli en stormakt i Premier League. En Champions League-plats denna säsong skulle gå en mycket lång väg i den processen och om klubben når den statusen så tror jag nästan att den aldrig försvinner. Newcastle är ett lag som visst, har några spelare som kan anses vara CL-klass, men den största delen av truppen är inte det och det gör Eddie Howes bygge mycket mer imponerande. Det fanns en period i säsongen där Newcastle inte släppte in några mål och såg mycket bra ut. Den formen har sviktat lite men det är fortfarande ett lag som inte alls ska underskattas, det såg vi ju på mycket nära håll när våra lag drabbades på Wembley. På papperet så såg det ut som en ganska stabil Unitedseger, men Newcastle var nästan minst lika bra och skulle definitivt gjort minst ett mål.

Newcastle är relativt skadefria inför imorgon. Den ända storspelaren som saknas är Miguel Almiron, en spelare som summerar klubben ganska bra denna säsong då han gått från medelmåttig till högkvalitativ under det senaste halvåret. Almiron är definitivt ett stort avbräck men Newcastle kommer ändå till spel med en stark elva. Nick Pope förväntas i målet bakom den starkaste försvarslinjen där vi hittar bland annat Kieran Trippier och Sven Botman.

Mittfältet är inte dåligt heller där vi hittar enligt skribenten ligans andra bäste Bruno (Guimaraes). Brassen har varit enormt viktig för Newcastles fina spel under säsongen och kommer att göra detsamma imorgon. Brevid Bruno Guimaraes på mittfältet så tror jag att Sean Longstaff och Joelinton kan få spela. Det är ju faktiskt offensiven i Newcastle som ser lite svagare ut i kontrast till resten av laget, även fast vi där hittar en formstark Svensk i form av Alexander Isak.

Möjlig startelva:

Historik

Vi minns ju alla ligacupfinalen mot just Newcastle från en månad sedan, där Manchester United tog sin första titel på sex år.

Förra säsongen så blev det ett 1-1 kryss mellan lagen på St. James Park efter att Edinson Cavani räddat en poäng för bortalaget.

Visste ni att…

 • Senaste gången som Newcastle slog Man United på St. James Park var i oktober 2019.
 • Första gången som lagen möttes var 1895 då Newton Heath slog Newcastle med hela 5-1.

Matchinformation

Newcastle United
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 29
Tid: Söndagen den 2 april 2023, 17.30
Plats: St James’ Park, Newcastle
Domare: Stuart Attwell
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Heaton (fot, mitten april)
 • Eriksen (fot, april)
 • Casemiro (Avstängd (andra matchen av fyra).)
 • Garnacho (fot, inget datum)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Mengi (hamstring, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Martial (matchform, stor chans)
 • Rashford (skadad, stor chans)
 • Sabitzer (knä, stor chans)
 • Varane (skadad, stor chans)
FORM
V1/3West HamHFA3-1
F5/3LiverpoolBPL0-7
V9/3Real BetisHEL4-1
O12/3SouthamptonHPL0-0
V16/3Real BetisBEL1-0
V19/3FulhamHFA3-1

Newcastle United

Skador och avstängningar:

 • Almirón (lår, slutet april)
 • Fraser (petad till U21)
 • Krafth (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Gordon (fot)
FORM
O11/2BournemouthBPL1-1
F18/2LiverpoolHPL0-2
F26/2Man UnitedBLC0-2
F4/3Man CityBPL0-2
V12/3WolvesHPL2-1
V17/3NottinghamBPL2-1

United mot Newcastle

Totalt:17591-41-43345-243
Borta:8432-19-33131-149
Premier League:5532-16-7113-55
SENASTE MÖTENA
V2021-09-11HPL4-1
O2021-12-27BPL1-1
O2022-10-16HPL0-0
V2023-02-26NLC2-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2019-01-02BPL2-0
F2019-10-06BPL0-1
V2020-10-17BPL4-1
O2021-12-27BPL1-1