Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Kryss för reserverna på Old Trafford

En match har spelats sedan den förra upplagan av ungdomskollen och där blev det delade poäng. Utöver det så tar vi en närmare titt på Manchester Uniteds samarbete med klubbar i lägre divisioner, som tillåter United att skicka iväg ungdomar till lagen för att ge dem erfarenheter inom seniorfotboll.

Matcher sedan senast

  • U21: United – Arsenal 1-1

Kryss för reserverna på Old Trafford

Reserverna fick möjligheten att spela sin ligamatch mot Arsenal på Old Trafford. Matchen spelades i helgen och slutade med att vardera lag fick nöja sig med varsitt poäng. 

United saknade ett par annars ordinarie spelare i Kobbie Mainoo, Zidane Iqbal och Björn Hardley, och stora delar av laget bestod utav juniorspelare. Därför kändes det som en rejäl uppförsbacke när bortalaget tog ledningen i den 20:e minuten. 

Dock skulle det bara ta cirka fyra minuter för United att kvittera. Detta efter att Dan Gore hittat Mateo Mejia med en fin passning, där colombianen sedan drog in bollen på halvvolley i målvaktens högra hörn.

Man hade såklart hoppas på fler mål, men det blev det inga. Andra halvlek slutade mållös och därmed blev slutresultatet 1-1.

En närmare titt på Uniteds samarbete med klubbar i lägre divisioner

The Guardian har publicerat en artikel kring Manchester Uniteds akademi och deras samarbete med klubbar i de lägre divisionerna. Man har bland annat intervjuat Uniteds akademichef Nick Cox där man bland annat pratat om anledningarna till dessa samarbeten.

Själva samarbetena går ut på att Manchester Uniteds akademispelare får chansen att träna i upp till en månad i taget med klubbar i lägre divisioner, för att få upp ögonen för den bredare fotbollsvärlden och berika sin utbildning.

Nick Cox hade bland annat detta att säga om varför man valt att genomföra detta initiativ.

“Om en spelare är med i vårt program från en riktigt ung ålder till 19, 20, har de bara någonsin sett en version av hur fotboll ser ut och versionen i Manchester United skiljer sig mycket från hur den kan se ut i resten av spelet. världen”.

“Det handlar om att visa pojkarna verkligheten i seniorfotboll. Verkligheten vad det innebär att behöva bli utvald, att vara i ett lag regelbundet eftersom det är ditt jobb och du kämpar för ditt kontrakt. Det hjälper våra pojkar om de är redo för vårt första lag och det hjälper våra pojkar om de inte är redo för vårt första lag och de måste hitta en karriär ifrån oss.”

Ett flertal klubbar har deltagit i detta samarbete såsom de lokala klubbarna Stockport och Altrincham, men även Barrow, Doncaster och Ipswich har välkomnat spelare som en del av programmet. 

Även Stockports sportchef har intervjuats och hade följande att säga.

“Vi har några riktigt intressanta historier. Vi har en målvakt som var lastbilschaufför för två och ett halvt år sedan, en mittback som kan prata om livet i icke-ligafotboll medan de här killarna har nästan motsatsen till det, efter att bara ha varit i United. De kan prata med och lära av våra spelare.”

“United-spelarna har varit tekniskt väldigt, väldigt bra och saknar fysiskhet eller självförtroende och auktoritet i de här situationerna, som man kan förvänta sig. Du ser dem växa över en tid och bidra mer.”

Detta samarbete gynnar såklart inte bara Manchester United, utan även de andra klubbarna.

“Fördelen från vår sida av saken är att vi kommer att få en tidig titt på spelare som är potentiellt tillgängliga för lån eller om de kommer att vara tillgängliga senare om de inte får förlängning i United.”

Ny vänsterback på ingång?

Enligt Evening Standard så är Manchester United i långtgående förhandlingar med Watfords 16-årige vänsterback Harry Amass.

Amass har representerat England på ungdomsnivå och har redan varit med i Watfords A-lagstrupp vid ett tillfälle.

Spelare i fokus

Willy Kambwala har haft en relativt tuff tid i Manchester United. Fransmannen, som kom från Sochaux har varit skadedrabbad och inte levt upp till de förväntningar som fanns när han kom till klubben 2020.

Kambwala är en mittback som med sina 192 centimeter får ses som en gigant, speciellt med tanke på att han fortfarande bara är 18 år gammal. Att vara så pass lång som mittback har såklart sina fördelar, speciellt i luftrummet, men det har också en del nackdelar.

Kambwalas styrkor ligger i försvarsspelet, och det visade han prov på i matchen mot Arsenal. Det var i mitt tycke fransmannens bästa match i United-tröjan där han stod för ett flertal viktiga brytningar och skottäck.

Några korta

  • Manchester Uniteds U13 har vunnit Citizens Cup efter att ha slagit Manchester City med 4-2.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 17 april.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik