Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
Att jaga fiskmås

Under torsdagen väntar vad som skulle kunna vara det sista stora ligaspels testet för United när vi åker till sydkusten och besöker fiskmåsarnas stad Brighton. Det är ett Brighton som varit överaskande bra under säsongen och som kommer från en  överkörning i helgen då de besegrade Wolves med hela 6-0. Skulle United vinna mot Brighton så har jag oerhört svårt att se att vi inte tar en Champions League plats iår. 

Manchester United

Det är aldrig över förens det är över, men skulle United vinna mot Brighton så tar vi ett 10 poängs försprång på femteplatsen där Liverpool befinner sig. Med endast 15 poäng kvar att spela för under resten av säsongen skulle det då räcka att vinna två av de återstående fem matcherna. Samtidigt måste Brighton beskrivas som det sista stora testet i ligaspelet denna säsongen. Detta då vi efter Brighton matchen har West Ham (B), Wolves (H), Bournemouth (B), Chelsea (H) och Fulham (H) kvar.  Med detta sagt så är Brighton borta en av de tuffaste matcherna denna säsongen.

Ett facit som gått relativt obemärkt förbi är hur otroligt dåliga United varit mot topp nio lagen på bortaplan under denna säsongen. Mot de nuvarande topp nio lagen på bortaplan har vi noll vinster, en oavgjord och sex förluster. Lägg till detta på att vi endast gjort åtta mål samt släppt in 27 så blir det snabbt dyster stämning. Under 2023 har United spelat sju stycken bortmatcher, vilket har resulterat i två vinster. Detta facit samt Brightons starka form gör att de flesta håller Brighton som relativt stora favoriter.

I år  har United spelat elva fler matcher än Brighton, ELVA STYCKEN. Efter årsskiftet har United spelat 31 matcher, vilket nästan är en hel säsong, samtidigt har Brighton spelat 20 matcher. Det är inte konstigt att flera av våra viktiga spelare har gått sönder.

Det är omöjligt att göra en införrapport utan att nämna FA cup semifinalen för drygt två veckor sedan, en oerhört tillknäppt tillställning med viss final karaktär. Jag skulle tro att detta inte blir en lika tillknäppt tillställning då Brighton faktiskt behöver vinsten och således bör lyfta laget högre. Den spelaren som gjorde det bäst i FA cup semin var Wan-Bissaka då han lyckades med en prestation som få backar har gjort denna säsongen, nämligen att stänga ner Mitoma, detta bör resultera i att AWB är given i morgondagens startelva.

Möjlig startelva:

 

Brighton & Hove Albion

Det finns många annorlunda maskotar och logor i världsfotbollen men få kan vara mindre respektingivande än Brightons fiskmås. Jag är uppväxt på västkusten och när jag var liten var det relativt populärt att jaga fiskmåsar, man tog en filt av valfri sort och på filten lade man bete, typ ett kex eller liknande, sedan följde en spänd väntan då man inväntade att fiskmåsen skulle landa på filten och ta betet varpå man fångade den. Vi var fiskmåsarnas sportfiskare då vi alltid släppte dem lösa utan att de tog någon skada, men jag minns särskilt en kille som hade oändligt med tålamod som kunde ligga i någon timme och invänta måsar. Frågan är om jag skall ge honom Ten Hags kontaktuppgifter så han kan förmedla tips inför Brighton som har visat sig vara en av årets mest svårfångade lag.

Brighton kommer från en total överkörning av Wolves i senaste matchen där de vann med hela 6-0. Brighton är, vilket man inte kan tro om man endast såg FA cup semifinalen, ett lag som nästan alltid gör mål. Brighton har ett målsnitt på två mål per match vilket visar vilken bedrift det var av United att lyckas stänga ner Brightons annars så frejdiga offensiv i 120 minuter. Det är däremot tveksamt om Brightons talangfulla anfallare Evan Ferguson kommer till spel då han har dragits med en fotskada.

I Brighton så återfinns ett välbekant ansikte i form av Danny Welbeck. Welbeck som är född i Manchester har gjort 92 matcher för United med 20 mål kommer iår fylla 33 år och har fått en stor roll i årets Brighton där han spelat 25 matcher i ligan och gjort sex mål. Faktum är att sex mål är Welbecks person bästa sedan säsongen 13/14 då han gjorde nio mål. Två av dessa sex mål kom i Brightons senaste match mot Wolves. Som tur är så är det enligt Viaplay Anders Bjuhr och Jonas Olsson som skall kommentera matchen och vi kommer då slippa Niklas Holmgren som skriker “SLÄKTEN ÄR VÄRST!! SLÄKTEN ÄR VÄRST!!!!” ifall Welbeck skulle näta.

Det är dock inte endast Brightons offensiv som varit frejdig utan även deras defensiv har på hemmaplan varit oerhört stark där de endast snittar 0,9 insläppta mål per match.

Brighton har som sagt spelat väldigt få matcher, faktum är att de endast har spelat 31 liga matcher iår, om de skulle vinna sina två hängmatcher på Liverpool så skulle de placera sig på en femteplats i tabellen vilket skulle innebära Europa League spel, något som självfallet skulle vara väldigt stort för en klubb som Brighton och de kommer säkerligen vara sugna på revansch efter FA-cup uttåget.

Möjlig startelva:

Historik

Den mest betydelsefulla historiken ligger i närtid då vi slog Brighton i FA cup semifinalen på straffar efter 120 minuters spel utan något mål.

Säsongens första ligamatch spelades mot just Brighton som vi förlorade med 2-1 på Old Trafford. Förra säsongens näst sista match spelades mot Brighton där vi förlorade med 4-0 på Amex stadium. Man behöver gå tillbaka hela vägen till 15 februari 2022 för att hitta en vinst under 90 minuter mot Brighton då vi vann med 2-0.

 

Visste ni att…

 • Fiskmåsar är fridlysta mellan 1 april och 31 juli, i Sverige, i Storbritannien är det helt förbjudet att jaga fiskmåsar, något vi hoppas Ten Hag struntar i.
 • När ABBA vann Eurovision år 1974 med låten Waterloo var det i just Brighton
 • I Brighton finns världens äldsta akvarium
 • I Brighton finns en extrem mängd restauranger, faktum är att det finns en resturang per 250 invånare, samtidigt som det finns en pub per varje 320 invånare.
 • Brighton och Hove var från början två olika städer som nu slagits samman till Brighton and Hove.

Matchinformation

Brighton & Hove Albion
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 28
Tid: Torsdagen den 4 maj 2023, 21.00
Plats: Falmer Stadium, Falmer, Brighton
Domare: Andre Marriner
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Garnacho (fot, inget datum)
 • McTominay (skadad, inget datum)
 • Varane (skadad, inget datum)
 • Heaton (fot, inget datum)
 • Martínez (mellanfotsben, juli/augusti)
 • Van de Beek (knä, juli)
 • Jones (skadad, inget datum)
 • Greenwood (otillgänglig, tills vidare)
Tveksamma:

 • Mainoo (oklart status, liten chans)
FORM
O13/4SevillaHEL2-2
V16/4NottinghamBPL2-0
F20/4SevillaBEL0-3
O23/4BrightonNFA0-0VS
O27/4TottenhamBPL2-2
V30/4Aston VillaHPL1-0

Brighton & Hove Albion

Skador och avstängningar:

 • Lallana (lår, slutet maj)
 • Moder (knä, inget datum)
 • Sarmiento (fot, inget datum)
 • Lamptey (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Ferguson (fot)
 • Veltman (muskel)
FORM
V4/4BournemouthBPL2-0
F8/4TottenhamBPL1-2
V15/4ChelseaBPL2-1
O23/4Man UnitedNFA0-0FS
F26/4NottinghamBPL1-3
V29/4WolvesHPL6-0

United mot Brighton

Totalt:3019-6-550-24
Borta:126-2-419-13
Premier League:117-0-419-15
SENASTE MÖTENA
V2022-02-15HPL2-0
F2022-05-07BPL0-4
F2022-08-07HPL1-2
O2023-04-23NFA0-0VS
SENASTE BORTAMATCHER
V2020-06-30BPL3-0
V2020-09-26BPL3-2
V2020-09-30BLC3-0
F2022-05-07BPL0-4