Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Låt mig drömma om en garantivärvning

Att garantera succé när en fotbollsklubb värvar spelare brukar jag akta mig för. Frågan är om det inte finns en engelsman som skulle få mig att tänka om. Harry Kane till Manchester United är så nära garanti vi kan komma. 

Jag vet. Manchester Uniteds sommarfönster gör man nog bäst i att inte spekulera om allt för mycket. Den problematiska ägarfrågan gör att spåkulan faktiskt är mer grumlig än på länge. Hur mycket har ten Hag och resten av den sportsliga ledningen att röra sig med? Har United nya ägare i sommar? Om inte, vill Glazers verkligen spendera pengar om de ändå ska sälja? Frågorna är många och svaren är få.

Men… Det är aldrig fel att drömma – och jag vet mycket väl vad mina drömmar handlar om. Nej, det är inte om Victor Osimhen eller någon dansk stortalang i Atalanta.

Manchester United behöver garanti och kortsiktiga resultat.

Med andra ord, de behöver Harry Kane.

Enligt mig är fördelarna för stora för att låta bli.

Han kan ligan utan och innan. Någon anpassningsperiod är det inte tal om.

Kane kommer komma in och leverera omgående. Visst, till sommaren blir han 30 år, men jag ser engelsmannen göra 20+ mål i minst fyra säsonger till. Anfallaren bidrar med så mycket mer än bara mål. Han är mästerlig på att droppa ner och fördela boll till spelare som sticker i djupled. Rashford, Sancho och Antony hade mått betydligt bättre med den spelartypen bredvid sig.

Så sent som igår mot Brighton fick jag ett kvitto på hur mycket en Kane-typ behövs.

Engelsmannen hade absolut inte lämnat första halvlek mållös.

Han är också duktig på att suga in bollen och fördela den till medspelare. För tillfället finns ingen spelare med dessa egenskaper i truppen och det syntes tydligt i gårdagens andra halvlek. United fick inte fast bollen på offensiv planhalva och hamnade därför längre och längre ner i banan. Till slut kunde man inte hålla tätt längre och helt plötsligt är Champions League-platsen faktiskt lite hotad.

Om Harry Kane finns på marknaden och prislappen, som enligt rykten ligger på cirka en miljard svenska kronor, inte sticker iväg allt för mycket är det faktiskt inget att tveka på.

En övergång till Manchester United är ingen titelgaranti för Kane, men det är ingen tvekan om att han behöver lämna det sjunkande skeppet i London.

Är det bara jag, eller finns det inte lite Robin van Persie-vibbar här?

Att tro att Harry Kane löser de problem United har är att vara lite för naiv. Laget blir inte komplett med engelsmannen i truppen.

Väldigt många supportrar tycker att David de Geas kontrakt inte ska förlängas och att spanjorens tid i Manchester ska ta slut efter säsongen.

Jag håller med om att spelet med fötterna är bedrövligt och att ett målvaktsbyte snart är ett måste. Den förändringen tycker jag dock inte ska vara nummer ett på ten Hags “to-do list”.

Spanjorens kontrakt går ut i sommar. Om möjligheten att värva ny målvakt inte finns, hade jag inte protesterat om de Gea fick ett ettårskontrakt. Han är en av världens bästa målvakter på att rädda skott. De svaga fötterna ställer till det och gynnar inte ten Hags sätt att spela fotboll – och målvaktsbytet kommer ske så småningom.

Men det behöver inte ske i sommar. Fokus bör läggas på andra positioner.

Som till exempel en anfallare i form av Harry Kane.

Närmare succégaranti än så går inte komma 2023.