Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: West Ham United - Manchester United 1-0
Ambitionerna ser ut att vara som bortblåsta

Manchester United reser från huvudstaden med noll poäng i bagaget efter att ha besegrats av West Ham United med 1-0. Vi kan nu konstatera att läget på allvar börjar bli kritiskt, i den mån man nu ens siktar på att nå en Champions League-plats under sluttampen av säsongen… 

Jag tror inte att jag är ensam om att fullkomligt avsky fotbollsmatcher som spelas på London Stadium. Det är en hädisk arena för fotboll och när Manchester United är på besök känns det alltid som en av säsongens jobbigaste matcher. Spelarna kanske inte upplever det så, men som betraktare är känslan alltjämt densamma.

United inledde kvällens match ganska bra och dikterade villkoren under större delen av första halvlek. Men bekymret var, som vi väl nästan vant oss vid nu, att bollen inte hittade nätet.

Marcus Rashford var den som visade mest och ville mest, men det slutade liksom där. Varför skärpan tycks vara som bortblåst nu under slutspurten, när den behövs som mest, är lite av en gåta. Inte kan det bara skyllas på trötta ben och huvuden? Nej, lika mycket är det väl en fråga om kvalitet. Hos Rashford vet vi att den finns, likaså hos Fernandes. Antony? Till och från, men för det mesta lyser den med sin frånvaro. Wout Weghorst? Lägg av.

Men där kvaliteten brast allra tydligast var givetvis på sista utposten. Oaktat att David De Gea skrivit in sig i Uniteds historieböcker så vinner vi ingenting på att vara sentimentala och häpnas över någon idioträddning här och där längre. Det är snarare de idiotiska ingripandena som kostar oss både poäng och matcher som nu på allvar måste accentueras. Det blir ett av Erik ten Hags stora projekt efter säsongen; att flytta på De Gea. För det här kan inte fortsätta.

Efter kvällens förlust finns naturligtvis andra puckar som också måste tas itu med, bland annat det faktum att United helt verkar ha glömt hur man spelar fotbollsmatcher utanför Old Traffords väggar.

Läget är allvarsamt på riktigt. Om nu ambitionen att spela Champions League nästa säsong överhuvudtaget finns där.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 4

Meste målvakt i Uniteds historia i och med dagens match och det blev pannkaka av allting. Minns ni våren 2019? Det är där vi är. Igen. Den här gången får det faktiskt vara nog.

Aaron Wan-Bissaka: 6

Varnad. Utbytt 87′. Fyllde på bra offensivt och hade ett par fina kombinationer med Antony längs högerkanten. Värderade bra när han klippte Antonio som var på väg att springa sig fri i mitten av andra halvlek.

Victor Lindelöf: 6

Fysiskt underlägsen Antonio stundtals men krigar alltjämt på. Kändes inte alltid helt synkat med mittbackskollegan, vilket ledde till lite hönsgård ibland. På det stora hela var det ändå på andra håll det brast mer. Godkänd i min bok.

Luke Shaw: 6,5

Är inblandad i bolltappet på 0-1-målet, men samtidigt svårt att klandra Shaw helt och hållet eftersom det egentligen inte ens renderade i en riktig målchans. Väldigt stabil överlag och förmodligen bäst i ett allmänt svagt United.

Tyrell Malacia: 5

Varnad. Utbytt 88′. Den unge nederländaren är alldeles för ojämn i sina prestationer, både i matcher och utslaget över hela säsongen. Står för bra ingripanden i vissa enskilda situationer men helheten är inte tillräcklig.

Casemiro: 5

Kom inte in i matchen alls. När Casemiro är bra avspeglas det oftast på hela laget. När han är osynlig brukar det dessvärre bli samma effekt, vilket var fallet idag.

Casemiro är kanske den viktigaste pusselbiten i United, men när det inte stämmer för brassen renderar det ofta i att laget går ner sig. 

Christian Eriksen: 6

Utbytt 74’. Bäst av de centrala mittfältarna idag, men för den sakens skull inte någon insats att sjunga lovsånger om. Kom till bra lägen och spelade för det mesta smart och vårdat. Dock alldeles för klen och loj i defensiva åtaganden. På håret godkänd.

Bruno Fernandes: 5

Stod för en lovande första halvlek, eller halvtimme åtminstone. Därefter försvann lagkaptenen ur matchen och plockade i stället fram frustrationen.

Antony: 5

Utbytt 74’. Känns som att vi har sett samma match av Antony typ 40 gånger under säsongen nu. Status quo på brassen.

Marcus Rashford: 6

Inledde piggt med hotande löpningar och någon ramträff. Försvann allteftersom och fick inte heller något vettigt uträttat på vänsterkanten i andra halvlek. Ska ändå ha beröm för att han aldrig slutar försöka.

Wout Weghorst: 5

Utbytt 57’. Verkade ha en ganska fri roll på mittfältet och gjorde visserligen en del bra grejer, men sammantaget håller det liksom inte. Borde rimligen ha gjort sin sista start i United.

Anthony Martial: 5

Inbytt 57’. Kom till ett par halvlägen, men gjorde ingen drastisk skillnad under sitt inhopp.

Marcel Sabitzer: n/a

Inbytt 74′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Jadon Sancho: n/a

Inbytt 74′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Diogo Dalot: n/a

Inbytt 87′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Fred: n/a

Inbytt 88′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 5

Förvånades lite över att den nederländska duon i Malacia och Weghorst tog plats. Ingen av dem uträttade egentligen något vettigt. Kan tycka att vissa byten dessutom gjordes för sent. Fred borde exempelvis kommit in tidigare. Nej, du vet aldrig vad du får av brassen, men ibland överraskar han och kunde så ha gjort ikväll.

Res med oss till Manchester!