Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Chelsea 0-1
Kerr sköt FA-cupen till Chelsea

Manchester Uniteds damlag är fortsatt titellösa. I FA-cupfinalen på Wembley vann Chelsea med 1-0 sedan Sam Kerr gjort matchens enda mål.

Över 90 minuter gjorde United en bra match och det är tvivelsutan lagets bästa prestation mot Chelsea under Marc Skinner. Men det är förstås föga tröst när Chelsea i slutändan står som segrare.

United öppnade bra, i ett ursinnigt tempo, och dominerade den första halvleken. Vi fick emellertid ingen utdelning på övertaget. Matchen svängde över i Chelseas favör efter knappa timmen, då Pernille Harder blev inbytt. Det gav också utdelning, då Harder spelade fram till Kerr för matchens enda mål.

Marc Skinner har under säsongen haft en väldigt tydlig startelva. Därmed var det ingen överraskning alls att startelvan på Wembley blev: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem; Parris, Toone, Galton; Russo. På avbytarbänken var det notabla att Aïssatou Tounkara blev spelaren som lämnades utanför matchtruppen.

Inte heller Emma Hayes bjöd på någon större överraskning i sin startelva, även om Chelseatränaren på intet sätt har samma givna startelva som Skinner har. Balansen med Erin Cuthbert, Melanie Leupolz och Jessie Fleming på mittfältet får betecknas som defensiv.

United inledde matchen i ett ursinnigt tempo. Trots att Chelsea hade avspark låg bollen i Chelseas mål innan halvminuten var spelad. Målet underkändes dock, sedan Ella Toone varit offside.

Det var sedan United som fortsatte att jaga ett tidigt ledningsmål och första kvarten spelade laget i ett mycket högt tempo. Någon utdelning blev det emellertid inte och spelet jämnade sedan ut sig något.

United får dominera mot ett Chelsea som sjunker lågt och väntar på kontringsläge. Millie Turner, med ett styrt skott, tvingar Ann-Katrin Berger till jätteräddning efter offensiv frispark och Leah Galton får ett bra läge framför mål efter Alessia Russos inlägg. Farligast såg det kanske ändå ut när Ona Batlle fick stor yta på högerkanten men hon utnyttjade inte det som hon brukar och inlägget kunde rensas undan.

Chelseas första chans kommer efter 41 minuter och då är det ytterst nära mål, när Lauren James nickar i en hög båge. Mary Earps hinner dock upp bollen precis vid stolpen och kan avvärja.

På tilläggstid har United ett starkt bud på straff, då Nikita Parris görs ner vid gränsen till straffområdet. Domaren är konservativ och väljer frispark, ett beslut som VAR inte ändrar på.

Även i andra halvlek öppnar United starkt. Det ger flera halvchanser men inte mer än så och de bättre lägena slarvas bort med dåligt beslutsfattande.

Knappa timmen är spelad när Hayes skickar in Pernille Harder på planen. Det förändrar matchen till Chelseas favör. Harder får ett jätteläge direkt, efter förarbete av Sam Kerr. Danskan avslutar svagt då. Hon får en ny chans några minuter senare men kontrollerar inte bollen tillräckligt bra och läget försvinner. Månne märks det där att hon nyligen är tillbaka efter långtidsfrånvaro.

Något mål blev det inte för Harder men väl en assist. Efter inkast ger United motståndarna för stor yta på mittplan och det leder till mål efter en öppnande långpassning till Harder. Hon utnyttjar det och hittar Kerr framför mål och där gör australiensiskan inget misstag. Högklassigt utfört rakt igenom av Chelsea men United får inte tillåta att motståndarlaget så enkelt kan spela sig igenom. Det är något vi egentligen alltid ser när United möter Chelsea.

Chelsea har sedan kontroll på tillställningen. Det märks att United offrade mycket energi i den inledande delen av finalen. Matchen borde ha dödats när Kerr serverar Sophie Ingle men hon drar avslutet högt över.

I desperat kvitteringsjakt skiftar Skinner till en 3-4-3-formation och United får ett visst tryck i det absoluta slutskedet. Allra farligast blir det på hörna och efterföljande inkast precis före slutsignalen. Det blir stressigt för Chelsea men de lyckas reda ut det.

För United blir det alltså finalsorg. Laget kan vara stolta över en bra insats. Spelmässigt var det jämnt, om något var United det bättre laget. Vi vann avsluten (14-8 totalt, 5-4 på mål) och bollinnehavet (52-48). Vi hade matchens två enda hörnor. Men vi tog inte vara på våra chanser. Det gjorde Chelsea. I slutändan har Chelsea världsklassanfallare i Sam Kerr och Pernille Harder. United har inte samma spetskvalitet.

Spelmässigt är det nog den bästa insatsen United har gjort mot Chelsea. Det är definitivt den bästa insatsen mot Chelsea sedan Marc Skinner tog över. Men det är Chelsea som får fira ännu en titel.

United får ta nya tag mot Manchester City om en vecka. Hur förutsättningarna i ligatoppen ser ut då återstår att se. Chelsea ska nämligen spela mot West Ham på onsdag och sedan mot Arsenal innan United tar sig an City. Ska United vinna ligan vill det nog till att Chelsea förlorar mot Arsenal (att de ska tappa poäng mot West Ham ser jag som nära nog uteslutet).

Manchester United – Chelsea 0-1 (0-0)

Women’s FA Challenge Cup, final, 14 maj 2023


0-1 (68) Sam Kerr


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell (García 79); Ladd (Thomas 90+1), Zelem; Parris (Williams 61), Toone (Mannion 79), Galton; Russo


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!