Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Bournemouth - Manchester United
Den allra sista bortamatchen

AFC kallar de sig. AFC Bournemouth. Vem har väl hört nåt så löjligt? Association Football Club. Okej, det är faktiskt inte löjligt. Men att propsa på att vara AFC Bournemouth istället för bara Bournemouth, det är löjligt. Förmodligen gör de det bara för att komma först i bokstavsordning.

Visst, det finns ett Bournemouth FC också. De är äldre och tog FC först.

Så när Bournemouth & Boscombe Athletic – 1971 – skulle byta namn fanns inte Bournemouth FC som alternativ. Det fick bli nåt annat. Det finns gott om alternativ. United, Town, Rangers, Athletic och Albion, för att nämna några. Inte Rovers, dock. Det var nämligen Bournemouth FC:s ursprungliga namn. Men Bournemouth valde alltså AFC. Patetiskt.

Tillbaka till sista meningen i första stycket. Jag skrev den utan vidare tanke, som den dummaste anledningen till ett namn jag kunde komma på. Men ska vi tro på The Beautiful History – och det är klart att vi ska tro på något som heter The Beautiful History – så var det de facto så att Bournemouth valde sitt namn just för att få komma först när engelska klubbar listas i bokstavsordning. Hur utomordentligt löjligt.

Så, AFC skiter vi förstås i. Det är Bournemouth vi möter. Bournemouth FC kan få protestera bäst de vill men så länge de håller till i niondedivisionen kan de ignoreras.

Association football förresten, det var det ursprungliga namnet på fotboll. Ja, inte det ursprungliga kanske, så långt ner i kaninhålet har jag inte tid att dyka. Men i begynnelsen fanns det flera typer av fotboll. Så det var nödvändigt att enkelt kunna skilja på olika sporter, varför det blev association football (riktig fotboll) och rugby football (rugby, inte riktig fotboll).

Nu förstår vi förstås att association football är alldeles för långt att läsa ut, så ett kortare namn behövdes. Nämligen den väldigt engelska (som i från England) termen soccer.

Ja, soccer är ett väldigt engelskt och väldigt gammalt ord.

Nu ska vi förstås undvika soccer ändå. Inte för att det är amerikaniserat. Det är det inte. Det är som sagt en väldigt engelsk term. Men soccer blev överklassens namn på sporten. Och är det något fotboll inte är så är det en sport för överklassen. Medelklassen och arbetarklassen körde tidigt på football och rugbyfånarna fick finna sig i ett annat namn på sin sport.

Ja, det om det.

Bournemouth står alltså på menyn och vad vet vi egentligen om Bournemouth? Jo, att John O’Shea spelade där. O’Shea är känd för mycket, framför allt för fotbollshistoriens bästa tunnel. Och de kommande sju minuterna ska ni spendera på att kolla på den definitiva dokumentärfilmen om John O’Sheas tunnel på Luís Figo.

Ordräknaren var, före den här meningen, uppe i 436 ord. Det förstår ni förstås. Vi vill ju inte gärna prata om det som väntar senare idag. För det är ju en Manchester United-match på bortaplan. Det brukar inte gå bra.

Eller?

Alltså, United är dåliga på bortaplan mot bra motstånd. Mot dåligt motstånd är vi emellertid rätt bra på bortaplan. Faktiskt så bra att vi totalt sett är ligans femte bästa bortalag. Det är fascinerande. Nu ska Manchester United förstås vara bättre än femte bäst men det är inte så uselt som det framställs.

Bournemouth har inget att spela för idag. Visst, någon placering hit eller dit. Men i realiteten inget av riktigt värde.

Det talar för United idag. United behöver prestera. Hur det än går idag kommer vi ha Champions League-platsen i egna händer inför nästa vecka. Men hur mycket Chelsea och Fulham än må vara lag som vi ska slå på hemmaplan så är de lag som alldeles säkert vill förstöra för United. Chelsea för att de är Chelsea och någon form av rival (även om det var länge sen vi regelbundet spelade meningsfulla matcher mot varandra). Fulham för att de vill revanschera sig efter kvartsfinalen i FA-cupen.

Bournemouth vill säkert också förstöra för United. Det vill ju alla. Men förmodligen inte i samma utsträckning som de båda Londonklubbarna. Addera att Bournemouth är sämre på fotboll än Fulham och faktiskt även Chelsea (och Chelsea är nedflyttningsdåliga sedan mars) så är svaret på ekvationen att dagens match är en match som United behöver vinna.

Hur dagens startelva ser ut beror väl på hur Marcus Rashford mår. Om han är i tillräckligt bra skick för att starta gör han det, annars blir det rimligen samma elva som senast. Startar Rashford blir det nog Jadon Sancho som bänkas.

Månne skulle det kunna bli någon förändring i backlinjen. Där har Erik ten Hag ändå en del att laborera med.

Offensivt kanske någon skriker efter Alejandro Garnacho, men han får avsluta den här säsongen som inhoppare. Nästa säsong däremot ska han förhoppningsvis konkurrera om en startplats.