Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Manchester City 2-1
Lucía García derbyhjälte på tilläggstid

Women’s Super League lever in i den sista omgången. Detta står klart sedan Lucía García på tilläggstid avgjort Manchesterderbyt!

Det blev högdramatiskt. Det borde det inte ha blivit. Manchester United var det klart bättre laget i första halvlek. Vi öppnade målskyttet redan efter 104 sekunder, då Hayley Ladd satte bollen i krysset med en underbart vänsterskott.

I slutet av första halvlek reducerades Manchester City till tio spelare, sedan Ellie Roebuck blivit målchansutvisad. Därmed kunde en tänka att det borde ha varit en smal sak för United att säkra segern. Tyvärr verkade även laget resonera så och prestationen efter paus var bedrövlig. Det var faktiskt City som dominerade spelet och de hittade ett kvitteringsmål genom Filippa Angeldahl.

Men den här säsongen har United en förmåga att avgöra sent. Vi såg det mot Arsenal i november. Vi såg det mot Reading i januari. Vi såg det mot Brighton och Aston Villa i april. Och vi fick se det även i maj, mot Manchester City.

Hannah Blundells inlägg nickades bakåt av Vilde Boe Risa och Lucía García tryckte in segermålet.

Uniteds chans att vinna ligan försvann i praktiken då Chelsea på söndagseftermiddagen besegrade Arsenal. Men kvällens seger innebär att det mikroskopiska titelhoppet lever in i den sista omgången. Segern innebär också att United har säkrat en andraplats som sämst. Med det har vi också säkrat Europaspel nästa säsong. Det blir första gången som klubbens damlag får spela i Europa.

Marc Skinner valde, till ingens förvåning, samma startelva som i FA-cupfinalen mot Chelsea.

Nollan spräcks innan två minuter är spelat. Det börjar med att Yui Hasegawa tappar bollen på mittplan. Nikita Parris snappar upp den och hittar Ona Batlle på kanten. City lyckas peta bort inlägget men Hayley Ladd pressar högt och vinner bollen av Filippa Angeldahl, precis utanför straffområdet. Ladd väljer avslut med vänsterfoten och drar upp bollen i krysset. Ett enastående avslut!

Hayley Ladd trycker upp bollen i krysset!

United fortsätter i högt temp och jagar dubblad ledning. Parris är nära på nick men Ellie Roebuck kan rädda.

Knappa kvarten är spelad när City får sin första halvchans, då Khadija Shaw snurrar bort Maya Le Tissier. Men Batlle är bra med hem och stoppar anfallaren. Ännu närmare är det efter 20 minuter, då City försöker tre gånger om. Först då Shaws avslut blockeras av Millie Turner och på returen drar Chloe Kelly ett tungt avslut i stolpen. Det är farligt också på den efterföljande hörnan, då det är Hannah Blundell som blockerar avslutet.

Annars är United det spelförande laget. Framför allt är vi framgångsrika på högerkanten, där Batlle och Parris kombinerar bra. Spelövertaget mynnar ut i många halvchanser men få av riktigt hög kvalitet.

City reduceras till tio spelare i slutet av första halvlek. Parris frispelas men blir kapad av Roebuck utanför straffområdet. Domaren hivar omedelbart upp det röda kortet. Unge Khiara Keating tar över som målvakt.

Ellie Roebuck sänkte en frispelad Nikita Parris och blev utvisad. 

Precis före halvtidsvilan är det ytterst nära 2-0, då Batlle hittar Leah Galton i straffområdet men avslutet går över mål. I sådana lägen brukar Galton göra det bättre.

Stora delar av andra halvlek är bedrövlig från Uniteds sida, framför allt om vi beaktar det numerära överläget. Vi borde enkelt kunna spela av en sådan här match men vi låter City komma till ett stort antal målchanser och det är faktiskt de gästerna som är det bättre laget efter paus. Med tio spelare valde City att skifta till en trebackslinje. Det fanns enorma ytor bakom den. Det förmådde United nästan inte utnyttja alls.

Det är centimeter från 1-1 när Kelly har en nick i ribbans underkant efter frispark. City har ett starkt bud på straff, när Ladd missar bollen och träffar Shaws fot. Shaw är ett ständigt problem för United och hon tvingar Mary Earps till en bra räddning, efter nick på en frispark.

För United bränner Galton ytterligare en stor chans, den här gången på Alessia Russos inspel. Återigen ett läge där vi förväntar oss bättre av vänsteryttern. Det inspelet blir det sista Russo gör i matchen, då hon blir utbytt till förmån för Rachel Williams.

Till slut får City sin kvittering, vilket måste betecknas som rättmätigt. Efter en fast situation hamnar Angeldahl på kanten och hon måttar inlägg. Det skruvar sig åt fel håll och letar sig in i mål, bakom Earps. Där måste Unitedmålvakten göra det bättre.

Med dryga kvarten kvar kastar Skinner in Lucía García och Vilde Boe Risa.

United hade så långt egentligen inte testat inhoppande målvakten Keating alls. Boe Risa gör det med ett distansskott. Det borde vara en enkel räddning men hon lämnar en farlig retur. Den går till García men hon agerar stressat och skjuter på sitt eget ben.

City har flera chanser att ta ledningen. Dels då Kelly slår inlägg, men den gången agerar Earps bättre. Kelly agerar sedan framspelare till Hayley Raso, men Raso tycks bli förvånad när inlägget når henne vid den bortre stolpen och den studsar till inspark. Angeldahl testar Earps med ett tungt distansskott och Shaw får ett läge mitt i straffområdet men Le Tissier avvärjer med en utmärkt glidtackling.

Det är emellertid United om får det sista ordet, lagom när klockan tickat in på tilläggstid. Vi driver upp anfall till vänster och på Blundells inlägg nickar Boe Risa bakåt till García. Den här gången är García mer behärskad. Hon tar emot bollen och trycker sedan in den i nät.

Lucía García blir derbyhjälte!

Därmed inkasserar Manchester Uniteds damlag sin första derbyseger i ligaspel. Vi tar tio poäng mot Arsenal och Manchester City, och med det kan vi slå fast att United den här säsongen är Englands näst bästa lag. Titelhoppet lever in i sista omgången men det är Chelsea som kommer att krönas till engelska mästare. I sista omgången möter de nämligen bottenlaget Reading och det går inte att föreställa sig annat än en enkel seger för Chelsea. Reading har tagit en poäng på de åtta senaste matcherna och blev i helgen överkörda av ett svagt Tottenham. Vill vi greppa efter halmstrån kan det konstateras att Reading spelar för överlevnad, då de fortfarande bara har två poäng upp till Leicester på säker mark.

Uniteds avstånd upp till Chelsea är två poäng och fem mål. Så skulle Reading mirakulöst kriga sig till en poäng mot Chelsea behöver United i så fall vinna med sex mål mot Liverpool, då Chelsea har fördel av fler gjorda mål.

Hur som haver kan vi konstatera att United ändå har uppnått säsongens primära målsättning: att kvalificera sig för Europaspel. Kvällens seger betyder att United är garanterade att sluta topp 2.

Ikväll var Nikita Parris bäst på planen i första halvlek. Hon försvann emellertid efter pausvilan. Alessia Russo var svagare i första halvlek men Uniteds bästa spelare efter paus. Därför var det ytterst märkligt att hon blev utbytt först i hemmalaget. Över 90 minuter vill jag nog påstå att Ona Batlle var Uniteds bästa spelare. Hayley Ladd förtjänar också beröm. Maya Le Tissier gjorde en avgörande brytning men presterade annars inte så bra som hon brukar. Vi ska förstås också framhålla inhopparna Lucía García och Vilde Boe Risa för deras matchavgörande bidrag.

Ligan avslutas på lördag, då United har bortamatch mot Liverpool. Avspark klockan 15.30.

Målen och utvisningen

Manchester United – Manchester City 2-1 (1-0)

Women’s Super League, 21 maj


1-0 ( 2  ) Hayley Ladd
r/k (42  ) Ellie Roebuck (målchansutvisning)
1-1 (68  ) Filippa Angeldahl
2-1 (90+1) Lucía García (Boe Risa)


Uniteds lag: Earps; Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell; Ladd, Zelem; Parris (García 75), Toone (Boe Risa 75), Galton (Thomas 90+3); Russo (Williams 66)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!