Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Liverpool - Manchester United
Chansen är minimal, men jobbet måste göras

Manchester Uniteds damlag avslutar imorgon säsongen med en bortamatch mot Liverpool i Women’s Super League. För United är det bara seger, helst en stor sådan, som gäller, i händelse av ett sensationellt resultat i Reading.

Ja, vi måste börja i Reading. Där spelar bottenlaget Reading mot tabellettan Chelsea. Reading behöver där en seger, för att ha en chans att rädda sig kvar i Women’s Super League. Halmstrået Readings överlevnadskamp är vad Manchester United desperat greppar efter. För ska United kunna klättra i tabellen måste Reading ta poäng mot Chelsea. Sannolikheten för att Reading ska kunna rubba Chelsea är förstås försvinnande liten. Reading har fem raka förluster och blev senast avstädade av svaga Tottenham. Samtidigt är Chelsea en maskin som inte skänker bort en avgörande match mot ett dåligt lag.

Om Reading mot all förmodan tar poäng mot Chelsea kan Manchester United bli engelska mästare. I händelse av Readingvinst räcker det för United att vinna mot Liverpool. Blir det oavgjort i Reading måste United vinna med sex mål mot Liverpool. Det är inte omöjligt för United att vinna med sex mål Liverpool. Vi har redan gjort det en gång den här säsongen. Men Liverpool är bättre nu och har den här gången också hemmaplansfördel.

United kommer att avsluta säsongen som tabelletta eller tabelltvåa. Vi har sex poäng ner till trean Arsenal och kan således inte rasa.

Liverpool har egentligen bara äran att spela för. De ligger sjua och kan inte ta sig upp på den övre halvan. De skulle kunna rasa till en åttondeplats, vid förlust samtidigt som West Ham vinner mot Tottenham och målskillnaden svänger några mål i Londonlagets favör. Nu borde en match mot Manchester United vara något som taggar Liverpool men lagets tränare Matt Beard har konsekvent indikerat att han inte bryr sig om rivalitet.

Det är avspark imorgon klockan 15.30. I Sverige visas matchen på Viaplay.

Läget i laget

Aoife Mannion saknades i matchtruppen mot Manchester City. Förklaringen till varför fick vi på Marc Skinners presskonferens igår. Mannion har en knäskada och missar även matchen mot Liverpool. Det ska emellertid inte vara någon allvarlig knäskada och hoppet är att hon ska kunna representera Irland i sommarens VM.

Förutom Mannion saknas även Maria Thorisdottir. I övrigt har Skinner samtliga spelare att tillgå.

United matchade samma elva mot Manchester City som i FA-cupfinalen mot Chelsea. Det skulle förvåna om det blir någon förändring imorgon.

Earps
Batlle, Le Tissier, Turner, Blundell
Ladd, Zelem
Parris, Toone, Galton
Russo

Största aspirant på speltid är Lucía García som högerytter. Hon kom in och blev matchhjälte mot City. Nikita Parris har emellertid varit mycket bra de senaste matcherna och lär få fortsatt förtroende.

Under veckan har det kommit starka rykten som säger att högerbacken Ona Batlle imorgon gör sin sista match som Unitedspelare. Hon förväntas nästa säsong flytta hem till Barcelona. Blir det så är det ett mycket tungt avbräck för United. Batlle är i mitt tycke Uniteds överlägset bästa spelare och hennes briljans på högerbacken har varit en stor del i Uniteds fina resultat den här säsongen.

Kort om Liverpool

Som nykomling i Women’s Super League har Liverpool gjort en respektabel säsong. De slutar i mitten av tabellen, även om avståndet upp till den övre halvan är stort. Lagets stora problem är målskyttet, illustrerat av 24 gjorda mål på 21 matcher.

Liverpool har imponerat under våren, undantaget en 4-0-förlust mot Leicester i slutet av april. Förra helgen spelade laget 3-3 borta mot Aston Villa. Ett imponerande resultat och det kunde ha blivit bättre, då de hade ledningen två gånger. Utlånade Unitedspelaren Kirsty Hanson, som även öppnade målskyttet i matchen, kunde emellertid kvittera för Villa.

Dessförinnan gjorde Liverpool det ännu bättre, då de besegrade Manchester City. De var även nära en poäng mot Chelsea men då kunde Sam Kerr avgöra sent.

Det troliga är att Liverpool imorgon kommer till spel med en parkerad buss. Efter fiaskot mot Leicester har tränaren Matt Beard valt en fembackslinje och i segern mot City såg laget ut så här:

Kirby
Koivisto, Bonner, Roberts, Matthews, Hinds
Kearns, Nagano, Holland
Stengel, Dowie

Amerikanska anfallaren Katie Stengel är överlägsen etta i den interna skytteligan, med nio fullträffar i ligaspelet. Finländska högerbacken Emma Koivisto är den som bidrar med flest (4) passningspoäng i laget. Fyra assists i ligaspelet ger Leah Galton en fjärdeplats i Uniteds assistliga, där Ona Batlle toppar på nio före Ella Toone och Katie Zelem som båda har åtta.

Det blir stor förändring i Liverpool till nästa säsong, då det har meddelats att Megan Campbell, Charlotte Clarke, Rylee Foster, Ashley Hodson, Carla Humphrey, Leighanne Robe och Rhiannon Roberts lämnar klubben.

Tidigare möten

Lagen möttes på Leigh Sports Village i januari. Då gjorde United processen kort med motståndarna. Målskyttet öppnades redan efter sex minuter, då Lucía García slog till. Sedan rullade det på och United vann till slut med 6-0, där Alessia Russo, Hayley Ladd, Emma Koivisto (självmål), Martha Thomas och Rachel Williams bidrog med de efterföljande målen.

Liverpool – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 27 maj
Avspark: 15.30
Teve: Viaplay