Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester City - Manchester United 2-1
Inte utspelade, men inte heller riktigt nära

Manchesterderbyt i FA-cupfinalen på Wembley blev målmässigt en tajt historia, där City drog det längsta strået. United gjorde vad man kunde, men ork och kvalitet räckte inte fullt ut. 

Det behövdes endast 20 sekunder och så var uppförsbacken ett faktum. Hemmalaget för dagen hade flyt med bollstudsen och vips så låg bollen i nät bakom David De Gea. Nog för att Ilkay Gündogans träff kräver sin spelare, men upprinnelsen är mer av ett hopkok av ganska oväsentliga omständigheter där allt klaffar för City.

Känslan där och då var att det skulle bli en lång halvlek och att det skulle bli ett oupphörlig tryck från de ljusblå. United stod dock emot bra och var med i matchen på alla sätt och vis. Chanserna var visserligen inte många, men man hade ett par bra perioder och försökte flera gånger leta sig fram.

Efter halvtimmen spelad fick sedan Jack Grealish bollen på handen efter att Aaron Wan-Bissaka nickat på Cityspelarens fingertoppar. Det går att orda hur mycket som helst huruvida det var straff eller ej, men låt oss i stället bara konstatera att VAR gjorde ett bra jobb den gången (alla VAR-beslut som går Uniteds väg är ju givetvis bra).

Bruno Fernandes gjorde föga överraskande inga misstag från elvameterspunkten och United var tillbaka i matchen. Välförtjänt eller ej – skit samma. Det var inte så att City hade spelat ihop till sitt mål.

City tände till efter det. Eller tryckte på en knapp kanske? För det är väl så ett robotlag med en robotmanager gör när förändring måste till?

Andra halvlek inleddes återigen med uppförsbacke efter att Gündogan träffat bollen på volley igen. Efter det kändes det som att tempot drogs ner en aning och de ljusblå kunde kontrollera ställningen bättre än i första halvlek. Det som satte lite fart på Uniteds offensiv var Alejandro Garnachos inträde. Då började det blixtra till längs vänsterkanten och kvitteringen var inte heller långt borta från argentinaren.

Att förlora med uddamålet är så klart trist, med tanke på att resultatet någonstans indikerar att det var en jämn match. Det går väl att orda om. United var aldrig utspelade, men aldrig heller riktigt nära. Resultatet var inte orättvist, men inte heller fullt rättvist. United hade helt enkelt behövt lite fler marginaler på sin sida och idag var inte en sådan dag.

Vi blickar nu i stället mot sommaren och nästa säsong!

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David De Gea: 5,5

Fastvuxen på första målet och kunde möjligen nått lite längre på det andra, då farten på Gündogans vänsterskott inte var jättehårt. Halvdan med fötterna dessutom.

Aaron Wan-Bissaka: 6

Varnad. Många dueller med Grealish, där känslan ändå var att högerbacken hade övertag. Bröt sig fram ett flertal gånger längs kanten men kom aldrig riktigt ända fram.

Raphaël Varane: 7

Bra match från fransmannen, som tillsammans med Lindelöf står emot Citys hot. Kan inte direkt ta på sig något mål och i övrigt skapar inte hemmalaget jättemycket.

Victor Lindelöf: 7

Utbytt 83’. Överlag en bra insats från svensken. Står upp bra mot norrmannen och vinner en del dueller dessutom. Utstrålar gott självförtroende både med och utan boll.

Luke Shaw: 6

Bra koll på Bernardo Silva och City tillåts inte hota särskilt mycket från högerkanten. Tar sig dock inte fram offensivt så ofta.

Casemiro: 7

Det blev mycket av allt för Casemiros del idag. Han tacklades, vann bollar, agerade spelfördelare och så vidare. Fick hålla ihop mittfältet mycket på egen hand och det blev aningen övermäktigt, till och med för honom.

Det var mycket att stå i under eftermiddagen för Casemiro, som emellanåt kändes ganska ensam på Uniteds mittfält.

Fred: 5

Varnad. Blandade och gav. I vanlig ordning lägger han ner ett bra jobb, men blir ibland övermodig och drar på sig för många onödiga frisparkar.

Christian Eriksen: 5

Utbytt 62’. Dansken har svårt med tempot och lyckas aldrig riktigt komma till sin rätt idag. Det defensiva ansvaret är bevisligen inte Eriksens grej och i ärlighetens namn gjorde han inte mycket väsen av sig med bollen heller.

Bruno Fernandes: 6

1 mål. På ett eller annat vis inblandad i det mesta som går Uniteds väg och är kylig från straffpunkten när man får en biljett in i matchen. Drivet fanns där, men skärpan var inte fullt kalibrerad överlag.

Jadon Sancho: 5,5

Utbytt 78’. Uppvisar god teknik i många situationer, men måste börja kapitalisera på det också. Det slutar oftast med att Sancho blir stillastående med bollen framför motståndaren och därefter händer inte så mycket. Har, precis som Rashford där framme, ganska svårt att komma in i matchen.

Marcus Rashford: 5,5

Spelade längst fram idag och hotade en del i djupled genom att dra isär Citys försvar. Kom dock inte till jättemånga klara lägen. Svår match att sätta något prägel på när United har så pass lite boll.

Rashford slet men fick inte mycket uträttat mot Citys defensiv.

Alejandro Garnacho: 6

Inbytt 62′. Kom in med mycket fart och en tro på att få saker att hända. Ytterst nära att kvittera.

Wout Weghorst: n/a

Inbytt 78′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Scott McTominay: n/a

Inbytt 83′. Spelade för kort tid för att betygsättas

Erik ten Hag: 6

Initialt var det inte så mycket annorlunda nederländaren kunde gjort annorlunda. Ställde i princip bästa tänkbara elva på planen, där hans lag emellanåt satte bra tempo i spelet. Möjligen att Garnacho kunde kommit in ännu tidigare, men det är lätt att säga i efterhand.