Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Vår nya nummer sju
Mount får ett speciellt tröjnummer

“Mer än en tröja” brukar det heta så fort Manchester Uniteds tröjnummer 7 kommer på talan. Nu är det bekräftat att Mason Mounts tröjor kommer tryckas med siffran 7 på ryggen nästa säsong.

Mount, som vanligtvis bär nummer 19, ansluter sig till en minst sagt exklusiv klubb. George Best, Bryan Robson, Eric Cantona. Listan kan göras lång, på gott och ont.

Mount har burit nummer 7 tidigare i karriären; för Chelseas U23-lag och för engelska landslaget 2021; men det här är första gången han bär sjuan i seniorlagsfotboll.

Mount tar över ansvaret över den helgade tröjan efter Ronaldos uttåg i november förra året. Ronaldo är för övrigt den spelaren som gjort flest mål i sjuan. Innan dess har tröjan haft mindre stjärnglans. Edinson Cavani, Alexis Sanchez, Memphis Depay och Angel Di Maria är några av spelarna som har burit tröjan det senaste decenniet. Mount blir den första engelsmannen att bära tröjan på över tio år, efter Michael Owen.

Det var iochmed Premier Leagues uppstart som tröjnummer förknippades över en lång tid med en enda spelare. Innan de nya reglerna kring tröjnummer implementeras var det väldigt vanligt att tröjnummer varierade, eftersom de var knutna till spelarens position på planen. Därför var spelarna som bar nummer sju rätt många innan 90-talet. Visste ni till exempel att George Best bar nummer 11 oftare än nummer 7? Några av hans största ögonblick kom dock med 7 på ryggen, till exempel vid Europacupsegern 1968. Och det är trots allt det som gör tröjan magisk; vad du åstadkommer i den.

Cantona åstadkom en hel del med den magiska siffran på ryggen.

Spelare som har burit sjuan talar ofta om en särskild spelartyp som krävs. Du måste inte bara vara bra, du får inte heller vara tråkig ute på planen. Som en av världens minst tråkiga människor, Eric Cantona, passande beskrev det:

I Manchester United betydde det något mer. Manchester var en stad för sjuan. Sjuan är någon som skapar någonting, ibland någon som behöver vara fri.

Sir Alex gav mig den här siffran. Jag spelar fotboll som jag spelar den på gatan, med mina vänner. Supportrar älskar en sådan spelare.

Förhoppningsvis anammar Mason Mount den spelartypen.

Res med oss till Manchester!