Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Mason Mount
Ett litet varningsfinger höjs, men han kommer likväl höja kvaliteten i truppen

Mason Mount blev Manchester Uniteds första nyförvärv den här sommaren. I det här frågebatteriet går vi igenom vad vi tänker om övergången och vilket avtryck 24-åringen kan tänkas sätta på Old Trafford.

Mason Mount lämnar Chelsea och är från och med nu en Manchester United-spelare. Dina spontana tankar om det?

Axel Klöfwer: En spelare som hade en tuff säsong men som tidigare visat på mycket kvalite. Det är en spelare som Ten Hag bestämt ville ta in så jag antar att det finns en tydlig plan för hans involvering i laget.

Elias Hallström: Känns som en kanonvärvning. En etablerad Premier League-spelare i en bra ålder och som kan användas på lite olika positioner. Bidrar också med en del poäng, åtminstone i Chelsea. Blir spännande!

Mikael Österdahl: Positivt att vi åtminstone får in ett tillskott innan försäsongen har dragit igång. Ger oss energi på mitten och han ska rimligen gå in i startelvan direkt. Sen är han kanske inte den som fyller det största hålet i truppen, så det är svårt att utvärdera i ett vakuum.

Jonathan Gren: Gillar det. Tror att Mount är en perfekt spelare för Erik Ten Hag på många sätt, både med, men speciellt utan bollen.

Carl Kjellberg: Att Erik ten Hag väljer att lägga en så pass stor procentsats av budgeten på en mittfältare när det finns större behov (en målvakt och en anfallare) tyder på hur viktig han tycker denna värvningen är och hur högt han håller Mason Mount. Erik ten Hag kan fotboll bättre än mig och han har förtjänat förtroendet, därför är jag otroligt taggad på denna värvningen.

David Grgic Levin: Ett bra tillskott. Trots Chelseas minst sagt halvdana säsong så tycker jag Mount har visat prov på vad han har att bjuda på i tidigare säsonger.

Peter A Lilja: Det är delvis förvånande, väldigt oklart men också intressant!

Den 24-årige mittfältaren uppges kosta omkring 60 miljoner pund och har signerat ett kontrakt på fem år med option på ytterligare ett. Anser du att det är en rimlig kostnad och kontraktslängd för Mount?

Axel Klöfwer: Det är såklart mycket deg för en spelare som inte imponerat under 2022/23 men dagens marknad är som den är. Jag tror dock att man hade kunnat hitta en lika bra spelare för en mindre peng.

Elias Hallström: Hela paketet känns väl ganska bra ändå. Hans kontrakt med Chelsea löpte visserligen ut nästa sommar (lär väl ha haft option på ett år till där?). Men som sagt, etablerad spelare, engelsman, bra ålder, och så vidare. Jag tror vi kan kräma ut rätt mycket ur Mount under fem år, förhoppningsvis mer.

Mikael Österdahl: Spontant tänker jag nog ändå att det borde ha gått att hitta bättre spelare för samma pengar. Givet den begränsade värvningsbudget vi tycks ha kan vi inte bestämma oss för en spelare och hämta den oavsett prislapp. Men förhoppningsvis vet de vad de gör. Kontraktslängden är väl standard.

Jonathan Gren: Skulle säga att kostnaden i dagens marknad är helt okej. Tror att priset gick upp lite eftersom att Chelsea sålde till en rival. För en 24-åring så tycker jag att kontraktslängden är rimlig.

Carl Kjellberg: Mount har flest starter, minuter, mål, assist och stora skapande chanser i Chelseas nuvarande trupp. Han har vunnit Champions League, är 24 år gammal och sågs som en given framtida kapten för Chelsea. Chelsea säljer motsvarade det United hade sålt om vi hade släppt Marcus Rashford förra säsongen efter en dålig säsong. Man måste förstå att vi har värvat en av de mest tonsättande spelarna hos en direkt rival. Jag förstår dem som anser att 60 miljoner är mycket för en mittfältare ned ett år kvar på kontraktet och som spelar i en klubb som måste sälja, men man måste se sunt på det, 60 miljoner är ett rea pris.

David Grgic Levin: Det har varit en hel del rabalder om prissumman i det här fallet men för en så ung och meriterad spelare får man hosta upp en kosing. Om inte United svepte in hade någon annan gjort det. Kontraktslängden går det inte säga något om med tanke på att han bara är 24.

Peter A Lilja: Som vanligt känns det väl mycket pengar, men med den bredd och höga högstanivå Mount har får det betraktas som rimligt.

Mount spelar primärt som central offensiv mittfältare men har även visat sig kunna täcka upp på positioner runtomkring. Vilken position ser du helst att Mount tar i United, och vad tror du Erik ten Hag har för plan med honom?

Axel Klöfwer: Som sagt så tror jag att Erik ten Hag har en tydlig plan att göra Mount till en startpjäs i United. Gissningsvis som en startersättare till Christian Eriksen brevid Bruno på mittfältet.

Elias Hallström: Han känns lite som en hybrid mellan Casemiro och Bruno Fernandes, så han kommer väl mestadels spela tillsammans med dem. Sedan tror ju jag att Christian Eriksen har mer att ge. Att han tappade under våren var ett resultat av skada och trötthet, så dansken få inte glömmas heller. Det finns ett riktigt starkt mittfält i United nu.

Mikael Österdahl: Om inget oförutsett inträffar utgår jag från att Mount bildar mittfält med Casemiro och Bruno. Den stora tanken är nog att han ska vara en bättre version av Eriksen. Jämförbar teknik men mycket högre arbetskapacitet. Den mindre tanken är väl att hans mångsidighet gör Mount till en tillgång när laget ska roteras, vilket det rimligen ska göras oftare den här säsongen.

Jonathan Gren: Tror att han främst kommer att användas som en ”avancerad 8” tillsammans med Bruno, där Casemiro spelar bakom dem. Hans roll tror jag kommer att vara ganska offensiv där han fyller på med löpningar in i offensivt straffområde, vilket han är riktigt bra på.

Carl Kjellberg: Istället för att tala om laguppställning på pappret bör vi tala om laget i praktiken. Jag tror att vi i anfall går in i en 3-2-2-3 position där Mount agerar offensiv mittfältare tillsammans med Bruno, i försvar kommer vi spela i en 4-1-4-1 där Mount blir en av två innermittfältare med Bruno. I försvaret blir Mounts viktigaste roll att leda pressen, något han är van vid. I anfall blir istället Mounts roll driva boll, hans 180 svängar med bollen är total världsklass och i och med att han är tvåfotad kan han mata båda kanalerna.

David Grgic Levin: Vad jag har sett av Chelsea så verkar Mount trivas bäst som tia, men jag känner att en viss portugis prenumererar på den platsen även framöver. Med tanke på det känns det naturligt att han plockas in som 8 bredvid Casemiro, och med tanke på Mounts förmågor tror jag det blir naturligt för honom.

Peter A Lilja: Mounts bredd gör att han kan ta rollen både som 8/10 och anpassa sig väl till olika matchbilder och taktiska upplägg. Mycket bra i presspel, stark med och utan boll och känns klassen bättre än t.ex. Eriksen utan boll.

24-åringen är Uniteds första värvning för säsongen. Anser du att United borde ha prioriterat något annat namn, eller förstärkning på någon annan position?

Axel Klöfwer: En spelartyp som Mason Mount hade kanske varit prio 5 eller 6 på min lista. En ny forward, målvakt, mittback och en mer box-to-box inriktad mittfältare känns viktigare än att ta in en offensiv mittfältare i nuläget.

Elias Hallström: En forward hade så klart varit det optimala, men jag är övertygad om att det jobbas på det med, om än i långsam takt, vad det verkar. Målvaktsfrågan måste naturligtvis också lösas, men det känns lugnt. Att Mount värvas först betyder nog helt enkelt att förhandlingarna med honom har pågått längst, men att prio ändå kan ha varit något annat namn.

Mikael Österdahl: Vilken ordning nyförvärven ramlar in i kvittar väl, kan jag tycka. Däremot beror det ju på hur det påverkar värvningsförmågan framöver. Visst behövde mittfältet uppgraderas men de största hålen i truppen finns längst fram och längst bak. Det spekuleras mycket men det är ingen utomstående som vet hur stor köpkraft vi faktiskt har. Vi vet heller inte hur säkra ledningen är på att addera till budgeten med försäljningar. Jag tycker vi ska vänta med att utvärdera tills alla pusselbitar är på plats.

Jonathan Gren: Ten Hag har varit ganska tydlig i att han just ville ha Mount, och därför anser jag att man prioriterade rätt namn. Dock tycker jag att målvakt och anfallare är viktigare att lösa, men dock ser det ut som att man ändå kan få sitt förstaval på målvaktssidan. På anfallssidan är utbudet sådär, vilket jag tror är anledningen till att man väntar med den positionen.

Carl Kjellberg: I en perfekt värld så borde vi köpt en anfallare innan, men världen är inte perfekt och nu ser marknaden ut som den gör. Det uppdagades en möjlighet att värva en bolldrivande mittfältare, en position som ten Hag länge velat fylla och vi tog den. Sen om det inte kommer in en anfallare under resten av fönstret så är det ett misslyckat fönster oavsett, då har vi köpt bensin för 60 miljoner pund men har ingen bil att tanka.

David Grgic Levin: Mittfältet har behövt en dränkning i ungdomsfontänen rätt länge nu så en mittfältare var absolut en prioritet, men kanske skriker vi inte efter en ungtupp till mittfältare lika mycket som vi skriker efter en anfallare.

Peter A Lilja: Målvakt och en nia känns mer aktuellt i mina ögon men samtidigt måste mitten vara bredare än förra året för att slåss med toppen. Skadan på Eriksen och avstängningar på Casemiro visade sig bli väl kostsamt förra året.

Mount har de senaste åren varit en av Chelseas bästa spelare och är dessutom fostrad i klubben. Tycker du att det gör övergången extra speciell, eller ser du det mest som en axelryckning i dagens läge?

Axel Klöfwer: Det är ju alltid lite speciellt att handla från en ligarival. Vi får hoppas att släkten är värst när vi sticker till Stamford Bridge nästa säsong.

Elias Hallström: Nja, det bekommer mig inte så mycket. Det är väl kul att vi kan säkra honom. Tyder på stor dragningskraft.

Mikael Österdahl: Det är naturligt att ligatolvan blir av med sin (typ) bästa spelare till en bättre klubb. Sånt är livet för mittenlag. Liverpool och Manchester city (tills de återgår till sin naturliga position i jojolandet mellan Premier League och Championship) ska vi givetvis inte handla med, men du kan inte ha fler än två klubbar du vägrar handla med. (Leeds är och förblir vår fadderklubb.)

Jonathan Gren: Det är klart att det känns extra bra att ta en spelare från Chelsea, speciellt när han varit där sedan barnsben.

Carl Kjellberg: Att denna övergången sker är en direkt konsekvens av den moderna fotbollen. En amerikansk ägare kommer in i Chelsea och köper upp allt med två ben, detta leder till en överfull trupp och för att komma runt de finansiella reglerna måste man börja skicka spelare. Det var mer Chelsea som tvingade bort Mount än något annat, att han sen vill stanna i England kan jag förstå. Jag har även svårt att se något lag från utlandet som vill lägga 60 miljoner pund (70 miljoner euro) på Mason Mount. Sveket ligger hos Chelsea, inte hos Mount.

David Grgic Levin: Jag lägger inte så mycket vikt vid det. Om något visar det att spelare fortfarande och kommer alltid vilja spela här. Att en så trogen och begåvad fotbollsspelare har United som förstaval känns såklart kul.

Peter A Lilja: Även om saker går mer mot axelryckningar i modern tid så känns det lite speciellt.

Mount kommer bära nummer sju i United. Tankar om det?

Axel Klöfwer: Gillar det inte. Om något så sätter det bara ytterligare press på en spelare som redan ses som lite av en skakig värvning. Jag had hellre sett Garnacho få sjuan och Mount nummer 19. Sju passar ju inte ens en mittfältare!

Elias Hallström: Att han inte ska behöva känna någon vidare press över det. Det är ett betydelsefullt nummer i United naturligtvis, men det är bara ett nummer också. Dags att sluta göra någon större grej av det.

Mikael Österdahl: Spontant känns han väl inte som någon nummer 7 men jag är inte så brydd av vad spelarna har på ryggen (inom rimliga gränser, höga nummer ska bara få bäras av spelarna i akademin tills de har växt ifrån akademin). Får dock för mig att det var klokt att inte ge nummer 7 till Alejandro Garnacho.

Jonathan Gren: Har absolut inget emot det.

Carl Kjellberg: Ett till symptom på hur dåligt fotbollen mår. Jag är av åsikten att man slaktar inte gödakalven för en nykomling. Respekt skall förtjänas för det man åstadkommer inom klubben. Samtidigt så har våra sjuor de senaste 15 åren alla varit kassa i varierande grad, men att använda det argumentet för att urholka nummer sju är ett tecken på en småklubbsmentalitet. Att komma till världens största klubb och få nummer sju är enormt, oavsett om de senaste sjuorna har varit spelmässigt eller personlighetsmässigt undermåliga.

David Grgic Levin: Det känns som att det kommer ge en skjuts för Mounts självförtroende. Sen är det bara en siffra så jag väljer att inte dra förhastade slutsatser. Låt honom kicka boll först.

Peter A Lilja: Jag orkar inte stå bakom alla protester som kommer från alla håll och kanter trots min gamle favorit Bryan Robson. Svår att bära och sätter såklart hård press på Mount. Också stor möjlighet för honom. Kan bli bu eller bä. Blir det succé så lär ju också valet av nummer hyllas framöver.

Vad har du för förväntningar på Mount i United?

Axel Klöfwer: Jag förväntar mig en spelare som kommer att höja den överliggande kvaliteten i truppen. Jag hoppas även att det blir en spelare som är ganska konstant i Ten Hags startelva.

Elias Hallström: Att han bidrar med en del poäng och framför allt att han vid 24 års ålder kommer vara extremt tillgänglig. Det är, om du frågar mig, den främsta egenskapen en spelare kan ha, förutsatt att kvaliteten också finns, men det gör den ju bevisligen hos Mount.

Mikael Österdahl: Att han går in i startelvan från dag 1 och att han blir en tydlig uppgradering på den bra versionen av Eriksen vi såg i höstas.

Jonathan Gren: Förväntningarna är såklart stora på en spelare av Mounts kaliber. Jag förväntar mig att han gör Uniteds mittfält till ett av ligans bästa.

Carl Kjellberg: Skyhöga, det är uppenbarligen Erik ten Hags värvning som prioriteras framför andra värvningar och han får nummer sju. Mina förväntningar på Mount är att han är en tonsättande spelare i minst 6 år som är med i den truppen som vinner Premier League åt oss.

David Grgic Levin: Att han gör laget bättre; inte mer, inte mindre.

Peter A Lilja: Det kan verkligen bli bu eller bä det här. Kommer Mount in rätt i laget och visar den bredd och kvalitet han gjort tidigare säsonger, med tvekan för 22/23, så kan det bli riktigt bra. Det kan också bli någon form av missräkning, den saken är klar. 50/50 på bu eller bä.

Res med oss till Manchester!