Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Det här är Mason Mount
Mason Mount ett tidens tecken

Inför sommarens transferfönster stod det klart att Manchester Uniteds budget skulle vara relativt begränsad. Således var de flesta överens om att sommarens första värvning troligtvis skulle bli en anfallare, en målvakt eller en Sydkoreansk mittback från Napoli. Istället blev sommarens första värvning en mittfältare som är född i Portsmouth och som har spelat merparten av sitt liv i Chelseas blåa färger. En överraskning som endast bör öka våra förväntningar på den 24-åriga Champions League vinnaren.  

Det tvistas på sociala medier om de 55+5 miljoner pund som United betalade för Mason Mount var för mycket. Argumenten emot detta påstående har varit att Mount är en 24-årig Champions League vinnare med nästan 11.ooo minuter spelade i Champions League och Premier League kombinerat och som varit tonsättande i ett flertal säsonger. Argumenten för att United återigen har överbetalat är att spelaren endast hade ett år kvar på sitt kontrakt, uppenbart ville lämna och att Chelsea behövde sälja.

Istället för att fokusera på köpande klubb anser jag att fokus bör skiftas till säljande klubb. Det Chelsea säljer är rätt otroligt. Vem har gjort flest matcher, flest minuter och har flest starter för Chelsea i den nuvarande truppen? Mount. Vem har gjort flest mål, flest assist och skapat flest chanser för Chelsea i den nuvarande truppen? Mason Mount.  I Mount säljer Chelsea sin “star boy”. Killen som spelat i Chelsea sedan han var sex år och som många fans såg som en spelare klubben kunde bygga sin framtid på, en självklar framtida kapten. Det Chelsea nu har sålt motsvarar det United hade sålt om de under förra sommarens transferfönster hade släppt Marcus Rashford efter en svag säsong. Satt i den pariteten är 55 miljoner pund en låg siffra. Samtidigt är det ett powermove som visar på att United fortfarande är Englands största klubb. Killen som spelat i Chelsea hela sitt liv ville aktivt gå till Manchester United. United var för första gången på ett flertal år det mest attraktiva valet, framför både Liverpool och Arsenal.

På många sätt är Mason Mounts övergång till Manchester United ett tidens tecken. Mount tvingas mer eller mindre bort från sin barndomsklubb efter att en amerikan tagit över klubben och köpt in allt med två ben. För att komma runt de finansiella reglerna drog Chelsea tillbaka sitt kontraktsförslag och erbjöd Mount ett avtal på endast ett år. Detta ledde till att Mount blev sur och lämnar sin barndomsklubb genom att aktivt visa på en vilja att gå till en av de värsta rivalerna där han går direkt in och får nummer sju. Samtidigt sitter jag här och försöker förklarar för dig varför 55 miljoner pund inte är så mycket pengar.  Återigen har fotbollen likt samhället, i alla dess led, kommit att definieras av pengar.

Mason Mounts transfer är ett symptom på hur fotbollen mår

Om vi försöker undvika att fokusera på den fotbollsdystopi som vi alla vet kommer så är även Mason Mount ett tidens tecken genom sin identitet som “den moderna mittfältaren”. Modern eftersom att han kan spela på fler olika sätt och nyttjas på flera olika positioner. Mount har i sin karriär mestadels spelat i en nummer tio roll. En position som för närvarande erhålls av Bruno Fernandes. Således kan Mount agera som ett substitut direkt till den positionen om Bruno skulle flyttas ut på en kant alternativt vilas. Mount är även van vid att agera ute på vänsterkanten vilket skulle kunna resultera i att Marcus Rashford får spela anfallare. En situation jag tror att vi kan finna oss i, i ett flertal matcher den kommande säsongen då vi verkar ha svårt att hitta en given anfallare på marknaden. Jag är dock övertygad om att Mount främst är värvad för att ta nummer åtta positionen. En position som under året har okuperats av Fred, Eriksen och McTominay.

Nummer åtta positionen där Mount kommer agera som en bolldrivande mittfältare är en position som ten Hag förra säsongen försökte fylla med Frenkie De Jong. En transfer som aldrig blev av och som nu resulterat i att Mason Mount skall spela i Manchester United. Den taktiska idén är att Mount skall agera som en distributör och leverantör mellan backlinjen och anfallarna  genom att falla tillbaka och snabbt kunna vända upp. Mounts tekniska förmåga och att han är bekväm med båda fötterna innebär att han kan öppna upp en hög press genom att med få touchs fylla båda spelkanalerna. Något som kan göra United till ett ännu bättre omställningslag. När vi har bollen tror jag att vi får se något som liknar en 3-2-2-3 där Mount är en av två offensiva mittfältare tillsammans med Bruno. När vi försvarar blir det snarare en 4-1-4-1 där Mount blir en av två innermittältare tillsammans med Bruno. Just Brunos och Mounts samspel lär bli avgörande.

Även defensivt kan Mount visa sig vara guld värd. Det har tidigare rapporteras att ten Hag ser Mount som fullt kapabel till att kunna leda pressen. Fred och Eriksen saknar fysiken för för att fylla en sådan roll över 90 minuter medans McTominay saknar tekniken.  Förra säsongen hade Mason Mount ett snitt på 12,8 presspel i planens mitt. Näst flest i hela Chelsea. Detta är en roll som Mount är väldigt van vid att fylla och agera i.  Redan när England vann U-19 EM år 2017 var det Mason Mount som agerade som en katalysator för resten av pressen. Istället för att vara en spelare som tacklar bort bollen är Mount snarare en bolltjuv som tar åt sig bollen i samma steg som han sätter fart framåt.

 

Tidig tippning: Mount går in och gör en dunder säsong samtidigt som Sancho blir glödhet. Detta leder till att England vinner EM 2024 med fyra spelare från Manchester United i startelvan. Gå in och satsa 100 SEK så kan vi finansiera köpet av en anfallare.

Den främsta garantin för att Mason Mount kommer att bli en lyckad värvning av Manchester United är inte min hobby analys. Den främsta garantin är att Thomas Tuchel, Graham Potter, Frank Lampard (tveksam fotbollsfilosof ) och Erik ten Hag har allesammans sett Mount som en pusselbit som de velat ha i sitt lagbygge. Samtidigt som både Jürgen Klopp och Mikael Arteta har jagat engelskmannens signatur. Faktum är att Erik ten Hag har haft Mount på sin radar sedan säsongen 2017/18 då Mount var utlånad till nederländska klubben Vitesse och de mötte samt besegrade ten Hags Ajax med 3-2. Efter den matchen skall ten Hag försökt övertala Chelsea om att låna ut Mount till Ajax nästkommande säsong. Det blev istället ett lån till Derby.

Skriv in omgång 15, just nu den sjätte december i era almanackor. Då kommer Chelsea på besök och för första gången någonsin i mitt liv har jag hopp för att Niklas Holmgren skall dundra ut ett “slääääääkten är värst, SLÄKTEN ÄR VÄÄÄÄÄÄÄÄRST!!”  till Uniteds fördel när Mount avgör.

Hur lyckad Mounts första säsong blir i Manchester United är till stor del kopplat till om vi lyckas värva en anfallare. Om vi inte får in en anfallare kommer inte Mounts matchavgörande passningar resultera i många mål. Vi såg det förra säsongen med Brunos höga förväntade assist siffror som inte konverterades till mål. Vi har köpt bensin för 55 miljoner pund men vi har ingen bil.

Att klubben väljer att lägga en såpass stor summa, men framförallt en såpass stor procentsats av sommarens transferbudget på en mittfältare när vi alla har sett att behovet av en målvakt och en anfallare är oerhört stort är häpnasväckande. Vi kan däremot räkna med att även ten Hag har sett detta behovet och att han trots detta spenderar stora pengar på Mount kan bara innebära en sak. Den skalliga mannen har, likt Sickan i Jönnsonligan, en plan.

Våran klubbs framtid 
Res med oss till Manchester!