Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Borussia Dortmund
En match i världens dyraste idrottshall

Under natten mot måndagen klockan 03:00 möter Manchester United det gula laget från Tyskland, Borussia Dortmund. Matchen spelas på Alligant stadium som är hem åt det amerikanska fotbollslaget Las Vegas Raiders. 

Manchester United

Matchen mot Borussia Dortmund blir Manchester Uniteds sista på USA-turnén. Matchen blir även Uniteds fjärde försäsongsmatch i USA och det sjätte totalt. Efter en fin start på försäsongen åkte United i förra matchen på säsongens första förlust mot Real Madrid med 2-0. Den största förlusten i den matchen kom dock i form av en skada på Kobbie Mainoo, en skada som håller honom borta från spel i runt två månader.

Spelaren som varit mest spännande att se under försäsongen, Kobbie Mainoo, kommer alltså inte att spela i matchen mot Dortmund. Detta är ett hårt slag inte bara sett till underhållningsvärde men också i truppbygget där Mainoo började ta en allt större plats.

Under försäsongen har en trend kunnat ses där ten Hag har levt vid sina ord att Manchester United spelar inga vänskapsmatcher och har kontinuerligt ställt ut en stark elva. Detta tror jag fortsätter inatt då vi lär få se båda våra nyförvärv i form av André Onana och Mason Mount från start.  Mittfältet och försvaret är de delarna av laget vi kan läsa in mest inför stundande säsong, anfallet däremot är en helt annat femma. Under gårdagen gick de flesta stora transfer journalister ut med att Rasmus Højlund var klar för Manchester United och innan vi får denna viktiga pusselbiten på plats i form av en anfallare så är det svårt att dra för stora växlar av vårat anfall.

Nattens match känns, paradoxalt nog, i mångt och mycket som ett avslut. Det är avslutet på våran USA turné, avslutet på livet utan en anfallare, det är slutet på matcher som börjar när jag sover som bäst.

Innan dansken är på plats är vi ett helt annat lag

Borussia Dortmund

Tyska lag är alltid svåra att möta och Dortmund är starkare än de varit på många år. Förra säsongen kom Dortmund smärtsamt nära att vinna Bundesliga då de föll på målsnöret på den sista matchdagen och Bayern München istället tog hem ligan. I övrigt så har inte Dortmund förlorat en match sedan den femte april. Däremot har de inte blivit utsatta för något större prov under försäsongen då de spelat mot Westfalia Rhynern (7-0), Oberhausen (2-3), Rot-Weiss Erfurt (2-1) och San Diego Loyal SC (0-6). Matchen mot United ser även ut att bli Dortmunds svåraste test innan säsongen drar igång då de efter denna matchen har två matcher kvar mot lätta Chelsea och våran akademi, Ajax.

Vad det gäller transfers har Dortmund tappat den viktiga kuggen Jude Bellingham, en spelare som gjorde mål mot Manchester United i deras senaste match. Det går inte att förbise att tappet av den engelska mittfältaren är ett stort tapp för tyskarna. Däremot har de fått in tre förstärkningar i form av Ramy Bensebaini, Felix Nmecha och Marcel Sabizter.

Ramy Bensebaini härstammar från Algeriet, är 28 år och spelar som vänsterback. Han har tidigare gjort 113 matcher för Borussia Mönchengladbach.

Felix Nmecha är den mittfältaren som tydligast går in och direkt ersätter Jude Bellingham i en attackerande mitt roll. Han är 190cm lång, född år 2000 och tysk. Fler av er kanske känner igen namnet då Nmecha är uppvuxen i Manchester Citys akademi och har gjort tre A-lags matcher för de blåa. Efter detta flyttade han till Wolfsburg på en gratisövergång där han spelat 50 matcher. När nu Dortmund värvade honom uppstod en hel del kontrovers då Nmecha tidigare gjort en rad kontroversiella uttalanden.

Marcel Sabitzer behöver man inte säga så mycket om, de flesta av er är säkert experter på han och hans spelstil efter hans nyliga sejour i Manchester United där han gjorde 18 matcher. United valde att inte köpa honom efter hans lån utan han har nu istället blivit köpt av Bayern Münchens största rivaler Borussia Dortmund. Om Sabitzer spelar mot Manchester United blir det hans debut i den gula tröjan.

I övrigt har även Dortmund fått en ny kapten. Det är ett namn de flesta av oss känner igen, Emre Can.

Sabitzer kan inatt göra debut

Väder

Las Vegas ligger i öknen. I Las Vegas är det sommar. Öken+sommar=varmt. Matchen spelas 20:00 lokal tid, en sen avsparkstid som spelarna förmodligen glädjer sig åt, detta eftersom att temperaturen då sjunkit till ljumma 38 grader.

Idrottshallen

Det känns sekundärt att tala om väder då matchen spelas i arenan, eller som jag väljer att kalla det, idrottshallen Allegiant stadium. Hallen börjades konstrueras år 2017 och stod klart år 2020 till en kostnad av 1.9 miljarder dollar. Arenan omsluts av ett tak som inte går att dra tillbaka samt har en AC anläggning som möjliggör skapandet av ett klimat som drastiskt skiljer sig mot det som återfinns utomhus. Således finns det ingen risk att spelarna blir allt för varma. Frågan är om idrottshallen kan simulera det brittiska klimatet i arenan alltså sänka till 4 grader, blåsa på till 20 sekundmeter och snålregn.

Historia

Borussia är det latinska ordet för Preussen som de flesta av er vet var ett hertigdöme, konungarike och tillsist stat som utgjorde mycket av det som idag är Tyskland. Genom Preussen enades flera tyska statsstater ihop till det som idag är Tyskland. Således anses frasen ”Borussia” ofta vara ett sätt att uttrycka nationalism.

I Champions League har de två lagen mött varandra fyra gånger vilket för United har resulterat i 2 förluster, en vinst och ett oavgjort resultat.

Matchinformation

Manchester United
Borussia Dortmund
Turnering: Träningsmatch
Tid: Måndagen den 31 juli 2023, 03.00
Plats: Allegiant Stadium, Paradise, Nevada
Teve: MUTV

Manchester United

Målvakter: Bishop, Heaton, Onana, Vítek
Försvarare: Dalot, Evans, Fernández, Lindelöf, Maguire, Martínez, Shaw, Varane, Wan-Bissaka, Williams
Mittfältare: Amad, Antony, Casemiro, Eriksen, Fernandes, Gore, Hannibal, McTominay, Mount, Pellistri, Sancho, Van de Beek
Anfallare: Forson, Garnacho, Hugill, Martial, Rashford
Oviss status: Martial (matchform), McTominay (smäll)
Förmodad frånvaro: Fred (personliga skäl), Henderson (förväntat klubbyte), Mainoo, Malacia (skadade), Greenwood (internavstängning), Bailly, Mengi, Shoretire (inte uttagna)