Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United - RC Lens 3-1
Seger i det riktiga genrepet

Manchester United matchade bästa möjliga lag och vände underläge till seger mot Lens på Old Trafford. Lens öppnade målskyttet mitt i första halvlek men efter paus såg Marcus Rashford, Antony och Casemiro till att United kunde vinna med 3-1.

Erik ten Hag matchade vad som mycket väl kan vara startelvan i premiären mot Wolverhampton Wanderers om en dryg vecka. De flesta spelarna genomförde en full match.

Imorgon väntar försäsongens sista match, mot Athletic Bilbao i Dublin. Då blir det reserverna som får visa upp sig.

Skadad dansk dynamit

Lens och matchen i all ära. Huvudrubriken för dagen är ändå att Manchester United har fått en ny anfallare. Några minuter före avspark presenterades Rasmus Hojlund för publiken på Old Trafford. Det blir förstås mycket spännande att se vad han kan addera till detta lag. Vi såg hela förra säsongen hur saknad en naturlig toppforward var. Samtidigt ska vi förstås ha med oss att det är råprodukt vi har värvat, inte en färdig världsanfallare. Det är möjligt att Hojlund ingår i Erik ten Hags föredragna startelva den här säsongen. Men även i det bästa scenariot ska vi nog räkna med att dansken används lika ofta som inhoppare som startspelare.

Rasmus Hojlund fick kliva ut på Old Traffords gräsmatta före avspark.

Vi får emellertid vänta några veckor på att se Hojlund i aktion. Dansken blev skadad på träning hos Atalanta och är några veckor bort från matchform. Den som väntar på något gott…

Hur långt från startelvan mot Wolves?

Erik ten Hag valde en mycket stark startelva idag. Kanske den bästa han har till sitt förfogande. Som jag ser det känns det egentligen bara öppet på ett par positioner (med reservation för skador). Eller ett par namn, ska jag kanske sägas. Marcus Rashford är förstås given i startelvan men det är inte lika givet vilken position han ska ha.

Onana
Dalot, Varane, Martínez, Shaw
Fernandes, Casemiro, Mount
Antony, Rashford, Garnacho

Ja, jag vill nog påstå att det var mer 4-3-3 än 4-2-3-1. Men det är av mindre relevans och kan justeras när som helst.

Någon kanske vill ha in Christian Eriksen istället för Mason Mount. Jag tycker emellertid att precis allt pekar på att Ten Hag håller Mount högre än Eriksen. Det baserar jag dels på laguttagningarna under försäsongen men också på hur Ten Hag snackar om sin nya mittfältare. Ytterligare vatten på Mountkvarnen är att det är så tydligt att Ten Hag verkligen ville ha Mount. Vi får betydligt bättre rörelse med Mount och jag tycker att han är före Eriksen i de flesta aspekterna av spelet.

Antony skulle vi kunna diskutera – inte om han presterar som i andra halvlek idag – men det finns inget vettigt alternativ där, då han är ensam av de verkliga aspiranterna i anfallet att trivas till höger. I vissa matcher kan det tänkas att Mount eller Bruno Fernandes skickas ut som högerytter, för en defensivare balans på mitten men Wolves är ingen sådan match.

Dalot eller Wan-Bissaka?

På högerbacken spelade Diogo Dalot betydligt mer än Aaron Wan-Bissaka förra säsongen. Det berodde emellertid på att Wan-Bissaka i stort sett inte spelade alls under hösten. Under våren var det istället Wan-Bissaka som var förstaval, även om det på intet sätt var självklart.

De kommer att få sina chanser under säsongen. Ibland kommer den ena vara i bättre form än den andra. Ibland sker valet baserat på motstånd och taktik. Ibland kanske båda spelar, då med Dalot till vänster.

I USA tycktes Wan-Bissaka ligga före Dalot. Av den anledningen överraskade det att Dalot fick chansen idag.

Tog han chansen, Dalot? Nej. Han får ta på sig Lens mål och han hade problem vid flera tillfällen.

Imorgon lär vi få se Wan-Bissaka mot Athletic Bilbao. Det kan tänkas att han då spelar för en plats i laget mot Wolves.

Garnacho eller Sancho?

Om Dalot inte tog chansen så fick vi ett annat svar från Alejandro Garnacho. Det blixtrade om den unga argentinaren. Varje gång han får bollen är känslan att något kan hända. Han har förmågan att få ett självklart övertag på sin motståndare.

Alejandro Garnacho är ständigt steget före sin motståndare.

Ännu har Garnacho inte bevisat att han kan leverera kontinuerligt som startspelare. Men han ligger nu i fas för en startplats i premiären.

Alternativet är att spela Jadon Sancho som falsk nia. Det kanske främsta argumentet för det är att det kan betyda att vi får ut mer av Marcus Rashford om han spelar vänsterytter.

När Rasmus Hojlund är redo för spel blir frågan mer öppen.

Jag tycker att det är märkligt att Garnacho ännu inte har testats på högerkanten. Kanske flyger det?

Detta chansslöseri

Manchester United är för dåliga på att göra mål. Det kan vi slå fast. Vi är inte dåliga på att skapa chanser (därmed inte sagt att vi är så bra som vi borde vara på det) men att konvertera chanserna är vi rent bedrövliga på. Det var en följetong egentligen hela förra säsongen och det har följt med nästan hela försäsongen. Allra värst var det nog i första halvlek idag mot Lens, med Mason Mounts horribla miss som det allra tydligaste exemplet. Just den missen var förvisso mer av en extrem slump, men ändå.

United måste göra mål på chanserna betydligt oftare. Hojlund kommer förhoppningsvis bidra där men de andra måste kliva fram.

Men snygga fotbollsmål

Okej, vi avslutade inte bara dåligt. Efter paus hittade United målet. Antonys passning till Marcus Rashford för 1-1 är högklassig och Rashford avslutar som en anfallare ska.

Vårt ledningsmål är ännu bättre. Först Bruno Fernandes öppnande passning till Rashford, som i sin tur elegant spelar den vidare till Alejandro Garnacho på ett tillslag. Argentinaren slår ut sin försvarare med en superb första bollkontakt och stormar sedan framåt. Rashford gör en avledande löpning och Garnacho tittar upp – vilket vi inte såg tillräckligt ofta förra säsongen – och hittar Antony och bollen ligger i nät.

Antony sätter punkt efter ett högklassigt anfall.

Hög målvakt tolererar inte vissa misstag

André Onana placerar sig gärna långt ifrån sin egen mållinje när United har bollen. Det har uppenbara fördelar. Framför allt minskar det risken för att motståndarna ska kunna slå ut en hög backlinje med en enkel djupledspassning.

Men att målvakten är långt från målet kan ibland utnyttjas av motståndarna, vilket var vad som skedde när Lens öppnade målskyttet.

Det går att skylla det målet på André Onana. Jag menar att den som gör det har helt fel.

Det ser dråpligt ut. Men felet är inte målvaktens.

Felet är helt och hållet Diogo Dalots. Du får inte slå en så bedrövlig passning i det läget. Med egen målvakt såg högt är det helt enkelt inte acceptabelt att göra oforcerade misstag.