Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Rasmus Højlund
Højlund kan göra mål, frågan är bara om han kan göra dem redan nu

Den talangfulle forwarden Rasmus Højlund från Atalanta har skrivit på för Manchester United och blir förhoppningsvis spelaren som ska göra en del av målen kommande säsong. Här går vi igenom våra tankar om övergången. 

Forwarden Rasmus Højlund från Atalanta blir Manchester Uniteds tredje nyförvärv för sommaren. Dina spontana tankar?

Mikael Österdahl: En ung anfallare med enorm potential, sånt är alltid otroligt spännande. Sen ska vi förstås ha med oss att han kommer som potential snarare än färdig vara.

Peter A Lilja: Intressant, värvningen på positionen efterlängtad. Såklart också osäkert och ett hårt tryck på en ung spelare.

Carl Kjellberg: En bra värvning som Ten Hag verkar se enorm potential. Marknaden är skev, utbudet av anfallare är lågt, Uniteds efterfrågan är stor och Højlund har stor potential. Detta leder till ett högt pris

Axel Klöfwer: En mycket spännande värvning för ett mycket högt pris. Man älskar ju att han redan är en riktig United-grabb.

Elias Hallström: Kul att det värvas. Kul med en dansk. Kul med en forward. Det har varit tämligen efterlängtat. Men någon garanti känns det inte som att Højlund är ännu.

Den 20-årige dansken har kritat på ett avtal som sträcker sig till 2028 med option på ytterligare ett år. Affären uppges dessutom vara värd omkring £70 miljoner. Reaktioner på det?

Mikael Österdahl: Sett till meritlistan är det stora pengar, även om han förefaller ha fått en beskedlig lön. Men vi ska förstås bedöma Hojlund för vad han gör, inte vad han kostade. Den biten faller på klubben och klubben har inte råd att misslyckas med den här värvningen.

Peter A Lilja: Det är väl dyrt. Samtidigt var alternativen ännu dyrare och han kommer sannolikt ha en fin utveckling under Ten Hag

Carl Kjellberg: Som sagt priset är rimligt. Samtidigt är lönen relativt väldigt låg och kontraktet långt. Den totala kostnaden per år blir väldigt låg. Jag tycker allmänt att fokuset på transfersummor är misriktat, istället bör man fokusera mer på det totala priset per år.

Axel Klöfwer: Precis som med de flesta spelare som Manchester United köpe så verkar alla prissummor höjas med minst 50%. Det går inte att ignorera hur enormt priset är för en så ganska oprövad ung spelare.

Elias Hallström: Att man köper på ren spekulation. Relativt sett väldigt mycket pengar, men jag tror att det kommer vara en lönsam affär på lite längre sikt.

Højlund kommer närmast från Atalanta i Italien, där han föregående säsong gjorde tio mål på 24 matcher. Är han vad United behöver längst fram?

Mikael Österdahl: Han är knappast anfallaren som skjuter titeln till United den här säsongen, så om det är frågan blir svaret nej. Men i ett längre perspektiv har vi nu en mycket spännande anfallslinje med Hojlund, Rashford, Garnacho, Antony, Sancho och kanske även Amad. Här och nu blir han ett nytt verktyg i lådan, bara det räcker långt.

Peter A Lilja: Svår fråga, jag har ärligen väldigt dålig koll på Højlund. I klipp man ser nu inför ankomsten så känns han stark och direkt, absolut en spelare som bör passa in bra i omgivningen i alla fall.

Carl Kjellberg: Inte i år, men han går hand i hand med vårat projekt. Vi ska inte vara bäst nästa säsong utan även vi har potential.

Axel Klöfwer: I en perfekt värld så hade vi väl haft en mer beprövad forward i startelvan med Højlund som ett andraval till att börja med. Vi behöver mål och Højlund kan göra dem, frågan är om han kan kliva in direkt och göra tillräckligt med dem för att tillfredsställa förväntningarna hos supportrarna och klubben.

Elias Hallström: Om Ten Hag anser det, så ja. Det kommer möjligen ta någon säsong eller två för att växa in i kostymen, men därefter känner jag att han kan explodera.

20-åringen beskrivs som en fysisk och kraftfull spelare. Lite av en oslipad diamant. Hur bra koll har du på honom överlag?

Mikael Österdahl: Ingen alls innan ryktena började intensifieras. Nu har jag förstås fått med mig en del. Lång, blond och skandinavisk leder till omedelbara jämförelser med en spelare vars namn jag inte vill ta i min mun. Men det förefaller stanna vid det fysiska. Hojlund är merfotbollsspelare, mer delaktig i spelet utanför straffområdet.

Peter A Lilja: Väldigt dålig koll som sagt. Sett någon match i landslaget där han såg intressant ut.

Carl Kjellberg: Rätt dålig koll, jag tror det är rätt få personer som har sett mycket av Rasmus Højlund.

Axel Klöfwer: Första gången jag hörde hans namn var när han kom till just Atalanta från Sturm Graz där han sågs som en mycket intressant ung forward. Han är snabb och kraftfull, lite som norrmannen med ett likande efternamn, bara mycket råare i spelet.

Elias Hallström: Ingen bra koll alls. Går kanske att dra paralleller med den där norrmannen? Känns spontant som en spelare som enbart ska röra sig inne i boxen, smälla dit bollarna och vara allmänt jobbig för motspelarna.

Vad har du för förväntningar och förhoppningar på Højlund i United?

Mikael Österdahl: Den här säsongen tycker jag att vi ska skriva ner förväntningarna. Det är orimligt att tro att han ska vara anfallaren som startar varenda match. Kan han vinna tio matcher åt oss ska vi vara nöjda. På längre sikt är förhoppningen givetvis att han ska vara vår ledande anfallare långt in på 2030-talet.

Peter A Lilja: Måste dra ned förhoppningarna något. Det får landa i att vi får en fin avlastning längst fram och ett ok antal efterlängtade mål där också Rashford kan få spela mer på sin ytterkant. Någon omedelbar succé har jag svårt att se, men har gärna fel.

Carl Kjellberg: En stegrande utveckling där han gör fler mål år för år och blir mer och mer dominant tills han tillslut är en av världens bästa anfallare. Vi ska vara topp 3 av världens bästa lag. Således behöver i en topp 3 anfallare.

Axel Klöfwer: Det är svårt att sätta förväntningar på en spelare vars roll nog kommer att bli större än den bör vara. Lyckas han bättra på nummren från den gångna säsongen i Italien så är det en väldigt bra start för dansken i sin Unitedkarriär.

Elias Hallström: Bli Uniteds forward att hålla i handen de närmaste fem, sex, sju åren. Kortsiktigt, det vill säga kommande säsong: tio ligamål.