Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda inför säsongen 2023/24 del 1
Förväntningarna skruvas upp ett hack, men det räcker ändå inte hela vägen

Premier League står för dörren och på måndag premiärspelar Manchester United mot Wolverhampton Wanderers. På sedvanligt vis går vi igenom tankar inför säsongen med ett gäng frågor till redaktionen. 

Väntan är snart över. Premier League drar igång till helgen och på måndag får vi se Manchester United spela fotboll! Hur spänd är du på säsongen som stundar?

David Grgic Levin: Jag är alltid spänd när fotbollen börjar igen. Men den här säsongen kanske man är lite extra på spänn. För i år känns det bättre än vad det har gjort på mycket länge.

Peter A Lilja: Det känns riktigt kul på förhand i år, fler bra värvningar och en lång regnig sommar gör att det drar i fotbollstarmen en del.

Mikael Österdahl: En del av mig är jättetaggad. En annan del är mest less på tanken att Qatar ska ta över och att klubben mot all form av mänsklighet ska låta Mason Greenwood återvända till laget. Mycket dör om endera inträffar.

Carl Kjellberg: Det skall bli otroligt roligt. Det är dags att låta 11 män som spelar fotboll bestämma min mentala hälsa igen och det uppskattar jag något enormt.

Axel Klöfwer: Man är ju alltid lika spänd och taggad inför varje ny säsong, likaså denna gång.

Elias Hallström: Tycker i ärlighetens namn att Premier League blir mindre och mindre intressant för varje säsong som går. Det enda som räknas är vad United gör. Ligan börjar i alla fall på måndag för egen del.

Vad har du för förväntningar på United?

David Grgic Levin: Snäppet högre än förra säsongen, mest för att en förbättrad trupp borde alltid mynna ut i höjda förväntningar. Jag förväntar mig att vi inte längre drar på oss förluster med tennissiffror, och att det är fler matcher nästa säsong som vi kontrollerar, rent spelmässigt. För förra året var det oroväckande få.

Peter A Lilja: Man måste ju ha högre förväntningar än förra året vilket rent resultatmässigt kräver en hel del förstås. Vi vill åtminstone se att de riktigt stora groparna som 0-7 mot Liverpool är ett minne blott. Därutöver måste vi hoppas på minst en tredjeplats i ligan igen samt en kvartsfinal eller bättre i CL.

Mikael Österdahl: Positiv utveckling.

Carl Kjellberg: Förväntningarna är alltid höga, dagen man sänker sina förväntningar så sänker man klubbens status. Men de realistiska förväntningarna är att vi skall se en tydlig utveckling av laget vilket resulterar i att vi får bättre resultat än förra året.

Axel Klöfwer: Vi kommer inte att utmana om någon PL men borde vara stabila runt toppen av tabellen. Vi ska också utmana om de inhemska titlarna och förhoppningsvis gå hyfsat långt i CL.

Elias Hallström: Att det ska kunna gå att se en större tydlighet i hur man ska spela, inte minst baserat på nyförvärven, som allihopa har ganska utpräglade egenskaper. Mer konkret kanske att man tar ytterligare en tabellplacering jämfört med ifjol.

Duger truppen till att utmana om titeln?

David Grgic Levin: Förmodligen inte, men lagbygget pekar i den riktningen.

Peter A Lilja: Truppen kan nog duga med spelare i form, men tror bredden och djupet är något högre hos de värsta konkurrenterna ännu. Ten Hag lär också behöva ytterligare någon eller ett par säsonger.

Mikael Österdahl: Utmana ja, vinna förmodligen inte.

Carl Kjellberg: Nej, om vi ska vinna titeln så skall en rad spelare överprestera, framförallt när det kommer till målskyttet. Det vore en skräll om vi vann ligan.

Axel Klöfwer: Nej, vi har fortfarande inte bredden för att göra det.

Elias Hallström: Jag skulle säga att det beror på vad Højlund tänker uträtta. En central forward som gör mål är vad laget saknar. Dansken är förmodligen den pusselbiten, men inte på kort sikt. Går väl också att hävda att startelvan duger till utmana, men bredden finns frågetecken kring.

Vad utgör en godkänd säsong, enligt dig?

David Grgic Levin: Rent resultatmässigt: Att vi klarar topp 4. Att vi tar oss till Champions League-slutspel. Att vi vinner minst en till trofé. Det är egentligen det minsta jag kräver för att ge godkänt.

Peter A Lilja: En fjärdeplats eller bättre i ligan, kvartsfinal eller bättre i CL, en vinst i de inhemska cuperna. Jag hoppas på mer men med konkurrensen som råder tycker jag det vore godkänt med en sådan resultatrad.

Mikael Österdahl: Positiv utveckling. Vi ska vara there or thereabouts. Sen kan det tänkas att utvecklingen går framåt utan att resultaten följer med.

Carl Kjellberg: En tredjeplacering i ligan, en vinst av antingen FA-cupen eller liga cupen och att vi minst går till kvartsfinal i Champions. Däremot bör fokus istället ligga på ur vårat spel utvecklar sig. Man skall komma ihåg att förmodligen även femte platsen kommer ge CL spel säsongen 24/25, såldes blir inte om man kvalificerande sig till CL fotboll samma kvalitet stämpel på en säsong.

Axel Klöfwer: Topp 4, kvartsfinal i CL och en inhemsk titel räcker för mig.

Elias Hallström: En topp tre-placering.

Erik ten Hag går in på sin andra säsong i United nu. Tror du han kommer fortsätta ta laget i rätt riktning?

David Grgic Levin: Truppen, staben och majoriteten av fansen verkar tro det, så vem är jag att säga emot? Inte för att jag skulle göra det ändå.

Peter A Lilja: Ja

Mikael Österdahl: Definitivt, jag är förtjust i det mesta som Ten Hag gör.

Carl Kjellberg: Jag är helt övertygad om att han kommer göra det. Han kommer vara tränaren som tar United tillbaka till toppen.

Axel Klöfwer: Absolut, särskilt efter ännu ett övergångsfönster där han fått trimma truppen samt ta in några spelare som passar hans ideer.

Elias Hallström: Ja, det finns inga tecken på att han kommer köra i diket, som andra har gjort tidigare. Jag känner mig hur trygg som helst med nederländaren vid rodret.

I skrivande stund har United förstärkt med Mason Mount, André Onana, och Rasmus Højlund. Utöver det finns många andra starka namn i truppen. Vem, eller vilka, ser du som nyckelspelare under säsongen?

David Grgic Levin: Rashford är en given nyckelspelare om han håller kvar formen från förra året, Mount verkar vara tänkt som en nyckelspelare och han tickar egentligen de flesta ”Ten Hag-ball” boxar så släng in Mason också. Sen tror jag Onana kommer förändra vårt spel besynnerligt, till det bättre.

Peter A Lilja: Nyckelspelare för mig är Casemiro och Fernandes, men självklart är det viktigt att försvaret får vara friskt och att Rashford fortsätter göra mål. Onana blir också viktig.

Mikael Österdahl: Skulle kunna räkna upp nästan hela startelvan. För med undantag för någon enstaka position är steget mellan de ordinarie och de bästa reserverna mycket stort. Jag känner mig trygg med försvaret, så den stora nyckeln är hur det blir med målskyttet. Vi behöver att Rashford producerar minst lika mycket som förra säsongen samt att någon annan kliver fram rejält.

Carl Kjellberg: Onana kommer revolutionera vårat spel med hans fötter. Däremot är det spelare såsom Rashford och Højlund som måste leverera. Om vi ska utmana om en ligatitel så måste vi nästan fördubbla våra gjorda mål. Således är det dem offensiva spelarna som måste göra sina livs säsonger.

Axel Klöfwer: Andre Onana kommer att bli väldigt viktig för att fullt ut implementera spelsättet som Ten Hag vill använda. Målgörandet är också någonting som måste bli bättre i år, där blir spelare som Marcus Rashford, Bruno Fernandes och Rasmus Höjlund väldigt viktiga.

Elias Hallström: Onana kan mycket väl bli en. Annars tycker jag det är ganska självklart att peka på Lisandro Martinez, Casemiro, Bruno Fernandes, och Marcus Rashford.

Önskar du mer av klubben på transfermarknaden, såsom fler nyförvärv eller försäljningar?

David Grgic Levin: I det stora hela beror det på vilka spelare som lämnar, då många är på väg ut ur dörren. Förmodligen behöver de ersättas, och då anpassar jag svaret därefter.

Peter A Lilja: Någon mer defensiv pjäs skulle vara bra, i övrigt tycker jag att vi måste vara riktigt nöjda med vad som hänt och håller på att hända vad gäller avyttringar.

Mikael Österdahl: Alla vill väl alltid ha mer? Vi har en del onödiga pjäser som bör försvinna och om det kan betala för inkommande spelare av hög klass skulle det vara mycket bra. Försvinner Maguire behöver vi en mittback till (och av försäsongen att döma duger inte Jonny Evans där) och på mitten skulle det vara utomordentligt om Fred, McTominay och Donny ersätts av en potentiell startspelare. Sen skulle det förstås sitta bra med en etablerad anfallare men det är nog långt bortom vad vi har möjlighet att göra i sommar.

Carl Kjellberg: Magurie, Van de Beek, Fred skall alla säljas. Vilket innebär att en mittfältare och en mittback måste in. Lär bli Amrabat och jag hoppas att det blir Todibo som mittback.

Axel Klöfwer: Jag hade velat att vi fick in en mer rutinerad forward som Rasmus Höjlund kan lära sig av. Ännu en mittfältare hade ju inte heller suttit fel för att höja kvaliten i den totala truppen.

Elias Hallström: Vid en förmodad försäljning av Harry Maguire måste naturligtvis en ersättare in där. I övrigt tror jag inte det finns utrymmer för så mycket mer. Men släpp för all del spelare som Eric Bailly och Donny van de Beek.

Tror du någon ungdomsspelare kommer få sitt genombrott?

David Grgic Levin: Om Mainoo kan hålla sig frisk tror jag han kommer bli en uppenbarelse. Verkligen en spelare som passar Ten Hags spelsätt som handen i handsken. Sen har jag varit otroligt imponerad av Alvaro Fernández. Han har Everest att bestiga innan han petar Shaw, men några matcher nästa säsong måste han ändå få. Jag tar honom över Williams alla dagar i veckan.

Peter A Lilja: Vi slänger till med Mainoo för andra delen av säsongen.

Mikael Österdahl: Före avspark mot Real Madrid skulle jag ha sagt Kobbie Mainoo. Nu beror det helt på när han är redo för spel. Men det han visade under försäsongen indikerar att han nog kan göra nytta redan nu. Bakom Mainoo ser jag inte att någon ska vara redo redan nu.

Carl Kjellberg: Kobbie Mainoo kommer slå igenom under säsongen.

Axel Klöfwer: Tråkigt med Kobbie Mainoos frånvaro nu i början av säsongen men jag tror absolut att han kommer att få spela en stor roll när han återvänder till spel.

Elias Hallström: Kobbie Mainoo känns som det självklara svaret. Skadad nu, men kommer givetvis få sina matcher och då kommer hans namn fastna även hos den breda massan.