Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Fred
Vi tappar karaktären mer än spelaren

Fred har lämnat Manchester United och vi tappar därmed en karaktär i truppen. Här går vi igenom våra tankar om brassens tid på Old Trafford. 

Fred har lämnat Manchester United efter fem års tid och drar nu vidare till turkiska Fenerbahce. Dina tankar?

Elias Hallström: Fred är en rolig figur, men att spela i United är inte heller någon social verksamhet. Han är helt enkelt alldeles för ojämn för att göra riktig skillnad i United.

Axel Klöfwer: Lite tråkigt, jag gillade alltid Fred.

David Grgic Levin: Det känns som att han inte varit här så länge och samtidigt känns det som att han alltid har varit här. En riktigt skön karaktär som lyfte laget men hans prestationer lämnade lite att önska imellanåt.

Mikael Österdahl: Det känns ledsamt. Jag hade initialt svårt för Fred men han har växt efter hand och blev lite av en kultspelare.

Gör United rätt som släpper honom?

Elias Hallström: Det beror på vad tanken härnäst är. United har ett bra mittfält, men bredden är lite svajig. Tanken måste vara att Kobbie Mainoo ska slussas in, för någon rak ersättare till Fred kommer inte värvas.

Axel Klöfwer: Så länge vi tar in en ersättare.

David Grgic Levin: Ja, det tycker jag. Ett förlängt kontrakt var väl aldrig på tapeten, och det här var sista chansen att få betalt. Hans roll i spelplanen är inte lika viktig längre heller.

Mikael Österdahl: Bevisligen har Ten Hag inget större förtroende för honom och då är det väl inte mycket att orda om egentligen. Men… Jag är ändå tveksam. Övergångssumman känns spontant väldigt låg. Och jag vet inte, men min magkänsla säger att han skulle göra större nytta än McTominay och Eriksen (visst, McTominay är yngre och home-grown, vilket adderar värde, så att vi kräver mer för honom är rimligt).

Fred var ofta in och ut i startelvan och blandade höga toppar med djupa dalar i sina prestationer. Var han tillräckligt bra för United, tycker du?

Elias Hallström: Inte för att starta, och särskilt inte i den här upplagan. Det blandades och gavs alldeles för mycket och ska du vara med och utmana mot de bästa lagen behövs spelare som har kontinuitet. Som breddspelare tyckte jag ändå att Fred fyllde en funktion.

Axel Klöfwer: Som en backup-spelare från bänken så tyckte jag ändå att han presterade på en bra nivå, det är klart att man kan hitta bättre men Fred bidrog med mycket energi och hyfsad teknik.

David Grgic Levin: När han var bra var han faktiskt riktigt bra. En kämpe med hjärta. Men det kanske var typ var tionde match. Annars var det oftast okej, men han kunde också vara sämst på plan. Han hade en tydlig roll i laget speciellt under Ole som han godkänt genomförde. Men han har aldrig varit bärande på något sätt.

Mikael Österdahl: Det var väl just kontinuiteten som saknades och det är förstås en nyckelegenskap på mittfältet. Sen beror det väl på definitionen av tillräckligt bra. Menar vi som given startspelare så absolut inte. Däremot duger han absolut som andra eller tredje reserv. Sett till förväntningarna när han värvades är det förstås ett misslyckande men det ligger mer på klubben och våra managers (om han hade varit bättre coachad de två, tre första åren i klubben är jag övertygad om att resultatet hade blivit mycket bättre).

Kommer du sakna Fred?

Elias Hallström: Som sagt, han är en rolig figur (utan att vara ett virus) och det är alltid något som ska värdesättas. Men väl på planen? Nja. Han kommer bespara oss en del frustration och slitet hår.

Axel Klöfwer: Lite, han verkade som en bra kille i omklädningsrummet och på planen så var han bra ibland.

David Grgic Levin: Jag kommer definitivt sakna personligheten Fred. Omklädningsrummet tappar en historisk profil. På plan kan jag klara mig utan honom.

Mikael Österdahl: Jo men det kommer jag göra. Jag gillar honom!

Vilket är ditt bästa minne med Fred i United?

Elias Hallström: Har inget specifikt på rak arm, så det får väl bli alla de gånger han dragit iväg sorkdödare från 30 meter. Fint, på något sätt, även om det gav upphov till mycket frustration.

Axel Klöfwer: Den där klackfinten mot Atletico var ju fin.

David Grgic Levin: Hans mål mot Barcelona sticker ut.

Mikael Österdahl: Jag vill säga alla mål han gjorde med högerfoten (om han alltid hade avslutat med högerfoten skulle han ha gjort 25 mål per säsong). Annars är det Tottenham hemma förra säsongen som verkligen sticker ut. Då var han verkligen grym.