Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Tottenham Hotspur - Manchester United
Konsten att studsa tillbaka efter en seger

Manchester Uniteds insats i premiären mot Wolves var mestadels svag. Ja, faktiskt så svag att den meningen om något är en underdrift. Prestationen var långt under vad vi har rätt att kräva.

Men laget vann. Det är i slutändan det viktigaste. Kan du inte spela bra kan du ändå vinna.

När det så genomgående är så dåligt tycker jag att det blir tämligen meningslöst att i detalj analysera de individuella prestationerna. Det var kollektivet som fallerade. Måhända finns det en förklaring till det. Kanske var spelarna nedtränade? Mot ett förmodat svagt Wolves kan det ha varit en kalkylerad risk. Förläng försäsongen något för att bygga lite extra uthållighet inför våren. Jag vet inte att det var så. Men kanske skulle det kunna vara så.

Trots seger mot Wolves är United pressade inför kvällens match mot Tottenham Hotspur. Den svaga prestationen i premiären får inte upprepas. De kommande matcherna måste vi visa att premiärinsatsen var ett undantag, inte norm.

Vi måste nu också visa att vi faktiskt kan spela på bortaplan mot ett topplag.

Startelvan kommer givetvis vara mestadels oförändrad. Jadon Sancho in i anfallet istället för Alejandro Garnacho är den troligaste ändringen. Andra alternativ är att Christian Eriksen eller Scott McTominay får chansen för bättre stadga på mittfältet. Men då är det nog med Mason Mount eller Bruno Fernandes som ytter. Magkänslan säger ändå att Erik ten Hag har bestämt sig för Mount på mitten och då avbryts det inte efter en match. Ytterligare en potentiell förändring skulle vara Victor Lindelöf istället för Lisandro Martínez i mittförsvaret, men det skulle ändå förvåna. Ännu mer skulle det förvåna ifall Diogo Dalot plötsligt startar som högerback. Den platsen är öppen på längre sikt men efter Aaron Wan-Bissakas insats i premiären – där han var en av få som presterade på en önskvärd nivå – vore det märkligt om han inte får fortsatt förtroende.

Avslutningsvis måste det konstateras att det mörka molnet Mason Greenwood fortsatt svävar över Manchester United. De senaste indikationerna är att det slutliga beslutet blir att Greenwood inte får återkomma till laget. För mig är det självklart att han inte ska få göra det och jag har faktiskt ingen förståelse för att det finns de som vill se honom spela fotboll för Manchester United igen. Inget beslut är emellertid meddelat än och de senaste rapporterna kommer från mindre trovärdiga journalister. Klart är hur som helst att United har skött det hela ofattbart dåligt och slutresultatet borde inte bara vara att Greenwood sparkas utan även att flera i ledningen – med VD Richard Arnold i spetsen – tvingas gå. Hela agerandet från klubben är bortom inkompetent. Att klubben inte kunde förutse hur starka reaktionerna skulle bli är ofattbart.

Men… men… men… men… kommer protesterna från Greenwoods vänner, den ena dummare än den andra. Allra dummast var snubben (för även om kontot var anonymt så var det förstås en snubbe) som slog fast att Adam Crafton – journalisten på The Athletic som har varit ledande i bevakningen, han förtjänar allt beröm i världen för hans journalistiska arbete i den här frågan – är lika vidrig som en våldtäktsman, för att Crafton är ju homosexuell. Det är den typen av människor du allierar dig med om du står på Greenwoods sida.

Nej, alla förtjänar inte en andra chans. Vissa saker, till exempel våldtäkt, borde omedelbart och på livstid diskvalificera dig från en position där du kan bli idoldyrkad av miljoner. Nej, en våldtäkt är inget misstag. Nej, han blev inte frikänd i rätten. Och fotbollen kan oavsett komma till en annan slutsats. Så skedde till exempel med John Terry. Han blev inte dömd för rasism i rätten (bortom rimligt tvivel) men FA kunde ändå stänga av honom, då FA:s bevisgrad (balans av sannolikhet) inte är samma som rättens. Men han kan vara oskyldig? Alltså, det finns inte ens en antydan till en alternativ sanning i det offentliga rummet. Det skulle det förstås finnas om en alternativ sanning fanns. För Greenwood är privilegierad och har alla möjligheter i världen att sprida sin sanning. Istället är det som sprids att Greenwood nu är en förändrad man, att han har lärt sig. Tillåt mig tvivla. Men det spelar ingen roll om han lärt sig.

Mason Greenwood måste sparkas.

Res med oss till Manchester!