Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Minnesruna
Bobby Noble är död

Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att den före detta Manchester United-spelaren Bobby Noble är död. Noble gjorde 33 matcher för United, varav 31 säsongen 1966/67, då han blev engelsk mästare. Noble avled tidigare i veckan. Han blev 77 år gammal.

Bobby Noble föddes i Reddish, Stockport i december 1945. Som 15-åring skrev han på för Manchester United som lärling och vid 17 års ålder fick han sitt första proffskontrakt. Vänsterbacken spåddes en lysande framtid och var lagkapten när United vann FA Youth Cup 1964, med spelare som George Best, John Aston Jr och David Sadler i laget.

Som spelare hade Noble alla egenskaper hans position behövde. Han var snabb och tuff i tacklingsspelet, skicklig med bollen och han läste spelet bra.

Debuten i a-laget följde i slutet av säsongen 1965/66. När den efterföljande säsongen inleddes fanns det emellertid ingen plats i startelvan för Noble. Det fick Noble att marschera in på Matt Busbys kontor och begära ett klubbyte. ”Inte så länge jag är här, min son,” slog Busby fast.

Nobles chans skulle snart komma. I oktober 1966 valde Busby att peta Shay Brennan, för att ge plats för Noble. Därefter var Noble given i startelvan. Han startade 31 raka matcher, då United stormade mot klubbens sjunde ligatitel.

Så mycket till ligafirande blev det tyvärr inte för Noble. På väg hem efter 0-0 borta mot Sunderland den 22 april 1967 var han involverad i en bilkrasch. Skadorna i huvud, bröst och ben var allvarliga och för en stund livshotande.

Noble försökte komma tillbaka till fotbollen men lyckades aldrig fullt ut. Det blev spel i Uniteds ungdomslag men även om kroppen läkte så led han av dubbelseende, vilket omöjliggjorde spel på elitnivå. Ett par år efter bilkraschen avslutade han spelarkarriären, efter inrådan från FA:s medicinska avdelning.

”Jag tvingades ge upp den enda jobb jag hade haft vid 23 års ålder. När den sanningen smälte var det en otrolig smäll och en extremt deprimerande situation,” sa Noble senare.

Men han hade sina positiva minnen också. ”Det är viktigt att komma ihåg att jag var involverad i ett lag som vann titeln, där jag spelade bredvid spelare som Best, Law, Stiles och Charlton. Så mycket ska jag aldrig glömma.”

Efter spelarkarriären försökte Noble sig på tränarutbildning, men det var inte för honom. Senare jobbade han på ett tryckeri.

I slutet av livet led Noble, som så många före detta fotbollsspelare, av demens.

Våra tankar går till Nobles nära och kära.

Vila i fred, Bobby Noble.

Bobby Noble

Född: 18 december 1945, i Reddish, Stockport
Död: 22 augusti 2023
Till United: juni 1961, lärling (proffs december 1962)
Lämnade United: mars 1969, slutade
Matcher/mål: 33/0
Titlar: engelsk mästare 1967