Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Arsenal 2-2
Underläge vändes men segern kastades bort

Manchester United ledde, vände till ledning men kastade bort segern och fick nöja sig med 2-2 mot Arsenal på Leigh Sports Village. Debuterande Melvine Malard såg ut att ha avgjort för United men Cloé Lacasse kvitterade på tilläggstid.

Det var ingen välspelad toppmatch. Framför allt kom inte United upp i önskad nivå. Arsenal visade periodvis klass men de hade också riktigt svaga perioder.

Efter en avvaktande matchinledning gav Stina Blackstenius Arsenal ledningen på matchens första stora chans. Uniteds kvittering var en gåva från Arsenals målvakt, vilket gav Leah Galton öppet mål.

I matchens slutskede skulle United ta ledningen, då inhopparen Melvine Malard stack fram en tå och såg ut att bli matchvinnare.

Men United klarade inte av att försvara ledningen. Cloé Lacasse bjöds på stor yta och måttade ett mäktigt distansskott för att fastställa slutresultatet.

Marc Skinner valde samma startelva som i premiären mot Aston Villa, vilket inte förvånade någon. Vi fick en förändring på avbytarbänken, då Melvine Malard klev in i matchtruppen istället för Irene Guerrero. Arsenal däremot bytte mer än halva elvan jämfört med premiären. Det mest notabla bytet kanske i mål, där Sabrina D’Angelo fick chansen.

Matchinledningen var avvaktande och slarvig från båda lagen. Arsenal hade en tidig möjlighet efter hörna, men Amanda Ilestedt fick inte träff på bollen efter hörna. Måhända var hon avvinkad för offside, det framgick inte i sändningen.

Knappa kvarten är spelad när Arsenal tar ledningen. De hittar fram till Stina Blackstenius i djupled. Hon får ohotat driva fram från vänsterkanten och sedan vika in för ett avslut som lämnar Mary Earps chanslös. Uniteds högerback Hannah Blundell agerar svagt där och ser inte alls ut att trivas som högerback.

Uniteds kvittering kommer från ingenstans. Gabby George slår en långpassning mot Leah Galton men den blir för lång och Arsenals målvakt Sabrina D’Angelo kan enkelt… eh… målvakten kan enkelt sparka hål i luften… och Galton lämnas med öppet mål. En dundertavla av målvakten som fick chansen sedan Manuela Zinsberger underpresterat i premiären.

Leah Galton utnyttjar målvaktens misstag.

Återstoden av halvleken är mestadels ett ställningskrig. Arsenal har ett bra läge men Millie Turner avvärjer med en viktig nick.

Inledningen på andra halvlek är Uniteds bästa period i matchen. Det ger oss bland annat ett bra läge för Geyse, men hennes avslut går tätt utanför bortre stolpen.

Sedan tar Arsenal över spelet mer och mer. Turner visar återigen prov på bra försvarsspel då hon bryter framför Victoria Pelova. Sedan har den före detta Unitedspelaren Alessia Russo tre avslut. Det första är en svag nick, som Earps tämligen enkelt kan rädda. På det andra gör Earps en utmärkt benparad medan det tredje går klockrent i stolpen. På den sista chansen hade Frida Maanum annars ett ännu bättre läge initialt, men hon agerar svagt.

Istället är det United som ska ta ledningen. Uniteds tre inhoppare kombinerar. Först vinner Rachel Williams tillbaka bollen, varefter Hinata Miyazawa nickar framåt på chans. Här agerar Arsenals mittförsvar passivt och då kan Melvine Malard sträcka fram en lång tå och göra mål.

Vi trodde att Melvine Malard blev matchvinnare…

Malard hade blivit inbytt för sin Uniteddebut bara några minuter tidigare. Hon gjorde mål andra gången hon rörde bollen som Unitedspelare.

Men Malard skulle inte bli matchvinnare. United kunde inte försvara ledningen. Laget var tröttkört och det förbluffar att Marc Skinner inte gjorde något defensivt byte.

Arsenal gör ett mål som blir bortdömt för offside och sedan testar Katie McCabe från distans utan lycka.

Kvitteringen kommer på nästa avslut från distans. Cloé Lacasse tar emot bollen en bit utanför offensivt straffområde. Gabby George och Hayley Ladd ger henne för stor yta och hon måttar ett mäktigt avslut som lämnar Earps chanslös.

…men Cloé Lacasse kvitterade.

Sammantaget är det en dålig prestation av United. Bara stundtals visar vi vilken kvalitet som finns i det här laget. Arsenal fick kontrollera matchbilden över 90 minuter. Som matchen utvecklade sig är den omedelbara känslan att United kastade bort segern men i ärlighetens namn förtjänade United inte att vinna.

Vi kan se glaset som halvfullt och säga att vi borde ha vunnit mot en titelkandidat trots att vi spelade dåligt. Vi kan se glaset som halvtomt och säga att vi kastade bort segern och att vi var sämre än Arsenal.

Slutet är bittert. Gabby George och Hayley Ladd går bort sig på kvitteringen. Men felet är egentligen systematiskt. I hela sekvensen ligger United på efterkälken. Motståndarna får hela tiden stora ytor med bollen. Känslan är att United är tröttkörda. Det är förbluffande att Marc Skinner inte gör något defensivt byte. Vårt centrala mittfält förlorar kampen och det är märkligt att både Katie Zelem och Hayley Ladd spelar 90 minuter. Även på ytterbacken hade det varit önskvärt med ett byte.

Framför allt Hannah Blundell hade stora problem, egentligen matchen igenom. Förra säsongen var hon generellt sett mycket bra som vänsterback. Nu spelar Blundell högerback och då hon är högerfotad borde det vara hennes naturliga position. Men hon ser inte alls ut att trivas där. Hon hade stora problem mot Kirsty Hanson i premiären och hon hade stora problem ikväll också.

Bättre i United var de båda mittbackarna Maya Le Tissier och Millie Turner. De offensiva spelarna presterade också bra, även om de hade mindre boll än önskvärt. Ella Toone noterades inte i målprotokollet men  visade klass de gånger hon rörde bollen. Toppforwarden Geyse saknade det avgörande momentet men känslan är att hon är hon är redo att explodera när som helst. Yttrarna Lucía García och Leah Galton jobbar stenhårt och känns ständigt farliga när de har bollen.

Vi måste förstås nämna inhopparna också. Melvine Malard var inte med i matchtruppen i premiären och lyssnar vi på vad Skinner har sagt är hon ännu inte helt matchfit. Men hennes inhopp var mycket lovande. Målet är opportunistiskt. Utöver det visar hon prov på god bollkontroll vid något tillfälle och hon imponerar med sitt defensiva arbete. Känslan är att det kan bli mycket bra när hon har blivit varm i kläderna. Om kvällens halva halvlek är en rättvis bild av hennes kvalitet kommer hon att tvinga sig in i startelvan.

Även Hinata Miyazawa imponerar och hon ligger bakom Malards mål. Idag kom hon in som offensiv mittfältare istället för Toone. Mot ett lag som Arsenal finns det nog inte plats för både Miyazawa och Toone på mittfältet, men mot svagare motstånd borde det göra det. Annars är Miyazawa förmodligen användbar även som ytterforward.

Nästa uppgift för United är Champions League-kval mot Paris Saint-Germain. Vi börjar hemma på tisdag kväll.

Målen

Manchester United – Arsenal 2-2 (1-1)

Women’s Super League, 6 oktober


0-1 (14  ) Stina Blackstenius
1-1 (27  ) Leah Galton (George)
2-1 (81  ) Melvine Malard (Miyazawa)
2-2 (90+3) Cloé Lacasse


Uniteds lag: Earps; Blundell, Le Tissier, Turner, George; Ladd, Zelem; García (Malard 76), Toone (Miyazawa 76), Galton; Geyse (Williams 72)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK