Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Paris Saint-Germain - Manchester United 3-1 [totalt: 4-2]
Europaäventyret tog slut på första hindret

Manchester United förlorade med 3-1 borta mot Paris Saint-Germain och därmed är lagets Europaäventyr över. Uniteds fall blev att laget släppte in ett mål direkt efter Lisa Naalsunds kvitteringsmål. Vi kan också känna bitterhet, då vi rånades på ett reduceringsmål mitt i andra halvlek.

Precis som på Leigh Sports Village öppnade PSG matchen bäst. Det var emellertid en betydligt jämnare match den här kvällen. Det var ändå PSG som skulle gå till halvtidsvila i ledning, då Lieke Martens utnyttjade en målvaktsretur.

Uniteds kvittering kom direkt efter paus, då Geyse spelade fram till Naalsund.

Laget hade dock knappt hunnit fira klart när PSG återtog ledningen, då Tabitha Chawinga spelade fram till Martens.

PSG utökade till 3-1 genom Sandy Baltimore, efter svagt målvaktsspel av Mary Earps.

United gör ett reduceringsmål genom Leah Galton men det blir bortdömt sedan PSG:s målvakt lurat domaren att skänka bort en frispark. Horribelt, horribelt domslut.

Domaren dömde bort Leah Galtons mål. Galton fattade ingenting. Det gjorde ingen annan heller.

Marc Skinner valde en väntad startelva. På mittfältet fick Lisa Naalsund, precis som i hemmamatchen, förtroende istället för Hayley Ladd. Som högerytter blev det den här gången Melvine Malard, vilket förpassade Lucía García till bänken. I övrigt idel väntade namn i startelvan. Formationen var emellertid mer en 4-3-3, med Naalsund och Ella Toone framför Katie Zelem, än den 4-2-3-1 som Skinner brukar föredra.

PSG var dominanta från avspark men där första matchen var en anstormning mot Uniteds mål var det betydligt jämnare spel ikväll. Den första stora chansen faller till PSG, då Mary Earps blir rundad. Anfallaren får emellertid bollen för långt ifrån sig och Maya Le Tissier hinner hem för att avvärja. Chansen borde ha avvärjts innan den uppstod, men Earps blev fastfrusen i utkanten av straffområdet.

I första matchen hade Tabitha Chawinga lekstuga mot Hannah Blundell på Uniteds högerkant. Ikväll var det Jayde Riviere som spelade högerback men Chawinga var ånyo ett ständigt problem för United. När PSG tar ledningen sker det sedan hon löpt ifrån Riviere och tvingat Earps till en benparad. På returen håller sig Lieke Martens framme.

United får en utmärkt kvitteringschans kort före paus, då Geyse vinner boll högt. Hon spelar sedan fram till Toone men engelskan avslutar svagt.

Kvitteringen kommer direkt efter paus. Geyse briljerar på högerkanten och hittar Lisa Naalsund i boxen och norskan trycker in bollen i nät.

United fick jubla en gång.

Uniteds glädje sätts omedelbart i halsgropen. Bara 24 sekunder efter avspark ligger bollen i Uniteds mål. Återigen är det Chawinga som ligger bakom målet. Hon tar emot bollen på mittplan, vänder bort två Unitedspelare och tar sig sedan för Le Tissier och spelar sedan in till Martens framför mål.

Geyse och Blundell har kvitteringschanser för United men elva minuter in på andra halvlek är det 3-1 till PSG. Den här gången är det PSG:s högerytter Sandy Baltimore som springer ifrån sin ytterback. Från ingen vinkel alls kan hon sedan lyfta in bollen i mål, efter bedrövligt målvaktsarbete av Earps.

Men PSG svarade med två mål på kort tid.

United ger inte upp och hotar på hörnor och genom Zelem på frispark.

Vi har även en boll i nät, då Leah Galton vinner en nickduell mot målvakten på Zelems precisa inlägg. Tyvärr räknas inte målet, då domaren ger PSG en frispark till skänks. En ren domarskandal.

Då var det fortfarande 20 minuter kvar att spela och vi hade haft en rejäl chans att komma tillbaka in i matchen. Men vi hade behövt det där målet.

United borde ha reducerat med knappa kvarten kvar att spela. Återigen efter en bollvinst av Geyse. Den här gången hittar hon fram till Lucía García men spanjorskan blir obeslutsam och det rinner ut i intet.

På tilläggstid har Galton ett bra läge och Toone prickar stolpen med en cykelspark men det är för lite och för sent.

Över två matcher är det svårt att säga annat än att PSG är det bättre laget. Det är emellertid inte mycket som skiljer lagen åt. Avgörande blir detaljerna, där PSG i slutändan är bättre på att utnyttja sina lägen. En mycket viktig detalj är att vi tycks slappna av direkt efter 1-1 och det utnyttjar PSG omedelbart.

United kan ändå känna stolthet över insatsen över två matcher. Vi håller jämna steg med ett av Europas bästa lag på första försöket. Nu gäller det bara att via ligaspelet ge oss en ny chans nästa år.

Idag känner jag att det är på mittfältet som United förlorar matchen. Vi är mycket slarviga med bollen och slår bort alldeles för många enkla passningar. Lisa Naalsund gör förvisso mål men jag ger henne underkänt och även hennes mittfältskollegor Katie Zelem och Ella Toone är underkända. PSG:s mål kommer sedan deras yttrar sprungit ifrån våra ytterbackar, Jayde Riviere och Hannah Blundell. Vi måste även underkänna Uniteds målvakt Mary Earps, som hittills den här säsongen inte alls framstår som världens bästa målvakt. PSG:s tredje mål får hon bara inte släppa förbi sig och jag tycker att returen hon lämnar före 1-0 är svag.

Bättre i United var mittbackarna Maya Le Tissier och Millie Turner, även om båda kunde ha gjort det bättre före 2-1.

Bäst i United var Geyse, även om hon emellanåt fattar dåliga beslut. Får hon bara rätt på det kan hon bli hur produktiv som helst.

Istället för gruppspel i Champions League väntar nu gruppspel i Ligacupen. Motståndet utgörs av Everton, Leicester, Liverpool och Manchester City. Gruppvinnarna och två av fem grupptvåor gör Chelsea sällskap i kvartsfinalen (Chelsea är klara för kvartsfinal då de spelar gruppspel i Champions League).

Härnäst för United, på söndag klockan 14.00, väntar Everton på bortaplan i ligan. Därefter följer landslagsuppehåll.

Målen

Paris Saint-Germain – Manchester United 3-1 (1-0) [totalt: 4-2]

Uefa Women’s Champions League, omgång 2, 18 oktober


1-0 (17) Lieke Martens
1-1 (47) Lisa Naalsund (Geyse)
2-1 (48) Lieke Martens
3-1 (57) Sandy Baltimore


Uniteds lag: Earps; Riviere (Williams 82), Le Tissier, Turner, Blundell; Naalsund (Miyazawa 65), Zelem, Toone; Malard (García 65), Geyse, Galton


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!