Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Minneskrönika om Sir Bobby Charlton
Utan Sir Bobby Charlton är världen en lite sämre plats

Manchester City v Manchester United - Premier League

När vissa nyheter når oss känns det ibland som att tiden stannar för ett ögonblick. Det är som att miljontals människor blir ett och unisont delar på känslorna som uppstår. Medan jag sitter här hemma i Sverige så vet jag också att människor på andra platser i världen är i exakt samma tillstånd som jag själv.

När nyheten om Sir Bobby Charltons bortgång nådde oss i lördags stannade hela fotbollsvärlden upp. Min första tanke, så även mitt första ord till mig själv, var kort och gott: “nej”.

“Nej.”

När jag sitter med den här texten lite mer än ett dygn efter beskedet är det fortfarande svårt att sätta ord på allt. Vissa händelser bringar så pass stor magnitud att ord inte räcker till, eller helt enkelt saknar kraft.

Ett “nej” var det mest kraftfulla jag fick ur mig i lördags, och det är i någon mån fortfarande det. Men det går naturligtvis att utveckla, även om ord – som jag skrev – kanske inte räcker till.

Fotbollsvärlden har förlorat en av de största i historien.

Manchester United har förlorat en av de största i klubbens historia.

Världen har förlorat en gentleman.

Att Sir Bobby Charlton var en fantastisk fotbollsspelare och en av de bästa i sin generation råder inga som helst tvivel om. Det säger så klart sig självt att jag i mitt snart 30-åriga liv aldrig har upplevt Sir Bobby Charlton spela fotboll. Följaktligen borde jag väl också sakna ett visst mandat att uttrycka mig alldeles obehindrat om hans storhet som fotbollsspelare?

Förmodligen. Men ingen kommer protestera mot att jag stämmer in i en samstämmig kör. Det kommer fortfarande låta likadant.

Vi behöver därför inte heller dyka ner i hans siffror och titlar. Över 750 matcher för Manchester United, tre ligatitlar, en FA-cuptitel, Europacupseger, guldbollen, och över 300 mål i karriären.

Just det, vi slänger in ett VM-guld också.

Ni fattar.

Det Sir Bobby Charlton uträttade på planen med Manchester United och England var något alldeles enastående.

Men anledningen till att jag inte vill stanna upp allt för mycket vid siffror och titlar är att de inte nödvändigtvis definierar personen. I Sir Bobby Charltons fall har det naturligtvis inte gjort honom något ont. Snarare tvärtom.

Det som bekymrar mig i dagens värld är att många använder just själva utövandet av sporten och siffror i kolumner för att mer eller mindre helgonförklara fotbollsspelare.

Och som vi tyvärr även ser allt oftare nuförtiden, att fotbollsspelare verkar bli alltmer priviligierade och tycks kunna beviljas immunitet i såväl allmängiltig som rättslig mening.

Idag har jag inga problem med att säga att fotbollen var bättre förr och att mitt intresse gradvis svalnar. Inte för spelet i sig, men för utövarna och allting runtomkring. Kanske delvis för att det inte finns några gentlemän kvar därute längre. Inga gentlemän som Sir Bobby Charlton.

För ärligt talat, den som tycker att valfri fotbollsspelare idag också verkar vara en intressant människa har fel. (Okej, det kanske finns något undantag.)

Så klart har det funnits mer intressanta namn genom fotbollshistorien än Sir Bobby Charlton. Och för att bara hålla oss till Manchester United så går förmodligen namn som George Best, Eric Cantona, och David Beckham före.

Med det sagt var Sir Bobby Charlton inte alltid helt lätt att ha och göra med som spelare, både på och utanför planen. Han kunde ha synpunkter och var inte rädd för att lägga fram dem om det behövdes. Det gjorde också att han inte var helt uppskattad bland vissa lagkamrater, till exempel George Best och Denis Law, som han trots det skördade stora framgångar med.

Någonstans tror jag att du dessutom får en ödmjuk inställning till livet och vad du har runtomkring dig. Med de han tävlade och spelade med kunde han ställa krav och vara hård, det eftersom de var vinnare allihopa. Mot de yngre förmågorna i laget kunde han däremot om vara omhändertagande och se till att de fick goda förutsättningar.

Sir Bobby Charlton var en respekterad man och mån om människor. Är du det får du också mycket tillbaka. Det tog inte lång tid innan fotbollsvärlden hade uppmärksammat Unitedlegendarens bortgång, såväl från profiler till de allra största klubbarna.

Sir Bobby Charlton kom väldigt långt med att vara en fantastisk fotbollsspelare.

Han tog det ännu längre med att vara en respekterad gentleman.