Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Manchester City
En match där flax inte kommer att räcka

Trots tre vinster på de tre senaste matcherna så är snacket fortsatt negativt om United. Detta är ganska förståeligt när man tittar på prestationerna i dessa matcher. Vi har kommit undan turligt mot lag som Köpenhamn och Brentford, nu väntar ett motstånd där det inte räcker med tur. Den blåa sidan av stan har dock inte heller haft sin bästa period och ifall vi vaknar till på hemmaplan, ja då kan allt hända.

Manchester United

Det är svårt att gå in i ett Manchesterderby med stora förhoppningar som Unitedsupporter efter hur spelet på planen har sett ut den senaste tiden. Resultaten har gått vår väg tack vare McTominays målöga, Maguires huvud och plötslig Onana-briljans. Visst kan vi även slå Man City med hjälp av McTominay, vi har ju gjort det förr, men sannolikheten är svår att lita på. Medans det inte skiljer mycket på dessa två lag resultatmässigt över de senaste fem matcherna så vet alla observanta att Manchester City är många nivåer bättre än Ten Hags gäng. Vi kommer att raskt behöva nå deras nivå om vi inte vill bli förnedrade igen, närliggande historia går inte i vår favör. Nu ska jag såklart inte låta för negativ, vi slog ju faktiskt Man City på Old Trafford förra säsongen. Vi var såklart i mycket bättre form då men i matcher som dessa så brukar ju form spela en mindre roll.

Tittar vi på laget som Erik ten Hag kommer att ställa upp med så hittar vi såklart Andre Onana mellan stolparna, senaste gången som han mötte Man City så var han planens bäste i en Champions League final. Straffräddningen senast mot Köpenhamn betyder även att vår fortfarande nya målvakt går in i derbyt med huvudet högt. En annan som har ett huvud som är högt är Harry Maguire. Förra kaptenen har fått kliva in efter skador på Lisandro Martinez såväl som Raphael Varane och man måste säga att han gjort ett bra jobb, kanske framförallt offensivt, men ändå. Den nämnde fransmannen är tack och lov tillbaka från skada, hans lugn och kvalite är ovärdeligt i en match som denna. Sergio Reguilon är även han skadefri igen och kommer definitivt starta imorgon. Diogo Dalot på högerbackspositionen är också en självklarhet.

Mittfältet blir lite av en huvudvärk för Ten Hag att välja. Casemiro är tillbaka efter skada och avstängning, frågan är vem som kommer att spela brevid honom. Jag som många andra hade helst viljat se Casemiro tillsammans med Amrabat då defensiv förmåga på mitten blir mycket viktigt ifall vi vill ha en chans mot en offensiv maskin som Man City. Någon säger mig dock att Scott McTominay har lyckats spela sig in i startelvan efter tre mål på sina två senaste Premier League matcher. Jag tror att ingen trotsar att McTominay kan göra mål, men skotten har haft många defensiva missar som kommer att kosta ifall det händer mot City. Bruno Fernandes är såklart given i startelvan, vilket förmodligen betyder ännu en bänkning för Mason Mount. Jag vet faktiskt inte riktigt vad planen är med Mount men det är svårt att se honom ta en plats imorgon.

McTominays målform kan ge honom en startplats i derbyt.

Frontlinjen blir nog densamma som de senaste två matcherna med Antony, Rashford samt Rasmus Höjlund. Vi fortsätter att hoppas att det någon gång lossnar för Marcus Rashford. Säsongsinledningen har inte alls varit bra för 25-åringen men det är ofta bara ett viktigt mål som saknas för att få igång honom, Ten Hag vet detta och kommer nog att fortsätta med honom i laget.

Möjlig startelva:

Manchester City

Efter en trippelvinnande säsong 2022/23 så har Pep Guardiolas maskin till fotbollslag fortsatt ånga på i vanlig ordning. Det går snabbt att se till förlusterna mot Newcastle, Wolves och Arsenal för ett sätt att motivera Man City som ett lag i lite svajig form och medans det såklart finns lite sanning i det så tar de ljusblå den korta resan över staden med gott självförtroende. Saknaden av spelare som Kevin de Bruyne och Rodri kommer att kännas av i varje lag men den sistnämde är nu tillbaka och sedan dess har laget bara vunnit igen. Man City ligger i nuläget fem poäng bakom ligaledande Tottenham. En vinst imorgon skulle göra mycket för lagets jakt efter en fjärde raka ligatitel.

Det fanns ingen Ederson i sikte förra helgen när Man City mötte Brighton men efter en start i Champions League så förväntas brassen vara tillbaka i elvan imorgon. Det är alltid lite klurigt att lista ut vad Pep tänker med sin backlinje. Kyle Walker är ett säkert kort då han blir Rashfords främsta motståndare på kanten. Manuel Akanji var målgörare för City i veckan men är avstängd inför morgondagens match, därför så kan vi förvänta oss Ruben Dias och Josko Gvardiol i backlinjen tillsammans med Walker. Rodri är som sagt tillbaka i spel för Man City, han är lagets kanske viktigaste kugge. John Stones modifierades till någon slags mittfältare förra säsongen och vi kan därför förvänta oss engelsmannen brevid Rodri på det där mittfältet.

Det offensiva mittfältet lär bestå av Bernardo Silva och Julian Alvarez. Pep Guardiola har lyckats klämma in argentinaren i startelvan denna säsong och det blev mål senast mot Brighton. Vi hittar fler kreativa förmågor på kantpositonerna, Phil Foden känns som en given startspelare till höger medans jag tror att Jeremy Doku kommer att belönas för sin fina form med en startplats i derbyt. Jack Grealish kan starta men blir annars ett vapen från bänken. Forward blir såklart målmaskinen Erling Håland, normannen har faktiskt kritiserats lite för sin måltorka i stora matcher. Vi får hoppas på mer att den statistiken även efter morgondagen.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongen så vann båda lagen sina hemmaderbyn, Manchester City finns dock det sista skrattet då de vann FA Cupfinalen med 2-1.

Manchester United har vunnit två av de fem senaste matcherna mot Man City på Old Trafford.

Visste ni att…

 • Sedan 2015 så har endast tre derbyt slutat med ett likaresultat, alla de matcherna slutade 0-0
 • Förra säsongens derbyvinst på Old Trafford var Uniteds första sedan mars 2020, den sista matchen innan fotbollen stängdes ner på grund av Covid-19.

Matchinformation

Manchester United
Manchester City
Turnering: Premier League, omgång 10
Tid: Söndagen den 29 oktober 2023, 16.30
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Martínez (skadad, december)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Casemiro (matchform)
 • Wan-Bissaka (matchform, liten chans)
FORM
V26/9C PalaceHLC3-0
F30/9C PalaceHPL0-1
F3/10GalatasarayHCL2-3
V7/10BrentfordHPL2-1
V21/10Sheffield UBPL2-1
V24/10FC KøbenhavnHCL1-0

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • De Bruyne (skadad, januari)
 • Akanji (avstängd, en match)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
F27/9NewcastleBLC0-1
F30/9WolvesBPL1-2
V4/10RB LeipzigBCL3-1
F8/10ArsenalBPL0-1
V21/10BrightonHPL2-1
V25/10Young BoysBCL3-1

United mot Man City

Totalt:19078-53-59272-266
Hemma:9543-28-24150-120
Premier League:5225-9-1876-74
SENASTE MÖTENA
F2022-03-06BPL1-4
F2022-10-02BPL3-6
V2023-01-14HPL2-1
F2023-06-03NFA1-2
SENASTE HEMMAMATCHER
O2020-12-12HPL0-0
F2021-01-06HLC0-2
F2021-11-06HPL0-2
V2023-01-14HPL2-1
Res med oss till Manchester!