Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför F.C Köpenhamn - Manchester United
Rimliga odds på danskt målfirande

Då var det dags att åka till Danmark och försöka ta en andra trea i Champions Leauge. Uppgiften är inte enkel, snarare tvärtom. Köpenhamn är bra i parken och det var ingen direkt utskåpning senast på Old Trafford. Det känns som en extremt tjatig upprepning men nog måste laget lyfta sig rejält för att komma vinnande från området Østerbro i den danska huvudstaden.

Undertecknad flyttade grejer under matchen mot Fulham och följde därför matchen endast via audio på MUTV. Det kändes tungt där i andra halvlek när rösterna höjdes och “brilliant save” av Onana var det enda man hörde. Hur ska den här säsongen sluta tänkte man för fyrtinioende gången. Sedan kom då den på senare tid grovt underpresterande lagkaptenen med ett ögonblicks briljans. Det räckte för tre poäng. Men hur länge kan det hålla på såhär?

Manchester United

United fick förra veckan respass ur ligacupen och vid förlust eller oavgjort (vågar jag påstå) mot Köpenhamn är risken tämligen överhängande att det blir respass även i Champions League innan åttondelsfinalerna. Nu ska vi såklart försöka vara positiva. Om laget lyckas aktualisera den potential som vi vet ligger latent i vissa spelare tillsammans med en portion McTominay-glöd, så kan det gå vägen. Men i ärlighetens namn finns det mycket att undra över, inte minst när man ser farten i lagen ovanför.

Det mest överhängande är offensivens oförmåga att göra mål. jag skulle helst se att spelare som Mainoo, Pellistri, Hannibal och inom kort Amad får mer speltid. Jag tror det kunde göra gott för det berömda DNA:t  även om det såklart är svårt att ställa upp med hela reservlaget på samma gång. Mognaden saknas, det har vi sett på Hannibal inte minst. Till morgondagens match vill vi i alla fall inte se Antony från start, eller hur?

Vi vet sedan tidigare att Casemiro inte kommer till spel och i övrigt är det ungefär samma skadeläge som tidigare. Dags för Mainoo?

Den jag tycker borde få starta snart är Mason Mount även om oddsen på det ser höga ut. Belackarna menar nog att det dyra inköpet inte alls presterat när han fått chansen, men jag menar att Mount hade en lovande formkurva innan han av någon anledning blev förpassad till bänken. Det är svårt att förstå.  Är även Mason Mount drabbad av någon disciplinåtgärd? Knappast. Hur som helst, det känns som bänkningen tagit udden av det spel som han visade mot Galatasaray hemma, där en gnutta mer flyt hade kunnat leda till flera mål från den forne Chelsea-spelaren.

Nu lär nog både Eriksen och het-McTominay finnas i startelvan så Mount kommer sannolikt att få nöta bänk igen om inte Fernandes går ut till höger. Även Amrabat kan gå före Mount som det ser ut nu. Jag gissar ändå att Pellistri kan få chansen från start mot danskarna och att Fernandes tar sin ordinarie roll. Antony börjar på bänken.

Mittbackspar kan vi bara gissa vilt då Ten Hag verkar tveksam till att spela Varane och Maguire tillsammans. Jag tippar ändå de båda på basis av Maguires hyfsade form och Varanes erfarenhet av Champions Leauge. Reguilon eller Dalot? Tärning. Sedan tror jag vi behöver båda våra danskar i form, för då avgör någon av dem!

Möjlig startelva:

 

F.C Köpenhamn

Våra danska bröder har ingen rolig statistik mot engelska lag i cupspel. Ändå minns såklart alla rödvita segern mot just United med 1-0 hemma på parken säsongen 2006/2007. Den gången var det svenske Marcus Allbäck som förstörde Uniteds kväll. Låt oss hoppas att vi inte får se en svensk succé denna gång. Därefter har det dock varit tufft och segerlöst för danskarna mot engelska lag, men poäng brukar de allt som oftast ta på hemmaarenan.

I CL-gruppen såhär långt har danskarna förlorat knappt hemma mot Bayern München, spelat oavgjort mot Galatasaray och snöpligt då förlorat mot United senast. I matchen mot Bayern höll laget länge stången efter mål av Lucas Lerager. Det dröjde till matchminut 83 innan tyskarna avgjorde. Revanschlustan för båda förlusterna lär vara hög och det gäller för United att inte låta Köpenhamn ta kommandot som senast.

Sedan Onana förstörde Köpenhamns kväll på Old Trafford har laget vunnit tre raka matcher i den danska ligan. Senast städade man av Randers med 4-2 och där blev både Victor Claesson och Jordan Larsson målskyttar. Köpenhamn leder ligan strax före Brøndby.

Laget saknar bland annat Willam Clem och Birger Meling och målfarlige Mohamed Elyounoussi är tveksam inför morgondagen efter att missat matchen senast. På mittfält finns sannolikt stabila Ramsus Falk och Lucas Lerager. Framåt kan vi få se både Larsson och Claesson, tror jag.

Höjlund-bröderna Oscar och Emil pockar också på för spel även om konkurrensen nog är lite väl tuff för båda att starta. Oavsett så är det rimliga odds på att en dansk avgör matchen.

Möjlig startelva:

 

Historik

Manchester United och F.C Köpenhamn har mötts 5 gånger och United har gått segrande ur striden fyra av dem. Men uddamål och täta matcher är mer regel än undantag. Undantaget kom i Champions Leauge 2006/2007 när United vann på hemmaplan med 3-0 efter mål av O’Shea, Scholes och Kieran Richardson.

Visste du att…

 • Marcus Allbäck, den gamle Örgryte-legendaren gjorde 34 mål i Köpenhamn under perioden 2005-2008 på 85 spelade matcher.
 • United har endast vunnit en av de senaste sju bortamatcherna i Champions Leuage, dock har laget fin statistik just i Danmark historiskt sett.
 • Bruno Fernandes sänkte Köpenhamn i Europa Leuage 2020 med straffmål på övertid.

Matchinformation

FC København
Manchester United
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 4:6
Tid: Onsdagen den 8 november 2023, 21.00
Plats: Parken, Köpenhamn
Domare:
Teve: TV4 Play/Telia

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Casemiro (hamstring, inget datum)
 • Van de Beek (spelklar (england), inte registrerad (cl))
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Martínez (skadad, december)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Rashford (skadad, stor chans)
 • Lindelöf (sjuk, stor chans)
FORM
V7/10BrentfordHPL2-1
V21/10Sheffield UBPL2-1
V24/10FC KøbenhavnHCL1-0
F29/10Man CityHPL0-3
F1/11NewcastleHLC0-3
V4/11FulhamBPL1-0

FC København

Skador och avstängningar:

 • Clem (fot, slutet december)
 • Khocholava (knä, slutet januari)
 • Meling (muskel, slutet november)
Tveksamma:

 • Boilesen (skadad)
 • Cornelius (skadad)
 • Elyounoussi (skadad)
FORM
F3/10Bayern MünchenHCL1-2
O8/10AGFBligan1-1
V21/10Vejle BKHligan2-1
F24/10Man UnitedBCL0-1
V28/10Hvidovre IFHligan4-0
V5/11RandersBligan4-2

United mot FC København

Totalt:43-0-15-1
Borta:10-0-10-1
Champions League:32-0-14-1
SENASTE MÖTENA
V2006-10-17HCL3-0
F2006-11-01BCL0-1
V2020-08-10NEL1-0
V2023-10-24HCL1-0
SENASTE BORTAMATCHER
F2006-11-01BCL0-1
Res med oss till Manchester!