Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: FC Köpenhamn - Manchester United 4-3
En svensk kniv i hjärtat

En makalös comeback från de danska mästarna som knappt går att regissera var det vi möttes av ikväll, signerad svensken Roony Bardghji, som med sitt mål sätter ganska stora käppar i Uniteds Europahjul. Om vi överhuvudtaget går vidare från gruppen nu är ett stort om.

Vad ska man säga? Om det är något lag som såklart ska få erfara ett sånt här öde så är det den här säsongens Manchester United. Det känns inte som att något kan gå rätt till. Vi kan klaga på domarbeslut hur mycket som helst, men faktumet är att spelplanen i andra var det som fällde United ikväll. Och med spelplanen kanske chansen till gruppavancemang. Det ser nämligen ganska mörkt ut nu.

Man kan diskutera om det är rött kort på Rashford, och straffar på handssituationer som de vi såg ikväll blir alltid lite löjeväckande. Men jag förväntade mig inte att laget skulle lägga sig så platt i andra halvlek. Visst är vi 10 man, men att spela med 10 man är ett tveuddat svärd; du är mer sårbar för anfall, men eftersom du är mer sårbar för anfall måste du också anfalla. För ett insläppt mål med 10 man är en otroligt brant uppförsbacke. Och det var precis det som hände ikväll. Ett United som nöjde sig med att försöka försvara en hel halvlek för att bevara ett 2-2 resultat mot FC Köpenhamn i en avgörande Europamatch, tills försvaret inte räckte till och svensken Bardghji, precis som landsmannen Allbäck 2006, sänkte United på Parken. Det är ärligt talat ganska pinsamt.

Och det sticker extra i ögonen att kolla upp på matchklockan och se 4-3 till FC Köpenhamn när den sista tilläggstiden rinner ut i intet. För den första halvtimmen var förmodligen den bästa fotbollen United har spelat på hela säsongen. Men det faktumet är helt oviktigt när laget fallerar så enkelt under press. Jag är beredd att säga att Köpenhamn gjorde en väldigt bra insats i andra halvlek, men jag är också beredd att säga att United gjorde en bedrövlig sådan. Det måste utkrävas mer av 11 män som spelar för Manchester United. Något måste ske den här säsongen innan det är alldeles för sent. Innan en till turnering halkar ur händerna.

André Onana: 5

Behöver sågas för Köpenhamns tredje mål där han släpper in alldeles för lätt vid egen stolpe. Kunde gjort bättre även på första målet.

Aaron Wan-Bissaka: 7

Otroligt saknad på sin högerbacksposition och gör en väldigt bra insats, särskilt briljant på första målet. Stänger ner Köpenhamns vänsterkant tills han inte kan det längre.

Jonny Evans: n/a

Utbytt 15′. Klev av skadad. Förhoppningsvis är allting bra med veteranen.

Harry Maguire: 5.5

Gör en bra insats innan utvisningen och stundvis efter, men måste belastas för det matta försvarsspelet i slutet av matchen. Vad ska man säga om straffen? Den nya handsregeln kommer alltid åter i debatten, och i det där läget kan jag inte riktigt klandra honom. Kommer aldrig riktigt få grepp om sådana där beslut.

Diogo Dalot: 6

Gör en sylvass insats i första halvlek, och en ganska bra överlag i andra. I offensiven i synnerhet glänste Dalot idag. Verkade veta vad han skulle göra av bollen i alla lägen. Betyget sänks redigt efter mycket tamt försvarsspel på Köpenhamns två avgörande mål.

Scott McTominay: 5

Gör sitt jobb och det väl i första men sätter inte prägeln i andra där han mest blir en statist i dramat.

Christian Eriksen: 7

Utbytt 46′. Njuter av rollen som dirigent i första halvlek och gör det med bravur. Hade förmodligen behövts i andra.

Bruno Fernandes: 5

1 mål. Gediget jobb i pressen och vinner bollen som leder till 2-0 målet. Men lyckades inte med något framåt överhuvudtaget i andra och Uniteds offensiv tynar bort. Som kapten är han en av de som bär de yttersta ansvaret.

Marcus Rashford: 5

Utvisad. Givetvis inte meningen från Rashford och väldigt strängt, men det är i sådana fall regelboken det är fel på, tyvärr. Bara ofantlig jäkla otur. Verkade kanske ha hittat lite av spelhumöret också innan utvisningen vilket gör så att beslutet smakar ännu beskare i munnen.

Alejandro Garnacho: 5

Springer och deltar i spelet mycket i första, men tynar bort helt i andra där Uniteds offensiv är stundtals helt och hållet tandlös. Relegeras till en småspringare i andra halvlek.

Rasmus Højlund: 8

2 mål. Utbytt 84′. Vårt danska stjärnskott slår till igen med två baljor, och det borde såklart räcka till ikväll. Var till och med nära att slå till med tre, och kroppsspråket på Højlund bådar gott. Snarare än att sakta ner vill han bara göra ett mål till. Kan bli hur bra som helst. Bara otroligt tråkigt att alla av Højlunds mål i gruppspelet är helt onödiga: alla matcher han har gjort mål i har nämligen resulterat i 0 poäng. Trist.

Raphael Varane: 5.5

Inbytt 15′. Gör det inledningsvis stabilt i försvarsspelet, men går att klandra på 2-2 målet och är en del av hönsgården som ränner i Uniteds straffområde den sista halvtimmen. Borde med sin rutin leda vägen, men icke.

Sofyan Amrabat: 4

Inbytt 46′. Sätter inte sin prägel på matchen överhuvudtaget. Kolliderar med egen spelare på stopptid när en säsongsviktig ledning ska försvaras. Behöver börja leverera.

Mason Mount: n/a

Inbytt 84′. Man undrar ju vad Mason har gjort Ten Hag egentligen? Det måste finnas en förklaring.

Erik ten Hag: 4

Patetisk spelplan i andra halvlek. Jag kräver inte att man på cruyffianskt manér byter in anfallare för att försvara en ledning, men att ha något slags offensivt spel borde vara ett krav även på ett fotbollslag med 10 man. Det slutade med att man mest satt och vänta på att Köpenhamn skulle göra mål, för man visste att det skulle komma.

Det är ett i efterhand dåligt beslut att plocka av Eriksen, som var en av våra bästa spelare i första halvlek. Att byta in Mason Mount med mindre än 10 minuter kvar är en riktig ögonbrynshöjare. Fanns det alltså ingenting fel med spelet innan den 84:e minuten? Förändringarnas vindar blåste inte alls över Parken alltså? Det måste varit vindstilla runt Ten Hag i vilket fall för det slutade med att Unitedbussen bogserades. Köpenhamn punkterade matchen och med lite otur även den här säsongens Europaspel.