Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Luton Town
Oproportionerligt låga förväntningar

Det är dags för den sista omgången innan landslagsuppehållet, och med en bitter förlust färsk i minnet har förväntningarna på Manchester United nått ett lågvattenmärke. Att vinna mot ett Luton som bara skrapat ihop en seger på hela säsongen borde inte kännas helt osannolikt, men med hur det är ställt i klubben för tillfället ska man inte ta något för givet. Förväntningarna imorgon är oproportionerligt låga.

Manchester United

Kraven på United är fortfarande höga förstås. Förväntningar däremot är något helt annat. Och när det kommer till förväntningar är det svårare att styra själv vad man tycker, utan man får lyssna på magkänslan. Och magkänslan säger att ingen match just nu känns särskilt säker på förhand. Luton, som bara tagit två poäng på de senaste fem matcherna, är inget undantag till den känslan.

Efter ett haveri senast i Köpenhamn är United hemma igen på bekant mark. Men inte ens bekant mark ökar förväntningarna för mig, för United har bevisat i år att de kan vara hopplösa både borta och hemma, och borgen på Old Trafford har förvandlats till ett korthus. Men om vi ska hitta ett glimmer av hopp inför imorgon kan vi gå till klipprummet och klippa ut den sista timmen av matchen mot Köpenhamn och bara kolla på den första halvtimmen istället. För kan United åter igen visa upp den spelglädjen de hade då så skruvas förväntningarna upp ett snäpp helt plötsligt. Har man gjort det en gång borde man ju kunna göra det igen, eller? Det som oroar är väl att om något går fel imorgon som ett tidigt baklängesmål, en utvisning eller vad som helst så kommer det här laget lägga sig platt, precis som man gjorde mot Köpenhamn.

Kollar vi på startelvan förväntar jag mig inte många förändringar, men det känns som att Reguilon åter kan vara aktuell för en plats på vänsterbacken imorgon. Jag skulle gärna se lite rotationer för att chansa lite innan man samlar tankarna under uppehållet, men att Mainoo eller Mount får starta ser jag tyvärr som osannolikt. Jag kan sträcka mig till att Pellistri kan få chansen på högerkanten mot sådant här motstånd. Eller får Antony chansen igen?

Så vad ska vi förvänta oss ute på plan imorgon? Med det kniviga läget i tabellen hoppas jag mest bara på tre poäng, och inte mycket mer. Att United inte kan dominera en match eller ha någon spelidé har vi sett gång på gång den här säsongen, men vid några tillfällen har de ändå lyckats vinna. Och mot det här Lutonlaget ska man bara plocka hem tre pinnar.

Möjlig startelva:

Luton Town

Luton är i topp igen efter att ha spenderat 30 år utanför Premier League. Och Luton verkar vara en av de där visorna som återupprepar sig ganska ofta; ett bra lag i Championship, men ett lag som klart och tydligt inte rustat sig tillräckligt för att möta klasskillnaden i finrummet. Det speglar sig i att man bara har lyckats vinna en gång på hela säsongen (en uselhet de i och för sig delar med tre andra lag).

Men Luton lyckades göra deras senaste match mot Liverpool väldigt spännande. Unitedprodukten Tahith Chong lyckades spräcka nollan sent på Kenilworth Road, men tyvärr så lyckades bortalaget kvittera på stopptid. Luton bjöd på en riktig kampinsats mot ett betydligt bättre lag, något som kanske inte bådar gott för Uniteds del. Men kanske var den matchen undantaget snarare än den nya regeln? För som sagt så har inte Luton lockat till sig många nya beundrare den här säsongen. Delvis har man dragits med lite skadebekymmer, där både Burke och Andersen är borta, och vänsterbacken Bell är tveksam. Alla är regelbundna i backlinjen, så istället har man på senare tid förlitat sig på Gabriel Osho och den väldigt välbekanta Teden Mengi, som den senaste månaden har fått göra sina första matcher i en Lutontröja.

Offensiven har gått trögt för Lutons del, och man snittar strax under ett mål per match (förvisso inte mycket sämre än United). Anfallaren Adebayo som brukar agera inhoppare har fått lite känn den senaste tiden, med två mål de senaste fem matcherna. Ordinarie anfallaren Carlton Morris har slått till tre gånger i ligan, dock med två straffmål. Generellt är Luton ett tålmodigt offensivt lag som gärna skapar mycket längs ytterkanterna, men de har ofantligt svårt att få in bollen i mål. I kombination med ett försvar som läcker så har förlusterna staplats på rad. Men mentaliteten i laget är uppenbart starkt och flera gånger den här säsongen har man lyckats komma tillbaka från underlägen och skrapa ihop ett resultat. Att Luton ger oss en match skulle jag säga är att förvänta sig.

Möjlig startelva:

Historik

United och Luton Town har mötts 40 gånger i historien, och föga förvånande har United ett stort övertag med 29 segrar och endast 4 förluster. Vi får gå tillbaka till 1987 för den senaste gången Luton lyckades vinna (säsongen då Luton landade på sjunde plats i första divisionen, deras bästa placering någonsin), och den enda hemmaförlusten för United var på 1800-talet.

Visste ni att…

 • 13 spelare har spelat för båda lagen? Två av dessa kan få speltid imorgon, medan Europamästaren John Aston kanske är den kändaste bland dessa tretton.
 • Trots sin närhet till London så har Luton historiskt mer gemensamt med en nordlig industristad? Luton var tidigare känd för sin industri, och Luton Towns smeknamn “The Hatters” kommer från faktumet att Luton producerade som mest 70 miljoner hattar per år.
 • Luton har vunnit en stor trofé i sin historia? Närmare bestämt ligacupen 1988, då man besegrade Arsenal i en legendarisk final på Wembley.

Matchinformation

Manchester United
Luton Town
Turnering: Premier League, omgång 12
Tid: Lördagen den 11 november 2023, 16.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Graham Scott
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Evans (skadad, inget datum)
 • Casemiro (hamstring, årsskiftet)
 • Martínez (skadad, årsskiftet)
 • Malacia (skadad, inget datum)
 • Amad (knä, inget datum)
 • Shaw (muskel, inget datum)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V21/10Sheffield UBPL2-1
V24/10FC KøbenhavnHCL1-0
F29/10Man CityHPL0-3
F1/11NewcastleHLC0-3
V4/11FulhamBPL1-0
F8/11FC KøbenhavnBCL3-4

Luton Town

Skador och avstängningar:

 • Andersen (lår, januari)
 • Potts (hamstring, slutet januari)
 • Burke (lår, januari)
 • Berry (vad, slutet november)
 • Sambi Lokonga (lår, slutet november)
Tveksamma:

 • Bell (lår)
FORM
V30/9EvertonBPL2-1
F3/10BurnleyHPL1-2
F7/10TottenhamHPL0-1
O21/10NottinghamBPL2-2
F29/10Aston VillaBPL1-3
O5/11LiverpoolHPL1-1

United mot Luton Town

Totalt:4029-7-493-26
Hemma:1918-0-158-10
Premier League:00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
V1991-03-23HD14-1
V1991-09-21HD15-0
O1992-04-18BD11-1
V2020-09-22BLC3-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V1989-03-25HD12-0
V1990-03-03HD14-1
V1991-03-23HD14-1
V1991-09-21HD15-0