Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Manchester City
Derby nalkas – på Old Trafford

För första gången kommer damlaget spela ett derby på Old Trafford. Att publikrekordet på 30.000 mot Aston Villa kommer slås är det inget snack om. Chanserna att United också kommer slå grannarna är även den ganska god på förhand.

United är fortfarande obesegrade i ligan efter sex omgångar, men med tre kryss så har poängtappen blivit ett digert problem och förlustfritt till trots så sitter United på en tredjeplats, bakom Londons bjässar Chelsea och Arsenal. Morgondagens motståndare inledde säsongen helt okej men på senaste tiden har de gått att känna igen; med två raka förluster i ligaspelet.

Manchester United

Om ni kan komma på en bättre matchform att komma in i ett derby med än 12 mål på de två senaste matcherna får ni gärna höra av er till mig. Det hade möjligtvis varit 13 mål på de senaste 2 matcherna, i så fall. För United har varit på krigsstigen den senaste tiden, med dubbla krossar mot Everton och West Ham. Men även om det tar emot att erkänna så är city snäppet bättre än de tidigare nämnda klubbarna. Men självklart är det mycket som talar för United med tanke på Uniteds spelhumör, citys sviktande formkurva och såklart att vi spelar på Old Trafford! Det är som upplagt.

Med nästan en vecka att samla krafterna så är det såklart en stark elva att vänta. Earps i mål såklart, med målskytten sist Millie Turner, samt Maya Le Tissier som mittlås. Riviere och Blundell på ytterbackspositionerna är också en given kombination. I mittfältet och i sista tredjedelen har Skinner nästan lite huvudbry, för alternativen är många och alternativen är alla ganska bra. Såklart den bra typen av huvudbry. De spelarna som inte är alternativ är Gabby George, Emma Watson, Irene Guerrero, Aoife Mannion och Evie Rabjohn som alla dras med skador.

Det är svårt att sätta Malard på bänken, men å andra sidan kan man inte räkna bort Geyse, García, Galton eller Parris. Den sistnämnde tror jag åtminstone är med från start, för hon har varit fullkomligt stekhet på sistone. Även García är fullt aktuell för att starta mot de ljusblå imorgon då hon bara behövde en kvart mot West Ham för att göra både mål och assist, och bra vågor bör man försöka åka med på. Geyse, som bara behövde tre minuter för att spräcka nollan mot West Ham, är nog viktig att verkligen få igång för Skinner så att hon platsar imorgon är inte heller helt borträknat. För att öka laboreringen så är Galton på vänsterkanten inte fy skam, spelhumöret har varit på plats det senaste.

Även på mittfältet har man en uppsjö av talang att välja på, med Ladd, Zelem, Miyazawa, Toone och Naalsund som alternativ. Att Zelem och Toone startar är allt jämt att räkna med, och frågar ni mig skulle jag starta med Miyazawa imorgon. Alltså precis samma konstellation som ställde upp mot West Ham förra omgången.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Zelem, Toone, Miyazawa
Parris, Geyse, García

Manchester city

De högljudda grannarna på den östra sidan av stan inledde säsongen obesegrade, men de senaste två omgångarna har det hackat och förluster med 1-2 mot Arsenal och 0-1 mot Brighton har varit citys senaste bidrag. Den sistnämnda matchen var ganska imponerande, city dominerade nämligen matchen på alla plan med 35 skott, varav 13 av dessa var på mål, utan att få in bollen en enda gång på 90 minuter. Före detta Unitedspelaren Maria Thorisdottir var en av dem som stod i vägen. Brighton behövde bara tre skott på mål för att göra det förlösande 1-0 målet i 81:a minuten och förmodligen känns den förlusten av än. I föregående match släppte man in tre mot Liverpool i ligacupen men lyckades slinka undan och vann med 4-3.

city har ju kanske inte de bästa minnena av att möta United på bortaplan, senast så satte Lucia García dolken i det ljusblåa hjärtat på stopptid i en euforisk 2-1 vinst. Och det var på Leigh. Nu spelar vi på Old Trafford. Då skruvas Unitedtonerna upp till ännu högre decibel.

Efter att ha missat Champions League-spel förra säsongen på målskillnad så gjorde city bara en förstärkning och det är Jill Roord från Wolfsburg. Holländaren har stått för 3 mål hittills, och är en målfarlig innermittfältare. Det största hotet framåt stavas såklart Bunny Shaw, men jamaicanskan har dragits med skada inför säsongen och har gått mållös de senaste två ligamatcherna. Chloe Kelly är istället den som har varit hetast i fram på sistone. Som förra säsongen så har effektiviteten varit ett problem, med matchen mot Brighton som praktexempel. Alldeles för få spelare i city bidrar offensivt, ett mönster vi hoppas fortgår även imorgon.

Före-detta Unitedspelaren Alex Greenwood är förmodligen tillbaka från en horribel skada som hon drog på sig under landslagsspel förra månaden, och det är givetvis ett starkt tillskott. Annars är laget intakt.

Tidigare möten

United vann på stopptid på Leigh förra säsongen med 2-1 efter mål från Ladd och García. Matchen på Academy Stadium slutade 1-1 efter mål från Galton.

Lagen har mötts 12 gånger i historien på damsidan, med 3 segrar för United, 4 oavgjorda och 5 segrar för city. United är allt jämt obesegrade på hemmaplan i ligaspelet.

Res med oss till Manchester!