Spelarbetyg: Liverpool - Manchester United 0-0
Bussen stod stabil på Anfield

Manchester United reser hem från Anfield med en poäng i bagaget. Detta sedan varken United eller Liverpool kunnat sparka in bollen i mål.

Det såg jobbigt ut direkt från avspark. Liverpool trampade gaspedalen i botten och United hängde inte med. Efter några minuter hade Liverpool kommit till två avslut och vunnit tre hörnor. Efter en halv halvlek hade hemmalaget kommit upp i nio avslut och sex hörnor.

Men det gav inte mer än ett övertag. Efter hand blev det allt lättare för United att freda sitt mål.

Där Uniteds försvarsspel i första halvlek mestadels var desperat var det i andra halvlek mer kontrollerat. Det gav oss till och med chansen att kontra vid några tillfällen. En riktigt vass chans fick vi, då Rasmus Hojlund fick möjligheten.

I matchens slutskede valde den extremt osympatiska domaren Michael Oliver att ställa sig i centrum då han med ett sensationellt uselt beslut valde att ge Diogo Dalot två varningar för protest. Dalot hade förstås rätt i sina protester men jag kan köpa att hans gestikulerande berättigar en varning. Dubbla varningar från domaren är emellertid oacceptabelt. Oliver visar upp en total brist på spelförståelse.

Jag får huvudvärk av hur dåligt domarskap det är.

Den arroganta domaren Michael Oliver saknar all form av taktkänsla.

Uniteds spel däremot gav ingen huvudvärk idag. Vi kom till Anfield för att försvara oss. Det är inte så Manchester United borde spela boll. Men när skadeläget ser ut som det gör var det faktiskt det enda rimliga. Offensivt hade vi ytterst lite att komma med. Defensivt stod vi emellertid upp. Liverpool fick skjuta otroligt ofta. Men det var ytterst sällan som det blev särskilt farligt.

Sammantaget måste vi summera detta som en vunnen poäng och en mer än godkänd insats. Att Liverpools poängtapp innebär att de tappar förstaplatsen i tabellen är förstås en ordentlig bonus.

André Onana: 8

Det är inte alltid det ser säkert ut när Onana agerar. Passningsspelet lämnade en del att önska. I luftrummet var det mer vilja än kunnande. Men han höll nollan och han gjorde åtta räddningar. Även om de åtta räddningarna inte var överdrivet svåra så måste det ge ett högt betyg.

Diogo Dalot: 8

Utvisad 90+3. Beslutet att spela Dalot och inte Aaron Wan-Bissaka som högerback i en match där vi mestadels skulle försvara förvånade mig. Men Dalot genomförde en utmärkt match. Jag kan inte minnas att jag någonsin har sett honom försvara så här bra över en hel match. Utvisningen lägger jag 100 procent på domaren, så inget avdrag för den.

Jonny Evans: 7,5

Att vi försvarar lågt betyder att Evans brist på snabbhet inte exponeras. Då får han fokusera på att stå på rätt plats, vinna boll och fördela den till lagkamrater. Det gör han med bravur.

Raphaël Varane: 9

När Raphaël Varane spelar bra är han i överlägsen stil vår bästa försvarare (Lisandro Martínez och Luke Shaw kanske är bättre fotbollsspelare men begränsar vi till enbart försvarsspel är Varane överlägsen). Idag är han matchens gigant. Han noteras för 20 defensiva ingripanden och fyra vunna höjddueller.

Raphaël Varane är bättre på att försvara än alla andra Manchester United-spelare.

Värt att påpeka är att Varane spelar till vänster i mittförsvaret. Det gör liksom narr av Ten Hags argument att Varane och Harry Maguire inte kan spela tillsammans då ingen av dem kan spela till vänster i mittförsvaret. Allra helst som Evans förmodligen trivs bättre som vänster mittback än som höger mittback.

Luke Shaw: 7

Varnad. Den minst involverade av försvarsspelarna idag. Är kanske inte i fysiskt toppskick. Genomför ändå en bra match från avspark till slutsignal.

Kobbie Mainoo: 8

Utbytt 82. Varnad. Kommer till Anfield och ser ungefär lika nervös ut som vore det en träningsmatch med juniorlaget. Spelar mycket mogen fotboll och ger oss andrum då han vågar hålla i bollen. Briljerar med en utsökt passning till Garnacho. Beslutet att plocka av Mainoo är för mig obegripligt. Hans spelstil är inte energiödslande och som han agerar finns det ingen anledning att oroa sig för att han ska tappa koncentrationen (vilket unga spelare annars har en tendens att göra).

Anfield? Inget problem för Kobbie Mainoo.

Fortsätter han spela på den här nivån ska han framöver få så mycket speltid som bara är möjligt. Idag handlade det för United enbart om försvarsspel. När vi ska lira boll har Mainoo egenskaper som ingen annan mittfältare i klubben har. Han må vara ung men för mig är det ställt bortom tvivel att han ingår i vår bästa möjliga startelva (inte för att vi någonsin lär få chansen att ställa upp med den).

Sofyan Amrabat: 5

Varnad. Kämpar bra men kvaliteten i det han gör är för dålig och han vinner för lite boll.

Antony: 5

Utbytt 82. I första halvlek var Antony rent bedrövlig. Inledningen på andra halvlek var också dålig. Sedan hände något. Plötsligt började han uträtta något offensivt. Han sprang förbi sin gubbe. Han passade bollen både framåt och till lagkamrater. Dessutom krigade han enormt i defensiven med otaliga bollvinster. Då blev han utbytt.

Scott McTominay: 5

Vinner mycket boll. Spelar fram Hojlund till dennes chans. Utöver det är hans bidrag emellertid för litet. Idag behövde vi en McTominay som sög åt sig bollen och höll i den.

Alejandro Garnacho: 5

Utbytt 71. Likt hans offensiva lagkamrater får vi primärt berömma hans arbetsinsats. Kommer nästan loss vid något tillfälle.

Rasmus Hojlund: 5

Egentligen vill jag inte ge Hojlund något betyg. Han får en stor chans i andra halvlek, där Alisson tyvärr kan rädda. Utöver det en otroligt otacksam uppgift för Hojlund, som knappt rör bollen.

Marcus Rashford: n/a

Inbytt 71. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Hannibal: n/a

Inbytt 82. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Facundo Pellistri: n/a

Erik ten Hag: 7

Satte upp en defensiv matchplan som i första halvlek fungerade tämligen dåligt. Skruvade på något i paus och andra halvlek var mycket bättre. Bytena han gör förstår jag inte. Givet utgångsläget tycker jag ändå att han ska ha ett bra betyg när han leder laget till en poäng på Anfield.