Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

Sir Jim Ratcliffe köper 25 procent av Manchester United
En ordentlig genomgång av allt vi vet

Sir Jim Ratcliffe, Ineos ordförande, köper 25 procent av Manchester United och får kontroll över fotbollsverksamheten. Det bekräftades på julafton.

Här samlar vi det vi vet om det nya delägandet.

Nyckelpunkter i det officiella meddelandet

  • Det finns nu en överenskommelse mellan Manchester United PLC och Sir Jim Ratcliffe om att Ratcliffe ska köpa 25 procent av företagets aktier.
  • Det rör sig om 25 procent av de klass B-aktier som Glazerfamiljen äger och 25 procent av alla klass A-aktier.
  • Ratcliffe betalar $33,00 per aktie.
  • Ineos får ansvar för att leda fotbollsverksamheten. Det gäller herrlaget, damlaget och akademiverksamheten.
  • Ineos får två platser i Manchester United PLC:s styrelse och två platser i Manchester United Football Clubs styrelse.
  • Ytterligare investeringar på $300m är avtalade.
  • Ratcliffe köper aktierna via det Isle of Man-registrerade bolaget Trawlers Limited. Namnet på bolaget är en flört med Eric Cantonas berömda citat: “When the seagulls follow the trawler, it’s because they think sardines will be thrown into the sea.”
  • Aktieköpet finansieras fullt ut av Trawlers Limited utan någon skuldsättning.
  • Affären gäller under förutsättning att den godkänns av relevanta myndigheter och organisationer, däribland Premier League. Detta får ses som en formalitet men det är en process som tar tid (uppskattningsvis sex till åtta veckor).
  • Det fullständiga pressmeddelandet finns att läsa på Uniteds hemsida.

Vad säger Glazers?

Vi är glada att ha kommit till den här överenskommelsen med Sir Jim Ratcliffe och Ineos. Som en del i den strategiska översynen vi annonserade i november 2022, åtog vi oss att titta på en rad olika alternativ för att hjälpa till att förbättra Manchester United, med fokus på att leverera framgång för våra herrlag, damlag och akademilag.

Sir Jim och Ineos kommer med en enorm kommersiell erfarenhet och även med en betydande ekonomisk investering i klubben. Och Manchester United kommer, genom Ineos Sport, ha tillgång till erfarna högpresterande yrkesmän, med erfarenhet av att skapa ledande elitlag i och utanför sporten. Manchester United har talangfulla människor genom hela klubben och vår önskan är att alltid bli bättre på varje nivå för att ge våra fantastiska fans mer framgång i framtiden.

Så säger Avram och Joel Glazer i ett gemensamt uttalande.

Vad säger Sir Jim Ratcliffe?

Som en pojke från staden och en livslång supporter av klubben är jag väldigt glad att vi har kunnat nå en överenskommelse med Manchester Uniteds styrelse som delegerar oss ansvar för ledandet av klubbens fotbollsverksamhet. Även om klubbens kommersiella framgång har säkerställt att det alltid har funnits tillgångar för att vinna troféer på högsta nivå har den här potentialen inte varit fullt upplåst den senaste tiden. Vi kommer att ta med oss global kunskap, expertis och talang från den bredare Ineos Sport-gruppen för att hjälpa till att driva ytterligare förbättringar av klubben, medan vi också tillhandahåller tillgångar för att möjliggöra ytterligare framtida investeringar för Old Trafford.

Vi är här på lång sikt och inser att vi har många utmaningar och hårt arbete framför oss, vilka vi kommer att ta oss an med rigoritet, professionalism och passion. Vi är hängivna att arbeta med alla i klubben – styrelsen, de anställda, spelare och fans – för att hjälpa till att driva klubben framåt.

Vår delade ambition är tydlig: vi vill alla se Manchester United tillbaka där klubben hör hemma, på den absoluta toppen av engelsk fotboll, europeisk fotboll och världsfotbollen.

Vad säger supporterorganisationer?

Must (the Official Independent Manchester United Supporters Trust)

Blandade känslor. De utlovade investeringarna erbjuder hopp om förändring men Glazers fortsatta roll i klubben är anledning till allvarlig oro. Att det inte är en fullskalig försäljning är en besvikelse.

Investeringarna från Ratcliffe välkomnas men det är förvirrande att en minoritetsägare ska få ansvar för kärnverksamheten. Hur det fungerar i praktiken återstår att se.

Klubbens ägare och ledare behöver tydligt kommunicera hur den nya strukturen ska fungera.

Alla bör förstå att klubbens supportrar förblir skeptiska tills positiv förändring har blivit verklighet.

Hela Musts uttalande.

The 1958

“Vad för slags klubb annonserar något sådant här på julafton?”

Ett fullständigt uttalande kommer i nästa vecka. Viktigt är att det finns en väg för att Glazers ska försvinna från klubben.

FC United

(Okej, ingen supporterorganisation i direkt anknytning till Manchester United men kopplingen till klubben är odiskutabel.)

Glazers ägande av Manchester United har varit en odiskutabel katastrof. Ratcliffes delägande kan innebära positiv förändring men det kommer inte vara tillräckligt för att förändra de problem som finns hos Manchester United och i den moderna fotbollen i stort, där supportrar behandlas med förakt.

Vad säger andra?

Vad är priset?

Ratcliffe betalar $33 per aktie. För 25 procent av aktierna rör det sig om $1,3 miljarder (£1,03 miljarder).

Glazerfamiljen köpte United för £790m år 2005.

När den strategiska processen offentliggjordes i november 2022 var aktiekursen $13,29. Den steg sedan raskt och har därefter fluktuerat mellan $17,69 och $26,33. Vid börsens stängning låg kursen på $19,84.

Vad för investeringar utlovas?

Ratcliffes aktieköp kommer med en utlovad investering på $300m (£236m). Dessa investeringar är vikta åt infrastrukturen på Old Trafford. Av dessa ska $200m betalas då transaktionen avslutas och resterande del innan slutet av 2024.

Det sägs att Ratcliffe vet att Old Trafford och träningsanläggningen Carrington behöver uppgraderas. Den beräknade kostnaden för detta är emellertid långt större än de investeringar som utlovas.

Ratcliffe får kontroll över fotbollsverksamheten

Det som kommuniceras är att Ineos kommer att ta över ledningen för fotbollsverksamheten (herrlag, damlag och akademilag). De får två styrelseposter i Manchester United PLC och två styrelseposter i Manchester United Football Club.

Enligt BBC kommer John Reece (Ineos finanschef) och Rob Nevin (ordförande för Ineos Sport) få de två styrelseplatserna i bolaget medan styrelseplatserna i fotbollsklubben går till Sir Dave Brailsford (Ineos sportchef) och Jean-Claude Blanc (tidigare VD för Juventus och PSG).

Det sägs att Ineos har lärt sig av misstag de har gjort med Lausanne-Sport och Nice. Det första som lär ske är en grundlig genomgång av verksamheten så som den ser ut idag.

Vem är Sir Jim Ratcliffe?

En brittisk mångmiljardär som föddes i Failsworth i Greater Manchester 1952. Han grundade kemi- och petroleumföretaget Ineos och han är alltjämt ägare och VD för företaget. Ratcliffe sägs vara Storbritanniens näst rikaste man. Han var för brexit.

Genom Ineos har han varit involverad i fotboll (Lausanne-Sport och Nice) samt cykling, segling och Formel 1. Ineos har anklagats för greenwashing. Det vill säga att företaget anklagas för att använda sina idrottsliga äganden för att tvätta företagets miljörykte.

Ratcliffe bor idag i Monaco.

Kommer Ratcliffes ägandedel utökas?

Det finns ingen överenskommelse om köp av ytterligare aktier. Ratcliffe sägs emellertid ha en first option i händelse av att Glazers i framtiden vill sälja fler aktier. Det betyder att aktierna i så fall kommer att erbjudas till Ratcliffe innan de säljs på öppna marknaden.

Alla indikationer är att Ratcliffe generellt inte uppskattar minoritetsägande och mest troligt är han intresserad av att utöka sitt ägande.

Kan Ineos äga flera klubbar?

Så länge Ratcliffe bara äger 25 procent av United blir det en ickefråga. Om det förändras i framtiden är indikationerna att Ratcliffe kan tänka sig att sälja Nice. Samtidigt finns det också indikationer på att reglerna för multiklubbsägande kommer att förändras.

Vem blir klubbens VD?

Just nu är Patrick Stewart tillförordnad VD för klubben. Vem som blir ny VD återstår att se men Jean-Claude Blanc sägs vara en huvudkandidat.

Vem blir klubbens sportchef?

Framtiden för Uniteds nuvarande sportchef John Murtough är oviss. Alla indikationer är att Ineos vill tillsätta en egen sportchef. Något beslut sägs emellertid inte vara fattat och det är möjligt att Murtough blir kvar i klubben, men då kanske i en annan roll.

Vad händer med Erik ten Hag?

Det har tidigare sagts att Ineos är positivt inställda till Erik ten Hag. Det finns inga indikationer på att hans position är omedelbart hotad. Men den nya sportsliga ledningen, när den nu är på plats, kommer givetvis överväga Ten Hags position. Det är oundvikligt och i slutändan är det resultaten som talar.

Hur har tidslinjen sett ut och hur ser den ut framöver?

  • Glazerfamiljen köpte United 2005 och gjorde då klubben till ett privat bolag. Manchester Uniteds supportrar var mycket kritiska före köpet och den kritiken har aldrig försvunnit.
  • Klubben noterades på The New York Stock Exchange 2012.
  • I november 2022 bekräftades att Glazerfamiljen drog igång en strategisk process för klubben.
  • I februari i år bekräftades att Sheikh Jassim bin Hamad al-Thani från Qatar och Sir Jim Ratcliffe hade kommit med bud för att köpa klubben. Ytterligare intressenter fanns men i huvudsak var det Jassim och Ratcliffe som var de offentligt kända intressenterna.
  • I oktober bekräftades att Jassim drog sig ur. Detta då ingen överenskommelse om att kunna köpa hela klubben kunde nås.
  • Ratcliffe blev därmed ensam kvarvarande budgivare och till skillnad från Jassim kunde han tänka sig ett minoritetsägande, förutsatt att han fick kontroll över den sportsliga verksamheten.
  • Kort efter att Jassim dragit sig ur blev det uppenbart att Ratcliffe skulle köpa 25 procent av klubben. Därefter var det en lång väntan på det officiella beskedet, som alltså kom på julafton.
  • Under tiden som Glazer och Ratcliffe förhandlade om de exakta detaljerna i kontraktet parterna mellan passade Uniteds VD Richard Arnold på att säga upp sig. Av allt att döma handlar det om att han lämnade självmant innan han blev tvingad att lämna. Patrick Stewart tog över som tillförordnad VD.
  • Nu ska köpet godkännas av relevanta parter. Tills så har skett får Ratcliffe inte påverka Uniteds verksamhet.
  • Processen med att godkänna en ägare uppges normalt sett ta sex till åtta veckor. Det sägs emellertid finnas en förhoppning om att Ratcliffes delägande ska kunna godkännas inom fyra till fem veckor.
  • I det snabbaste scenariot skulle affären kunna godkännas under den sista tredjedelen av januari. Därmed inses snabbt att den nya sportsliga ledningen näppeligen kommer kunna ha någon inverkan på verksamheten under transferfönstret i januari.

Mer läsning