Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Wigan Athletic - Manchester United
Ett ungt, spretigt, ojämnt och pankt Wigan öppnar spelåret

Senast Manchester United och Wigan möttes var 2017. Mycket har hänt sedan dess, i båda klubbar. Wigan är färska från ekonomisk undergång och har tvingats bygga från grunden. United befinner sig också i en kris, men att jämföra Wigans sviktande resultat i tredjedivisionen med Uniteds i jämförelse ganska milda regress känns inte riktigt rättvist. Det är såklart inget snack om vem som ska vinna årets första drabbning.

Manchester United

Ytterligare en runda runt solen betyder ju egentligen ingenting, men ett nytt fyrsiffrigt tal i kalendern känns ju iallafall som att starta på en ny kula. Och att möta Wigan känns som en rimlig uppvärmning för det här Unitedlaget som har haft svårt att skrapa ihop resultat mot egentligen valfritt motstånd.

Men att möta Wigan känns som en uppskattad liten paus. Ett möte mot en, med respektfull ton, undermålig motståndare är chansen att rotera i elvan och ge ungdomar och namn lite längre ner på trupplistan chansen att skina. För givetvis blir det ett roterat United som ställs upp imorgon. Jag tror inte Bayindir får chansen mellan stolparna, då Onana fick dispens från Kameruns fotbollsförening och ansluter till landslaget vid ett senare datum. Synd, om du frågar mig. Ser vi till försvaret får säkert Willy Kambwala agera partner med Jonny Evans. Med Maguire och Lindelöf borta så hade det varit rena dumheter att starta Varane och riskera att även han skadar sig.

Önsketänkande från min sida men Hannibal och Gore tillsammans hade varit otroligt kul att se. Om Hannibal spelar, det vill säga. Tunisiern är nämligen i låneförhandlingar för tillfället. Nåväl, hoppas kan man, för grisigare mittfältsduo får du ju leta efter. Som rakt ur Tipsextra. Med ett gissningsvis aggressivt Wigan som jag inte tror kommer lägga sig hur lätt som helst så tror jag en sådan dubblett kan gynna United på mitten. På kanten hoppas jag på Amad till höger. Bruno spelar förmodligen som alltid. Vänsterkanten är öppen i min mening, men jag väljer ändå att satsa på Garnacho. Rashford vikarierar för Martial.

Bänken kommer bli spännande. Med ett fortsatt spänt skadeläge så kommer förmodligen bänkplatserna fyllas av unga förmågor. Räkna med minst en A-lagsdebut för en ungdomsspelare imorgon. Omari Forson och Finley McAllister kanske?

Möjlig startelva:

Wigan Athletic

Mycket har hänt i Wigan sen sist. Just nu är det ett lag i kris. 2023 var kanske det värsta året i klubbens historia, då man rapporterade en nettoförlust på flera miljoner pund. Spelarna fick inga lönekuvert och ägarsituationen var en knut som behövde lösas för att klubben överhuvudtaget skulle överleva. Den lokala eldsjälen Mike Danson räddade sin kära lokala förening men en spelarexodus var priset. Wigans trupp har en medelålder på ungefär 23 år och klubben har mer eller mindre behövt starta från ruta noll.

10 år efter Ben Watson vann FA-cupen åt Wigan så har inte klubben från Greater Manchester synts till i högstaligan. Det har varit en långsam kräftgång ner till nedre halvan av League One, där Wigan nu befinner sig. Med bara en seger i de senaste sex matcherna kommer ”The Latics” in i morgondagens match i något skröplig form.

Med engelska fotbollsklubbar i kris så ingår allt som oftast en trupp där lånespelare utgör nyckelroller och där det är svängdörr i omklädningsrummet och där namnen på spelarskåpen är olika halvår till halvår. Wigan gick in i årets säsong med många nya namn i truppen, och med det är det givetvis svårt att skapa något kontinuerligt spel. Med ungdomlig prägel så är det även en oerfaren skara spelare som kommer möta Manchester United imorgon. Med det stora målhoppet och Wigans förmodligen spelskickligaste spelare Stephen Humphrys borta i skada tynar hoppet ännu mer.

Det är ett Wigan utan något att förlora imorgon, så det blir säkerligen ett pressande Wigan som kommer försöka utnyttja minsta lilla chans man bjuds på. Charlie Wyke är det stora offensiva hotet med Humphrys avbräck, och har stått för sju mål på arton matcher i år. Utöver det är det ett Wigan som tåls att rotera. Dock så får yttern Jordan Jones, mittfältaren Liam Shaw och Steven Sessegnon ses som nyckelspelare i ett Wigan som fortfarande försöker hitta en given spelarbas.

Möjlig startelva:

Historik

Wigan har knappast en historia av toppfotboll och har ”bara” funnits sedan 1932. Det första mötet klubbarna emellan fick faktiskt vänta till 2005, och då vann United bekvämt med 4-0. Att vinna bekvämt fortsatte man göra, de första 14 mötena mellan klubbarna slutade med 14 segrar för United. Men 2012 lyckades Wigan knipa tre poäng från Sir Alex på hemmaplan. Det blev dock Wigans enda poängskörd, för sedan dess har vi mötts fyra gånger till, med fyra Unitedsegrar som utfall.

Visste ni att…

 • Nick Powell, Antonio Valencia och Tom Cleverley är några av spelarna som har spelat för båda klubbar?
 • Old Trafford och Wigans hemmaarena ligger bara 38 km ifrån varandra? Staden Wigan hör faktiskt till det större Manchesterområdet.

Matchinformation

Wigan Athletic
Manchester United
Turnering: FA Challenge Cup, omgång 3
Tid: Måndagen den 8 januari 2024, 21.15
Plats: Wigan Athletic Stadium, Wigan
Domare: Anthony Taylor
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Lindelöf (ljumske, mitten/slutet januari)
 • Mount (skadad, mitten januari)
 • Malacia (knä, mitten januari)
 • Sancho (internavstängning)
Tveksamma:

 • Casemiro (matchform, liten chans)
 • Martínez (matchform, liten chans)
 • Antony (oklar status)
 • Amrabat (eventuellt Afcon, eventuellt skadad)
 • Shaw (skadad, liten chans)
 • Maguire (ljumske, liten chans)
 • Martial (sjuk, liten chans)
FORM
F9/12BournemouthHPL0-3
F12/12FC BayernHCL0-1
O17/12LiverpoolBPL0-0
F23/12West HamBPL0-2
V26/12Aston VillaHPL3-2
F30/12NottinghamBPL1-2

Wigan Athletic

Skador och avstängningar:

 • Pearce (skadad)
 • Kerr (skadad)
Tveksamma:

 • Humphrys (skadad)
 • Smith (skadad)
FORM
O9/12LincolnHLO0-0
F16/12Port ValeBLO2-3
F23/12ReadingBLO0-2
F26/12DerbyHLO0-1
V29/12CarlisleHLO2-0
O1/1BarnsleyBLO1-1

United mot Wigan

Totalt:1918-0-160-5
Borta:87-0-122-4
FA-cupen:11-0-04-0
SENASTE MÖTENA
V2012-09-15HPL4-0
V2013-01-01BPL4-0
V2013-08-11NCS2-0
V2017-01-29HFA4-0
SENASTE BORTAMATCHER
V2009-08-22BPL5-0
V2011-02-26BPL4-0
F2012-04-11BPL0-1
V2013-01-01BPL4-0