Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Wigan Athletic - Manchester United
To ”Wigan” the FA cup

Manchester United ska ikväll sparka igång spelåret 2024 mot Wigan Athletic på bortaplan i FA-cupens fjärde omgång. Skönt nog är det ingen lång resa man behöver göra, då Wigan endast ligger några mil väster om Manchester.

Ur ett sportsligt perspektiv är avståndet emellertid större. Wigan kämpar på nedre halvan i League One – en annan verklighet mot vad klubben upplevde för sisådär tio år sedan med såväl Premier League-spel som FA-cupseger.

Ja, så är det faktiskt. Wigan har vunnit en stor titel sedan grundandet 1932, just FA-cupen säsongen 2012/13. Varför det är lite extra trevligt att bara få det nämnt är för att Manchester City besegrades i finalen.

Både United och Wigan var på bättre platser vid den tidpunkten. Eller ja, det som väntade runt hörnet för respektive klubb var inte av det positiva slaget. På Old Trafford briserade nyheten att Sir Alex Ferguson skulle tacka för sig och Wigan åkte faktiskt ur Premier League under samma vår.

Jonny Evans spelade i de röda färgerna senast Wigan var uppe i Premier League. 

Men kanske kan Wigan inspirera United i någon mån, att faktiskt rädda upp anseendet lite?

Under säsongen 2011/12 myntade någon, eller några, det briljanta uttrycket ”Wiganed”, som anspelade på lagets resultatmässiga medgång under vintermånaderna 2012.

Rätt och slätt handlar det om att skita i allt under en längre period, för att sedan räddas av ”temporär briljans”. Det fina med uttrycket är att du kan applicera det på lite vad som helst, även utanför en fotbollskontext. Det kan dock bli så att ingen fattar vad du snackar om, men det är inte ditt bekymmer.

I Wigans fall den där säsongen hade de endast vunnit fyra ligamatcher från starten i augusti fram till mitten av februari. Därefter fick man för sig att börja vinna matcher – och inte mot vilka som helst. Man la bland annat Liverpool, United, Arsenal, och Newcastle på rygg. Det blev till slut en femtondeplats i tabellen och säkrat kontrakt.

Så, United har ju om något varit skit den här säsongen och inte verkat bry sig, men det finns som sagt en titelchans kvar. Det kan tänkas vara läge att greppa det strået med start ikväll.

Skulle det inte vara lite fint om vi i slutet av maj fick se ett United som ”Wiganed the FA Cup”?