Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kvartalsrapport och Ratcliffes tender offer
Detaljer gällande budgivningen för Manchester United

Manchester United PLC har i veckan presenterat sin ekonomiska resultatrapport för det första kvartalet (perioden juli till september) i det finansiella året 2023/24. Samtidigt publicerades Sir Jim Ratcliffes tender offer för publika A-aktier.

Om vi börjar med det senare så handlar det alltså om ett officiellt dokument via United States Securities and Exchange Commission (SEC). Där binder sig Ratcliffe att köpa 13.237.834 av de publikt tillgängliga A-aktierna i Manchester United, till ett pris av $33,00 per aktie. Att så skulle ske bekräftades redan på julafton, då Ratcliffes delägande annonserades officiellt. Det vi får nu är ett större juridiskt dokument med en hel del matnyttig information.

Vi återkommer till Ratcliffes tender offer i slutet av den här artikeln och fokuserar tills vidare på Uniteds kvartalsrapport. Det är en standardrapport som publiceras varje kvartal. Vi kan börja med att notera att den publiceras senare än brukligt. Förra finansåret publicerades den första kvartalsrapporten den 8 december och dessförinnan publicerades den som regel i mitten av november.

Kvartalsrapporten är annars tämligen förväntad. Uniteds kontanttillgångar (£80,8m) är små, vilket påverkar handlingskraften på transfermarknaden (något vi förstås redan kände till). Samtidigt är kontanttillgångarna större än för ett år sedan (£20,3m). Det kan dock förklaras av ökad skuld, då United den 30 september 2023 hade tagit ut £204,4m från klubbens revolving credit facility, jämfört med ungefär hälften ett år tidigare.

Till följd av att United åkte ut ur Champions League redan i gruppspelet skrivs det förväntade årsresultatet ned.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Nyckelpunkter

Periodens nyckelpunkter är, enligt rapporten:

  • Rekordstora intäkter för det första kvartalet, drivet av matchdagsintäkter och kommersiella intäkter
  • Rekordstor biljettförsäljning och rekordstora publiksiffror samtidigt som antalet medlemmar i klubben passerade 400.000, det största medlemstalet för någon idrottsklubb
  • Skrev nytt sponsorsavtal med Wow Hydrate och förnyade avtal med Konami, Concho Y Toro och Mlily
  • Omsättningen på Megastore var rekordstor, efter en bra avslutning på säsongen 2022/23 samt rekordbra lansering av säsongens nya tröjor
  • Klubben öppnade expanderade faciliteter för damlaget på Carrington
  • Klubben lanserade en Official Supporters’ Club Hub online

Nyckeltal

(Klicka på bilden för en större version.)

Intäkterna för kvartalet ökade med 9,3% från förra året, till £157,1m.

  • De kommersiella intäkterna blev £90,4m, en ökning på 3,4%. Här minskade sponsorsintäkterna något medan intäkterna från souvenirer ökade.
  • Intäkterna för broadcasting blev £39,3m, en ökning på 12,3%. Det beror dels på Champions League-spel istället för Europa League-spel och dels på ökade intäkter från Premier League.
  • Matchdagsintäkterna blev £27,4m, en ökning på 28,6%. Det beror primärt på en extra hemmamatch jämfört med samma period förra året. (Över hela säsongen är det tämligen självklart att matchdagsintäkterna kommer att minska, då United spelade betydligt fler hemmamatcher förra säsongen än det blir den här säsongen.)

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) blev £23,3m, en minskning på 1,3%.

Nettoresultatet är en förlust på £25,8m, en något mindre förlust än samma period förra året (£26,5m). Utan kostnaden för Glazers ägande (räntor) hade det istället blivit en liten vinst.

Kontanttillgångarna uppgick till £80,8m, att jämföra med £24,3m förra året.

Den långsiktiga skulden var £528,8m, en minskning från £577,4m till följd av att pundkursen har förbättrats mot dollarn. Som vanligt noteras att skulden i USD är oförändrad ($650m). Den kortsiktiga skulden var £204,4m. . Detta är klubbens revolving credit facility, som varierar över året beroende på kassaflöden. I tillägg tillkommer skulder till andra klubbar för spelarövergångar. Dessa uppgick till £364,1m.

Lönekostnaderna uppgick till £90,3m, en ökning på 9,7%. Det beror primärt på Champions League-spel samt investering i spelartruppen.

Aktieutdelning blev det ingen och det kommer inte att bli någon under den närmaste framtiden heller, enligt en överenskommelse i samband med att Sir Jim Ratcliffe klev in som delägare.

Framtidsutsikterna skrivs ner. United räknar med att intäkterna ska landa mellan £635m och £665m, en nedskrivning på £15m i vardera ände av skalan. EBITDA förväntas bli mellan £125m till 150m, också en nedskrivning på £15m. Detta till följd av det tidiga uttåget ur Champions League.

Ratcliffes tender offer

Hela Sir Jim Ratcliffes tender offer går att läsa hos SEC. Det är ett mycket stort material som bland annat, i detalj, går igenom hela processen som ledde fram till att Ratcliffe köper 25 procent av Manchester United.

Vi får veta att Ratcliffes första bud, den 17 februari 2023, var på $22 per aktie, för Glazerfamiljens B-aktier (de aktier som har 10 röster per aktie). Detta värderade klubben till ungefär £3,5 miljarder. Ratcliffes andra bud värderade klubben till £4,5 miljarder. Även detta bud var enbart för B-aktierna, varav 60 procent skulle köpas direkt med resterande delar i omgångar efter 3, 4 och 5 år. Ratcliffes tredje bud var identiskt med det andra budet. För, varför inte?

Bud fyra från Ratcliffe höjde värderingen på klubben till £4,8 miljarder, för $33 per aktie. Detta var under våren 2023 och avsåg återigen Glazers B-aktier.

Under den här tidsperioden informerades samtliga budgivare att Uniteds primära fokus var en full försäljning av klubben. Det var alltså Glazerfamiljens intention att sälja hela klubben. Att så inte blev fallet beror på att ingen potentiell köpare mötte Glazerfamiljens värdering. Men det kan oaktat ses som att vi nu är i början av slutet på Glazers ägande, även om de av allt att döma blir kvar i åtminstone några år till.

I slutet av juli kom Ratcliffe med ett förslag liknande den struktur vi ser idag. Det som till slut blev det vinnande bud presenterades den 13 oktober. Därefter följde ett par långa månader av förhandling om detaljer innan parterna slutligen kom överens.

Måhända tröttnade Ratcliffe till slut på de segdragna förhandlingarna, för i december lät han meddela att han skulle dra tillbaka sitt bud om det inte accepterades senast på juldagen.

Uniteds oberoende direktörer Robert Leitao, Manu Sawhney och John Hooks har en skyldighet att agera för samtliga aktieägares intresse. De insisterade genom processen att B-aktier och A-aktier skulle säljas till samma pris, då de var rädda att aktieägare i annat fall skulle stämma direktörerna. Det kan noteras att de potentiella köparna inte delade den uppfattningen men Ratcliffe gick i slutändan alltså med på att köpa lika stor andel A-aktier som B-aktier och till samma pris.

Totalt hörde 170 intressenter av sig till Raine Group (bolaget som hanterade försäljningen å Glazers vägnar), varav tio visade ett formellt intresse, varav sju bara var intresserade av en minoritetsandel. I den andra budgivningsrundan var åtta intressenter kvar men snart stod det mellan Ratcliffe och Shejk Jassim.

Jassims första bud var på $25 per aktie (värt att notera är att varken Jassim eller hans Nine Two Foundation namnges i dokumenten, men det är uppenbart att det är Jassim som refereras till som Bidder A). Detta höjdes till $30,01 i maj. Uniteds styrelse lät den 22 maj 2023 meddela Jassim att ett bud på $35,25 per aktie skulle övervägas (tolkning: accepteras). Det följdes av ett bud på $34 för B-aktierna och $24,81 för A-aktierna. Jassim fick då besked från Uniteds styrelse att inget bud som värderade de två aktieklasserna olika skulle rekommenderas. Därefter drog sig Jassim ur processen.

Det framkommer också att Jassim vid flera tillfällen under processen ombads att bevisa att han faktiskt har de tillgångar som krävdes för att köpa klubben. Jassim misslyckades konsekvent med att göra detta, varvid det kan ifrågasättas om budet från Qatar någonsin var realistiskt. Att Jassim ändå fick vara kvar i budgivningen kan tolkas som ett sätt att driva upp priset. Ratcliffes förhandlingsposition hade givetvis varit starkare om han varit ensam budgivare.

Här ska vi notera att representanter för Jassim har kontakt media och hävdar att han visst kunde bevisa att han har tillräckliga tillgångar. Det finns emellertid långt större anledning att misstro Jassim än de publicerade dokumenten. Det handlar nämligen om juridisk bindande dokument och falska dokument skulle vara karriäravslutande för de advokater som undertecknar dokumenten.

Ytterligare att notera är att Raine Group tjänade $31,5 miljoner under den här processen, pengar som betalades av Manchester United (addera till de enorma summor som Glazerfamiljen har kostat klubben genom åren).

På ett personligt plan kommer Uniteds tillförordnade VD Patrick Stewart och klubbens CFO Cliff Baty att få bonusar på två årslöner när affären slutförs.