Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester City - Manchester United
Kvartsfinalplats i potten i morgondagens derby

Manchester United ska imorgon ta sig an stadsrivalen Manchester City i Ligacupen och har chans att spela sig till en plats i kvartsfinal. 

Ser vi till förutsättningarna imorgon finns det en del olika scenarion att beakta.

I och med att United leder gruppen har man allt i egna händer och är således vidare vid seger imorgon. Även ett oavgjort resultat ger United gruppsegern, då man har nio poäng mot Citys sju. Det kan också bli ett straffavgörande, och den som vinner där tilldelas 1+1 poäng.

Ponerar vi däremot att ljusblått segrar imorgon knuffas United ner till andra plats och då spelar resultaten i de övriga grupperna in. Man kan gå vidare som en av två grupptvåor i händelse av att Aston Villa tar poäng mot Sunderland, om Arsenal förlorar mot Reading (minimal chans), eller om Tottenham förlorar mot Southampton.

Manchester United

Efter ungefär en månads uppehåll återupptogs ligaspelet i helgen och för United blev det förlust mot serieledande Chelsea på bortaplan. Knappast förvånande med tanke på Uniteds usla historik mot Londonlaget.

Trots att United var överkörda i första halvlek mot Chelsea gick man till halvtidsvila med underläge 2-1. Andra halvlek var tämligen jämn, men hemmalaget kunde till slut sätta spiken i kistan med ett 3-1-mål.

Det gäller att imorgon hitta tillbaka på rätt spår om förlustkolumnen inte ska fortsätta vara röd. Det ger oss sannolikt ett ganska oförändrat lag från senast, åtminstone med backlinje och mittfält. Hayley Ladd var en av Uniteds bästa spelare mot Chelsea och borde få fortsatt förtroende från start, trots att hon lite förvånande blev utbytt. Lagkapten Katie Zelem och Ella Toone gör rimligen sällskap på mitten.

Längs fram finns det däremot lite mer att fundera på. Nikita Parris är med sina tio mål den här säsongen lagets främsta målgörare, men har också i spelet varit framstående. Marc Skinner åsidosatte henne senast, men lär knappast ha någon anledning att göra det imorgon.

Nikita Parris borde spela från start imorgon. 

Melvine Malard dras med en lindrigare skada och missar sannolikt morgondagens möte. Geyse lär således ta plats, och om vi förutsätter att Parris finns med från start återstår en position att fylla. Där är det öppet mellan Leah Galton och Lucia Garcia.

På presskonferensen inför pratade Skinner mestadels svammel. Till exempel att göra det bästa med spelarna som finns att tillgå och att fokus är helt och hållet på morgondagen. Något annat hade varit konstigt.

Möjligen kände Skinner en press själv, då han också pratade om klubbens storlek och att åsikter alltid kommer finnas runtomkring en.

“Åsikterna utifrån är absolut välkomna, men mitt fokus är på laget.”

Manchester City

Den ljusblå grannen i Manchester är till synes i väldigt god form och gör framför allt en väldans massa mål. I helgen besegrade man Liverpool med hela 5-1 och dessförinnan städade man enkelt av Durham i FA-cupen med 4-0 samt Everton med 4-1.

För United gäller det därmed att se upp med Citys offensiv. Extra vaksamma bör man vara på Khadija Shaw. Den 26-åriga jamaikanskan har stått för totalt 15 mål under säsongen och på de fyra senaste matcherna har hon gjort tre hattricks.

Tränare Gareth Taylor har hintat om att rotationen kommer vara sparsam imorgon och att man kommer göra allt för att vinna. Som nämnts ovan innebär ljusblå seger avancemang till kvartsfinal.

På Taylors presskonferens pratades det också om matchen lagen emellan i höstas, där City bortaslog United med 3-1. “Vi gjorde ett statement då och vill göra så även imorgon.”

Några nyheter vad gäller skador och dylikt togs inte upp av Citytränaren, vilket rimligen innebär att man kan mönstra bästa möjliga startelva. Kerstin Casparij och Lauren Hemp klev visserligen av, men det ska inte vara någon fara för någon av dem.

Alanna Kennedy kan eventuellt göra comeback i försvaret efter att ha missat de inledande matcherna efter uppehållet.

Tidigare möten

Lagen möttes senast i november förra året och City gick vinnandes ur den kampen med 3-1. Zelem gav United ledningen från straffpunkten men därefter föll United ihop. Vi får backa till maj förra året för att hitta Uniteds senaste vinst mot stadsrivalem. Då vann United med 2-1 efter att Lucia Garcia avgjort på övertid.

Manchester City – Manchester United

Turnering: Ligacupen
Datum: 24 januari
Avspark: 20.00
Teve: FA Player

Res med oss till Manchester!